Organ nakli ile ikinci kez anne-baba oldular

Organ nakli ile ikinci kez anne-baba oldular

Ankara'da kalp nakli yapılan Konyalı 12 yaşındaki Şefika Tahtaoğlu, beyin ölümü gerçekleşen çocuklarının organlarını bağışlayarak yaşamını değiştiren aileyi ikinci bir anne-baba olarak görüyor.


Kalp nakli 4 ay önce yapılan Şefika'nın annesi Zehra Tahtaoğlu yaptığı açıklamada, kızları Şefika'nın 10 yaşındayken rahatsızlanmasının ardından doktora gittiklerini söyledi. 
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde kızlarının kalbinde problem olduğunu öğrendiklerini belirten Tahtaoğlu, ''Kalp kas fonksiyonlarından birisi çalışmıyormuş. Bu doğuştanmış. Biz fark edemedik. Kızım sürekli yoruluyor. Koşup oynayamıyordu. Bunun ardından ilaç tedavisine başlandı'' dedi. 
Ancak ilaç tedavisinin yeterli olmadığı ve kalp naklinin şart olduğunu öğrenince hemen, nakil konusunda ilgili yerlere başvurduklarını ifade eden Tahtaoğlu, ''Kızım hastalandıktan iki yıl sonra, Ankara'dan gelen bir telefon bizim umudumuz oldu. Yaklaşık 4 ay önce Ankara'ya gittik. Trafik kazasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki bir çocuğun beyin ölümünün ardından ailesi organlarını bağışlamış'' diye konuştu. 
Bağışlanan organlardan kalbin, kızına nakledildiğini anlatan Tahtaoğlu, şunları kaydetti: 
''Uzun geçen ameliyat sonrası kızıma kalp nakledildi. Ameliyattan sonra Şefika'nın iyi olduğunu görünce dünyalar benim oldu. Kızıma nakledilen kalp, aynı zamanda oğullarının organlarını bağışlayan aileyle aramızda bir köprü oldu. Ameliyat yapıldıktan hemen sonra aile kızımın durumunu sordu. Bugüne kadar da sürekli kızımı arayıp soruyorlar. Biz de onların bu ilgisine karşılık veriyoruz. Onları Konya'ya davet etmeyi düşünüyoruz.'' 
''ONLAR BENİM İKİNCİ ANNEM VE BABAM''
Şefika Tahtaoğlu ise kalbi kendisine nakledilen Fuat Köroğlu'nun anne ve babasını ameliyattan sonra aradığını, kendisini de çocukları gibi görebileceklerini söylediğini bildirdi. 
Bu durumdan onların çok memnun kaldığını dile getiren Tahtaoğlu, şöyle konuştu: 
''Önceleri koşup oynayamıyordum. Hemen yoruluyordum. Bu durum beni üzüyordu. Okuluma ara vermek zorunda kalmıştım. Ancak şimdi, sağlığım çok iyi. Bu da o ailenin hassasiyeti sayesinde oldu. Onlara 'anne ve baba' diye hitap ediyorum. Onlar da beni çocukları gibi görüyor. Yakında ailemle birlikte Zonguldak'a gitmeyi düşünüyoruz. Fuat'ın ailesi, beni sürekli arayıp sağlık durumumu sormaları çok hoşuma gidiyor. Onlarla bağlarımı hiç koparmayacağım.'' 
''ŞEFİKA ARTIK BİZİM DE KIZIMIZ''
Organları bağışlanan Fuat'ın annesi Sebahat Köroğlu (33), telefonla 15 yaşındaki oğlunun trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından bütün organlarını bağışladıklarını söyledi. 
Oğlunun kalbinin, Konya'da yaşayan 12 yaşındaki Şefika'ya nakledildiğini anımsatan Köroğlu, ''İlk günden bu yana Şefika'yı sürekli arıyorum. Onun sesinden etkileniyorum. Ruhumda hissediyorum. Onunla konuşurken duygulanıyorum. Sürekli Şefika için dua ediyorum. Manevi yönden destek olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu. 
Şefika'nın kendilerine 'anne ve baba' diye hitap etmesinden büyük mutluluk duyduklarını anlatan Köroğlu, ''Şefika'nın gözlerinin içine bakmak istiyorum. Ben çocuğuma henüz doymamıştım. Ancak bağışlanan organlarla diğer aileler çocuklarına doyabilecek. Bu durum beni çok mutlu ediyor. Şefika artık bizim de kızımız'' dedi. 
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatri Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevim Karaaslan, restriktif kardiyomiyopati teşhisi konan Şefika Tahtaoğlu'nun, kalp kasının fonksiyonlarından birisinin genişleyememesi nedeniyle kalbinde problem olduğunu dile getirdi. 
Bu nedenle damarların kalbe kanı ulaştıramadığını ifade eden Karaaslan, Şefika'nın yaşaması için şart olan kalp naklinin, yaklaşık 4 ay önce Ankara'da yapıldığını kaydetti. 
Zonguldak'ta 19 Eylül 2008'de Aziziye Caddesi'nde ekmek dağıtımı yapan kamyonetin çarpması sonucu meydana gelen kazada ağır yaralanan Fuat Köroğlu'nun (15), 23 Eylülde beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından organları ailesi tarafından bağışlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.