Onkolojiye ek bina isteniyor

Onkolojiye ek bina isteniyor
Türkiyenin kanser tedavisindeki önemli merkezlerinden birisi olan Meram Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesinde günlük ortalama 120-150 hastanın tedavisi yapılıyor.

Türkiye’nin kanser tedavisindeki önemli merkezlerinden birisi olan Meram Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi’nde günlük ortalama 120-150 hastanın tedavisi yapılıyor. Zaman zaman talebe karşılık verilemediği için Onkoloji’ye ek bina isteniyor

Kanser hastalığının tedavisi için Konya’da yaklaşık 2,5 yıl önce kurulan Meram Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi’ne, günlük ortalama 120 ile 150 arasında hasta başvuruyor. Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Melih Cem Börüban, hastanelerinde Avrupa standartlarında hizmet verdiklerini ve Onkoloji Hastanesi’nin 89 yataklı olduğunu ifade ederek, “Hastanemiz polikliniklerine her gün 120 ile 150 arasında hasta başvurmakta ve bu hastalara 7 poliklinikte 4 uzman doktor ve 3 öğretim üyesi hizmet vermektedir. Polikliniklerde hizmet veren uzman hekim sayısı ve öğretim üyelerinin poliklinikte hizmet vermesi, hastanemizin hizmet kalitesinin bir göstergesidir. Çok az sayıda üniversite hastanesinde bu düzeyde bir yaklaşım söz konusudur” dedi. Hastanelerinin kemoterapi ünitesinin aynı anda 56 hastaya hizmet verebildiğini ve günde 70-100 hastaya kemoterapi uygulaması yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Melih Cem Börüban, “Ünitemiz fiziksel şartları bakımından Türkiye’deki en iyi kemoterapi ünitelerinden birisidir. Her yıl takibimize giren yeni hasta sayısı bin 500 ile 2 bin arasındadır ve şu an 13 bin kayıtlı hastamız mevcuttur. Kök hücre nakil ünitemiz açılmıştır ve ilk hastalar değerli hocalarımızın çabalarıyla tedavi edilip taburcu edilmiştir. Hastanemize Aksaray, Karaman, Afyon, Muta kadar olan bölgelerden ve Konya’nın ilçeleri ile Konya merkezden  hatta uzak illerimizden hastalar tedavi için gelmektedir. Hastanemiz, iki ayda bir bilimsel toplantılar düzenleyerek onkoloji konusunda tüm dünyada olan gelişmeleri şehrimizin bilimsel hafızasına taşımaya çalışmaktadır” diye konuştu.

ONKOLOJİ HASTANESİ YETERLİ GELMİYOR

Bu olumlu şartların yanında hastaneye olan talebin fazla olması nedeniyle mevcut yatak kapasitesinin yeterli olmadığını ve bazen yatması gereken hastaların zamanında yatamadığı dönemlerin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Cem Börüban, “Tüm hastalarımıza yeterli düzeyde hizmet verebilmek hiç bir hastamızın Konya dışında tedavi almak zorunda olmaması için mutlaka yatak kapasitemizin artırılması gerekmektedir. Bu amaçla hastanemize ek bir binanın yapılması ve merkezimizin taleplere yeterli düzeyde cevap verir hale getirilmesi gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki bize başvurduğu halde kendisine imkansızlıklar nedeniyle yeterli hizmeti veremediğimiz hastalarımızın bir çoğunun gidecek başka yerleri yoktur. Biz onkoloji ekibi olarak çalışma şartlarımız zorlayarak bu hizmeti vermeye hazırız. Hastalarımız ve biz tüm onkoloji hastanesi ekibi fiziksel şartların da ilgililer ve Konya halkı tarafından el ele verilip yeniden yeterli düzeye getirilmesi beklentisi içerisindeyiz. Bu konuda gerekli desteği göreceğimize de gönülden inanıyoruz. Bu bizlerin ve bu şehrin sevgi ve hoşgörü havasını soluyan herkesin onkoloji hastaları için yapması gereken bir hizmettir diye düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

YILDA 12 MİLYON KİŞİ KANSER OLUYOR

Kanser hastalığı konusunda halkın bilinçlendirilmesi için 1–7 Nisan “Kanser Haftası” olarak belirlendiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci ise, “Kanser hastalığı en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan ölümcül bir hastalıktır. Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorun niteliğindedir. Yüzyılımızdaki teknolojik gelişmeler tıp alanında birçok hastalığın azalmasını sağlarken, diğer yandan da, insan sağlığını olumsuz etkileyen bazı hastalıkların çoğalmasına neden olmuştur. Bu nedenle kanser hastalığı, dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) verilerine göre, dünyada her yıl 12 milyondan fazla insan kanser hastalığına yakalanmaktadır. Yine her yıl yaklaşık 7 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir” dedi. Kanser hastalığının görülme sıklığının yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar gösterdiğini bildiren Dr. Hasan Küçükkendirci, “Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır. Kanser hastalığının, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle bir sağlık sorunu olmasının da yanında, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduğu açıkça görülmektedir. Gelişmekte olan ülkemizde, çeşitli nedenlerle kanser hastalığı riski altında bulunan insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır” ifadelerini kullandı.

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI

Kanser oluşumunda, genellikle birden fazla etken rol oynadığını söyleyen Küçükkendirci, “Özel olarak kanser yapıcı etkenler tanımlanmış olmasına rağmen, hastalığın gelişimini belirleyen başka nedenler de vardır. Genel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak gruplanabilen bu etkenler şunlardır: İyonize radyasyon, Ultraviyole ışınlar, hava kirliliği, kimyasal kanserojenler, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, virüsler, genetik faktörlerdir” dedi. Kanser hastalığından korunma yollarını da anlatan Küçükkendirci, “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Özellikle kadınlarda, kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan meme kanserinden korunmada, erken teşhisin çok önemli bir yeri vardır. Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığını kazanmaları, hayatlarını kurtaracak çok önemli bir adımdır. Kansersiz bir hayat ve kanser hastalığından korunmak mümkündür. Bunun için sigara ve alkolden uzak durulması, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak,  az yağlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi oldukça yararlıdır. Düzenli olarak süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yöntemlerinin tercih edilmemesi, düzenli egzersizler yapılması, kanser hastalığından korunmak için alınabilecek en kolay önlemlerdir. Kanser hastalığından korunabilmek için, toplum olarak vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekir. Dünya Sağlık Teşkilatı’na (WHO) göre, kanserin dünyada görülme oranı yaklaşık 100 bin kişide 150–200 aralığındadır. İlimizdeki vaka sayısı ortalama değerlerin altındadır” dedi.
 
 
 

 
 
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.