Ortak Afad Tatbikatı Nefes Kesti

Ortak Afad Tatbikatı Nefes Kesti

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Terme'de arama kurtarma tatbikatı yaptı. İlçe Terme Çayı Yeni Köprü mevkiinde yapılan tatbikatı çevre halkı ilgiyle izledi.Samsun’un Terme ilçesinde AFAD 2014 Tatbikat Programı dâhilinde...

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Terme'de arama kurtarma tatbikatı yaptı. İlçe Terme Çayı Yeni Köprü mevkiinde yapılan tatbikatı çevre halkı ilgiyle izledi.

Samsun’un Terme ilçesinde AFAD 2014 Tatbikat Programı dâhilinde tatbikat gerçekleştirildi. Başbakanlık AFAD 2014 Tatbikat Programı çerçevesinde AFAD Samsun İl Müdürlüğü koordinasyonunda 23 AFAD il müdürlüğünün katılımıyla gerçekleştirilen ortak tatbikatta, 123 arama kurtarma uzmanının yanı sıra karada ve suda gidebilen ‘hovercraft’ tipi araç, helikopter, AFAD K-9 köpekleri ve rafting botları da yer aldı.

SEDYEDEKİ HASTA NEHRİN ÜZERİNDEN İPLE GEÇİRİLDİ

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın bizzat yönettiği tatbikat, 3 ayrı bölgede 8 senaryo ile uygulandı. Tatbikat senaryoları doğrultusunda, nehre düşen araçtan kurtarılan kazazede sedyedeki yaralı, nehrin üzerinden iple geçirilerek sağlık merkezine gönderildi. Selden kaçarak evinin çatısına çıkan afetzedenin helikopterlerle kurtarılması da dâhil sel ve su baskınlarına ilişkin 8 senaryo uygulandı.

Başkan Fuat Oktay, senaryo kapsamında 13 farklı afet senaryosunda, kazazede ve hastaların olduğu olaylara müdahale edecek AFAD birliklerinin, tecrübe ve birikimlerine göre belirli bir afet konusunda uzmanlaşarak, alanında eğitimini tamamlayarak profesyonel hale geleceğini ifade etti. Oktay, “Bulundukları bölgenin afetselliğine göre uzmanlaşacak olan AFAD birlikleri ile Türkiye her afette uzman ve tamamıyla profesyonel ekiplere sahip olarak sahada görev yapacaktır.” dedi.

MODERN AFET YÖNETİM SİSTEMİNİN MÜDAHALE AŞAMASI

AFAD Başkanı Oktay, afetlere hazırlık ve afet sonrası iyileştirme çalışmaları konularında olduğu gibi afetlere müdahale konusunda da modern afet yönetimi politikaları geliştirildiğini ifade ederek, "Bu kapsamda afet durumunda dakikasında hazır olmak ve müdahale çalışmalarını adım adım uygulayan Türkiye Afet Müdahale Planı’nın hazırlanmasıdır. Arama ve kurtarma müdürlüklerinin belirli bir afet alanında tamamen uzmanlaşması için eğitimler sürmekte. AFAD arama ve kurtarma birlik müdürlükleri, hem hâlihazırda hem de afet konusunda sahip oldukları becerileri geliştirecek hem de tecrübelerine ve bölgelerinin afetselliğine göre bir afet alanında tamamen uzmanlaşacaklar.” diye ifade etti. Terme'de yapılan tatbikatı, vatandaşlar ve ilçe protokolü de takip etti, çalışmalardaki gerçeklik ve ekiplerin cesareti büyük alkış aldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.