Önemli olan not değil, çocuklar
2018-2019 eğitim ve öğretim yılının ilk dönemi bugün sona eriyor. Öğrenciler, 15 günlük Sömestr tatiline giriyor. Yaklaşık 4 buçuk ay süren eğitim ve öğretim yılının yorgunluğunu öğrenciler, Şubat tatilinde atacak. Türkiye'de 18 milyondan fazla öğrenci, Konya'da da 450 bin 492 öğrenci, bugün karnesini alıyor. Okullarda düzenlenen etkinlik ve törenlerle öğrencilere bugün karneleri verilecek. Karnelerini alan öğrenciler; mutluluklarını, sabahın ilk saatlerinde kendilerine eşlik aileleri ile paylaşacak. Eğitimciler ise Sömestr tatilinde öğrencilerin neler yapması gerektiğini anlatırken, velilere de bazı uyarı ve önerilerde bulunuyor.
NOT BAŞLI BAŞINA KRİTER DEĞİLDİR
Yalçın Eğitim Kurumları Rehberlik Öğretmeni Şerife Gündüz, karnedeki notların öğrencileri değerlendirmek için tek başına gerçekçi ve yeterli bir veri olmadığını ifade etti. Notlardan ziyade önemli olanın öğrencilerin dönem içinde göstermiş oldukları çaba ve gayret olduğunu dile getiren Gündüz, velilere uyarılarda bulundu. Sadece karnesinde kötü not olan öğrencinin değil, tüm derslerinde başarılı olan öğrencilerin velilerine de seslenen Gündüz, “Bir öğrenci başarılı ise velileri onları sürekli ödüllendirerek, motive etmemelidir. Bu farkında olmadan zaman içinde öğrenciyi karşılıksız çaba göstermez hale getirebilir. Aynısı kötü notu olan öğrencilerin velisi için de geçerli. Sürekli öğrenciler cezalandırılarak, onlara kötülük etmiş oluruz. Zamanla bu tarz öğrenciler kendilerini değersiz hissetmeye başlayacaktır” dedi.
ÇOCUKLARINIZA KIYASLAMA YAPMAYIN
Velilerin çocuklarına her şart ve durumda destek çıkmasının önemine vurgu yapan Gündüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Veliler, tüm bunların dışında farklı bir yanlışın içine daha düşüyor. Kendi çocuklarını, başkalarının çocukları ile kıyaslama yarışına giriyorlar. Hiç bir veli, 'Bak, şu çocuk bu notu almış, o başka bir not almış' ifadelerini kullanmamalıdır. Bu da zamanla öğrencide kaygı bozukluğunu ortaya çıkarır. Veliler, bu yanlışa düşmemelidir. Ortada bir sorun varsa veli ve öğrenci oturarak, bu sorunun çözüm yollarını aramalıdır. Genellikle toplum olarak biz ağrıya anlık tepki veririz. Hastalığın ne olduğu bizi pek ilgilendirmez. Oysa önemli olan hastalığın ne olduğunu bilmek ve ona göre bir çözüm yolu bulmaktır.”
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.