Oruç Baba'da Mahalle Sakinleri Kazandı

Oruç Baba'da Mahalle Sakinleri Kazandı

Fatih'teki Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu park yapılaşmaya açılmaktan kurtuldu. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, oy birliği ile parkın imar planını 'Sosyal Kültürel Tesisler Alanı'ndan 'Cami ve Park Alanı'na çevirdi. Geçtiğimiz...

Fatih'teki Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu park yapılaşmaya açılmaktan kurtuldu. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, oy birliği ile parkın imar planını 'Sosyal Kültürel Tesisler Alanı'ndan 'Cami ve Park Alanı'na çevirdi. Geçtiğimiz aylarda türbenin içinde yer alan parka külliye yapılmak istenmiş ve mahalle sakini tarafından protesto edilmişti.

İBB Meclisi, ekim ayı oturumları sona erdi. Oturumların 5. gününde Eylül ayında gündeme gelen Oruç Baba Türbesi ile ilgili rapor görüşüldü. Söz konusu araziyi 10 yıllığına kiralayan Geylani Vakfı parka cami ile birlikte başka tesisler de yapmak istemişti. Ancak eylül ayında başlatılan inşaat çalışmalarına tepki gösteren mahalle sakinleri türbe civarına bina yapılmasını istememişti. Mahalle sakinlerinin çabaları sonuç verdi. Fatih Belediyesi'nde görüşülen plan değişikliği İBB Meclisi'ne oy birliği ile kabul edildi. Oruç Baba Türbesi'nin yer aldığı parkın imar planları değişti. Önceki planlarda bulunan “sosyal ve kültürel alan yapılabilir' notu çıkarıldı. Türbe ve çevresi yalnızca “cami ve park alanı” olarak kullanılabilecek. Hazırlanan yeni plan teklifinde, parkın büyük bir kısmı korunurken, parkın olduğu parselin kuzeyindeki küçük bir alanı ise geçmişte var olan Yavaşça Mehmet Ağa Camii'nin yerini de cami alanı olarak planlara işledi.

İBB Meclisi CHP'li İmar Komisyonu üyesi Sedat Özkan, plan değişikliği ile ilgili, “Bu plan değişikliği ile park kurtuldu diyebiliriz. Parselin kuzeyinde küçük bir alan cami yeri olarak ayrıldı. Söz konusu caminin plana işlenmesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun isteği doğrultusunda yapılmak zorundaydı. Arazinin büyük bölümü planlara park alanı olarak işlendi.” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Eylül ayında yaşanan protestoların ardından Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı, arazinin Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir hakkında sert bir açıklama yapmıştı. Vakıf arazisinin işgal edildiği belirtilen açıklamada, “Kanunun ve hukukun kendisi olduğunu söyleyerek Mustafa Demir, cebren ve vandallıkla Ümmi Sinan Hazretleri'nin Tekkesini yeniden ihya olmasına müsaade etmeyeceğini bildirmiş ve vakıf arazisini tekrar işgal etmiştir. Bunun akabinde vakfımızca gerekli Kurumlara ve Cumhuriyet Başsavcılığına Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir ve Fatih Belediyesi çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.” ifadeleri yer almıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.