Op.Dr. Tuncer uyardı

Op.Dr. Tuncer uyardı
rip aşısını ihmal eden, beslenme ve dinlenmesine yeterince önem vermeyen vatandaşlar, gribal enfeksiyon şikayeti ile acillere akın etti. Op. Dr. Erkun Tuncer de aşının gerekliliğine vurgu yaparak, "Aşılı kişiler, hastalığı daha hafif atlatıyor" dedi

Mevsimsel geçişin yaşandığı bu günlerde, gribe yakalanan vatandaşın sayısında artış gözleniyor. Hava sıcaklığının düşmesiyle soğuk algınlığı, diğer adıyla nezle ve grip şikayetleri artmaya başladı. Acillere; ateş, halsizlik, hapşırma, burun akıntısı, üşüme, boğaz ağrısı, öksürük, tatma duygusunda zayıflama, keyifsizlik, yorgunluk gibi değişik şikayetlerle gelen vatandaşlar oluyor. Ani ısı değişimi, vatandaşı hasta ediyor. Grip ise en fazla okula giden çocuklarda, kalabalık ortamlarda çalışanlarda, yaşlılarda ve hamilelerde görülüyor. Tokalaşmak, yakın konuşmak, kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak; hastalığı yayan ve kolay bulaştıran faktörlerin başında geliyor.

 

SALGINA KARŞI ÖNLEM ŞART!

Akademi Hastanesi ve Blc Tıp Merkezi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) hastalıkları bölümü doktoru Op. Dr. Erkun Tuncer, gribin yüksek ateş, halsizlik ve ağrı ile seyreden genellikle bir haftada iyileşen bazen ölümcül olabilen bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Tedavi maliyetleri yanında işgücü kaybına ve okul başarısında gribin düşmelere neden olabildiğinden hastalığa yakalanmamak için tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Tuncer, "Grip hastalığı sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde salgınlar yapar. Bu dönemlerde ve öncesinde alınacak önlemler gripten korunmada oldukça değerlidir. Gripten korunmak için alınabilecek temelde üç önlem vardır. Bunlar; aşılanma, bulaşmayı önleme ve ilaç kullanmaktır" dedi.

erkun-tuncer.jpg

AŞI YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN

Yılda bir defa kullanılan aşının gribi önlemede kullanılan en önemli yöntem olduğunu kaydeden Tuncer, aşının kişileri tüm grip virüslerinden korumasa bile en sık görülen virüs tiplerinden koruduğunu da aktardı. Tuncer, şunları kaydetti: "Yaşlılarda koruyuculuk daha az olsa bile ölümleri azalttığı bilinmektedir. Aşı doktora gitmeyi gerektirecek şiddetteki hastalıkları, iş gücü kaybını ve okul kayıplarını azaltır. Aşılı kişiler hastalıkları daha hafif seyirli olduğu gösterilmiştir. Dünyada 6 ay ve üstü herkese önerilen aşı, risk gurubu hastalarda özellikle önemlidir. Aşı 6 aylıktan küçük çocuklara, gebeliğin ilk 3 ayında bulunanlara, yumurta alerjisi ve aşıya karşı alerjisi olanlara uygulanmamalıdır. Grip komplikasyonları için riskli grupta çocuklar, gebeler, kronik kalp hastalığı, astım, diyabet, kronik akciğer hastalığı ve 65 yaş ve üstü kişiler yer alır. Sağlık çalışanları ve bakımevi çalışanlarında gribin yayılasını önlemek için aşılama önemlidir."

TEMAS ETTİĞİNİZ NE VARSA SİLİN!

Gribin bulaşmasını önlemek adına ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanması gerektiğini vurgulayan Tuncer, hasta kişilerle yakın temas kurulmaması konusunda uyarılarda bulundu. "Gerekli olmadıkça kalabalık ortamlarda uzun süre kalmayın. Virüsün yayılım yolu olduğundan gözlerinize, burun ve ağzınıza elerinizi yıkamadan dokunmayın" diyen Op. Dr. Tuncer, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: "Hastanın temas ettiği kapı kolları, telefon gibi ortak kullanılan yüzeyleri dezenfektanlarla silin. Özellikle salgın dönemlerinde vücut ısısını koruyacak doğru kıyafet seçimine önem verilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenilmeli, istirahate özen gösterilmelidir. Hastayken diğer insanlarla temasınızı sınırlayın mümkünse evinizde istirahat edin. Öksürüp hapşırırken ağız ve burnunuzu mendille kapatın, sonra mendili çöpe atıp ellerinizi yıkayın. Grip hastalarının çoğunluğu herhangi bir tıbbi tedavi almadan 7-10 günde iyileşir. Hastalık risk gurubu kişilerde ağır seyredip ölümcül olabileceğinden bu guruptaki kişilerde ilk 48 saatte hekim tarafından antiviral tedavi başlanması hayat kurtarıcı olabilir."

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.