Osmanlı’nın Nadide Eserleri Mainz Üniversitesi Kütüphanesini Süslüyor

Osmanlı’nın Nadide Eserleri Mainz Üniversitesi Kütüphanesini Süslüyor
Mainz Johannes-Gutenberg Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nün kütüphanesi dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında yer alıyor.

Mainz Johannes-Gutenberg Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nün kütüphanesi dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında yer alıyor. Kütüphaneyi diğerlerinden farklı kılan özelliği, çok sayıda eski ve nadir bulunabilen eserlere sahip olması.

Almanya’da eşi benzeri olmayan bu kütüphanede Türk dillerini anlatan çok sayıda kitap var. Kütüphanede Türkiye Türkçesinin yanı sıra Çin’den, Rusya’ya ve Afganistan’a kadar konuşulan Uygurca, Salarca, Yakutça gibi Türk dillerini anlatan eserlere rastlamak mümkün. Kütüphanede 50 binden fazla eser bulunuyor. Eserler arasında çok sayıda dilbilgisi kitapları, sözlük, klasik ve modern edebiyata dair eserler ve ders kitapları bulunuyor.

Kütüphane daha çok üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından kullansa da çevreden de ilgi görüyor. Kütüphaneyi ziyaret eden misafir profesörler hayranlıklarını gizleyemiyor. Osmanlı dönemine ait çok sayıda eser var. 1889 yılında yayınlanan bir Osmanlı divanının ilk baskısı da yer alıyor Kütüphanede Bölüm yetkilisi Türkolog Dr. László Károly, “Mainz’ta Türkoloji Bölümü’nde dil bilimi eğitimi daha ağırlıkta verildiğinden kütüphane de daha çok dil bilimine dair eserler bulunuyor. En eski eser Johannes Leunclavius’un 1595'te yazdığı gezi yazısı.” diyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden öğretim görevlileri bu kütüphaneyi ziyaret etmek için Almanya’ya geliyor. Kütüphaneden faydalananlar arasında Çin’den gelen Uygur profesörler de var. Uygur profesörler bir yandan dil bilimine dair metotlar öğrenirken, diğer yandan kütüphanenin ders kitaplarından faydalanıyor. Kütüphanedeki eserleri artırmak isteyen yetkililer destek bekliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.