Orsam Raporu: Güçlü Azerbaycan, Türk Dünyasının Demokratikleşmesine Faydalı Olur

Orsam Raporu: Güçlü Azerbaycan, Türk Dünyasının Demokratikleşmesine Faydalı Olur

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), 9 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olan Azerbaycan için bir rapor hazırladı.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), 9 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olan Azerbaycan için bir rapor hazırladı. Azerbaycan’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerin, Azerbaycan halkının gelecek 5 yılını belirleyecek önemli bir sürecin başlangıcı olacağına vurgu yapılan raporda, Azerbaycan’da Siyasi Hayatın Göstergesi olan seçimler, Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) ve İlham Aliyev’in Seçim Programı, Muhalefetin Seçim Süreci, İktidar-Muhalefet Dengesi ve Gelecek Beş Yıl ele alınarak dış etkenlerle inceleniyor. Seçim süreci ile birlikte Azerbaycan’ın Türkiye, Rusya, ABD ve İran ile olan ilişkileri de ele alınarak seçimler konusunda değerlendirmelerde bulunuluyor.

    Prof. Dr. Nesrin Sarıahmetoğlu tarafından hazırlanan raporda, seçimler öncesinde Azerbaycan’da iktidar ve muhalefet, birbirlerini yaptıkları veya yapmayı vaat ettikleri işler ile ilgili olarak eleştirdiği ve gelecek beş yılı belirleyecek halkın güvenini kazanmaya çalıştığı belirtiliyor. Üçüncü dönem Cumhurbaşkanlığı için aday olan İlham Aliyev’in, partisi ve seçmenleri ile tabana etki etmekte olduğu ve “Azerbaycan 2020 Geleceğe Bakış” sloganını hayata geçirmekte olduğu aktarılıyor.

    Azerbaycan’ın iktidarda olan partisi YAP’ın, ülkenin ekonomik gelişimini hızlandırmak ve sosyal reformlar yapmak yoluyla vatandaşların iyi yaşam koşullarını sağlamaya, insanlara sağlıklı yaşam tarzı aşılamak için sosyal bir politika yürütmeye çalıştığına dikkat çekilen raporda, partinin öncelik verdiği sosyal ekonomik modelin, sosyal adaletin ve sosyal korumanın sağlanması, ayrıca ekonomik-sosyal hayatın yardımseverlik konularını ön plana çıkarılması olduğu kaydediliyor. Bu modelin radikal piyasa ekonomisi ile merkezi planlı ekonomi arasında olduğu, temel özelliğinin ise onun güçlü sosyo- politik sisteme sahip olması olduğunun altı çiziliyor.

    Raporun sonuç kısmında “Bu siyaset nüfusun gelirleri arasında mevcut olan farkları asgariye indirmek amacıyla devletin gerçekleştirdiği yeniden dağılım ilkesini, sosyal güvenlik ve sosyal sigorta sisteminin geliştirilmesini, minimum konut haddine teminatın varlığını ve diğer gerekli önlemleri öngörmektedir. İlham Aliyev seçim propagandasını ülkedeki istikrarı, dış ilişkilerdeki başarıları ve enerji konusundaki gelişmeleri ana ilkeleri olarak ortaya koymaktadır. İktidarın her seçim döneminde “düzen, asayiş ve istikrar” şeklinde dile getirilen söylemi ülkedeki geniş tabanlı halk hareketleri ve genel memnuniyetsizlikler göz önüne alındığında durumun farklı bir boyutta olduğu görülmektedir.” tespitinde bulunuluyor.

    Raporda muhalefetin ise; petrol fiyatlarının artışına bağlı olarak ülkede her çalışan kişinin ücretlerinin ve emekli maaşlarının artması gerektiği ve sosyal hizmetlerin iyileştirilmesi ve kısacası petrolün getirisinden herkese pay düşmesi gerektiğini ifade ettiği vurgulanıyor. Muhalefetin, birey olarak halkın devlete güveninin tekrara sağlanması ve insanlara arkalarında devletin desteğini tekrar hissettirmeye çalışacaklarının temel hedef olarak belirlediği dile getiriliyor.

    Ülkedeki beklentiler ise demokratik bir seçimin yapılması ve Azerbaycan’ın geleceğinin şekillenmesi olarak aktarılıyor. Bölgede demokratik ilkelere bağlı, istikrarlı bir gelişim gösteren güçlü bir Azerbaycan’ın, Türk dünyasının da demokratikleşmesine faydalı olacağına dikkat çekiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.