Online okuma sahafçıyı bitirdi
Sahaflarda kitap satışı oranı her geçen gün azalmaya devam ediyor. Gençler artık online kitap okumaya yöneldi. İnternetten kitapların orjinal halini indiren gençler online kitap okumayı tercih ediyor. Bu durum en çok sahafçıları olumsuz yönde etkiliyor. Rampalı Çarşı esnaflarından Muharrem Duymaz, öğrencilerin bazı kitapları hiç okumadan ikinci el olarak satmaya getirdiklerini söyledi. Kitap satışlarının her geçen gün düştüğünün altını çizen Duymaz, "Kitap satışlarımız artık neredeysae durma noktasına geldi. Çarşıyı ziyaret eden insan sayısı gün geçtikçe azalıyor. Günün en yoğun saatleri olması gereken öğle saatlereni üç beş müşteriyle geçiriyoruz. Kitapların fiyatlarını da olabildiğince düşürdük, bazı kitapları elimizde kalmasın diye zararına fiyat belirliyoruz ama kimse dönüp bakmıyor. Son yıllarda ikinci el kitap ticareti çoğaldı. Asında bu güzel bir şey ama artık sattığımız bazı kitaplar bize hiç kullanılmadan satılmak için geri gelmeye başladı" dedi. Artık kitapçıların değil vatandaşın daha çok kitap sattığını kaydeden Duymaz, "Bazı günler sattığımız kitap sayısı aldığımız kitap sayısından az oluyor. Bu durumda vatandaşlar bizden daha çok kitap satmış oluyor. Öyle kitaplar geliyor ki bazılarının kapağı bile açılmamış. Almasak kitap heba olacak, yepyeni kitap. Ama bir yere kadar alabiliriz, bizimde para kazanmamız gerekiyor. Satamayacağımız kitapları neden alalım ki. Genellikle bu iş için öğrenciler geliyor. Onara kitapları okumayıp neden sattığını sorduğumuzda ise heves edip aldıklarını, fakat okumadıklarını, evde atılacağına satıp parasıyla başka bişeyler almak istediklerini söylüyorlar. Kitap okuyan insan sayımız zaten yeterince az, bu durum bize ne kadar acınası bir hale geldiğimizi gösteriyor" diye konuştu.
ÇEŞİT ÇOK OKUYAN AZ
Bulundukları çarşının başka herhangi bir ilde olsa bu denli ilgisiz kalmayacağını belirten Burkay Kitapevi işletmecisi Atilla Burkay, "Halkımız kitabın öneminden habersiz. Bu konuda bilinç sahibi değil. Kitap okumadığını dile getirip, kitap okuyanların kendisinden hiçbir farkı olmadığını söyleyenler var. Bu zihniyetten ne bekleyebilirsin ki? Bulunduğumuz çarşı çok eski ve büyük bir çarşı, insanların istedikleri her kitabı bulabilme şansı var. Fakat günün birçok saatinde boş boş bekliyoruz sadece" şeklinde konuştu. Sahafçılık mesleğinin artık bitme noktasına geldiğini bu yüzden altarnatif işler aradıklarını belirten Burkay, sözlerine şu şekilde devam etti: "Başka bir ilde, örneğin İstanbul'da Ankara'da böyle bir kitap çarşısı olsa, ilgi buradakinden çok çok fazla olur. Burusı çok işlek bir cadde, önünden her gün binlerce insan geçiyor fakat birçoğu içeri girip burada ne satıyorlar diye bile bakmıyor. Eskiden bu durum böyle değildi, insanlar kitap okuyordu. Şimdiki nesil neredeyse hiç okumuyor. Ailelere ve eğitimcilerimize bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Hayatında bir kitap bile okumamış lise hatta üniversite öğrencileri tanıyorum. Böyle bir şeyin açıklaması olamaz. Kitap okumuyan düşünemez. Başkalarının düşüncelerine mahrum kalır. Bu bilincin gençlerimize aşılanması gerekiyor."
İNTERNETTEN OKUMA SATIŞLARI ETKİLEDİ
Son yıllarda yaygınlaşan "Wattpat" isimli online kitap okuma programının kitap satışlarını etkilediğini dile getiren Tuna Kitapevi işletmecisi Hasan Tuna, "Teknolojinin gelişmesiyle her alanda olduğu gibi kitaplar da telefonlara, tabletlere girdi. Kitap alıp okumak yerine internetten uygulamayı indirip okuyabiliyor. Ama kitap okumunın da bir duruşu olması gerekiyor. Biz bu tür uygulamalara sıcak bakmıyoruz. Internetten kitap okurken başka bir uygulamadan bildirim gelmesi tüm dikkati ağıtır, bu şekilde kitap okunmaz. Özellikle kitap okumaya yeni başlayan öğencilerin ellerinde son modeml akıllı telefonlar var. Okuyan pek yok ama biraz da olsa okuyan varsa onlarda interneti açıp oradan okumayı tercih ediyor" dedi.
ALİ İBİLEME merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.