"Öncelik banliyo hattı olmalıdır"

"Öncelik banliyo hattı olmalıdır"

İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Metronun işletmesi çok pahalı. Aynı paraya 20 kilometre metro hattı yapacağımıza, 450-500 kilometre hafif raylı sistem döşeyelim. Önceliğimiz bu” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek KONYARAY Banliyö Hattı’nın imzaları Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun tarafından atılmıştı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya tarihi açısından bu projenin önemine değinmişti. Başkan Altay'ın o açıklamalarına ve banliyö hattı projesine bir destek de İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın'dan geldi.

METRO PROJESİ KONYA'YA YÜK OLMASIN

“Şuan önceliğimiz gerçekten metro değil, banliyö hattı ve şehir için hafif raylı sistem” diyen İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Bugün metro için belirlenen hatlar trafiğe bir kolaylık sağlanmayacak. Metronun işletmesi çok pahalı. Metro projesi, Konya'ya yük olmasın. Aynı paraya 20 kilometre metro hattı yapmaktansa 450-500 kilometre hafif raylı sistem yaparız. 'Metro yapılmasın' demiyoruz. Ancak gerçekten şuan şehrin önceliği değil. Sistemin tıkanan yerlerine metroyu yapalım. Gelin bu çağrımıza kulak verin. Süreci ortak akılla yürtelim. Şehrin önceliklerine göre adım atalım. Kazanan şehrimiz ve Konya halkı olsun. Metroya harcanacak paranın, Konya'ya yer üzerinden giden hafif raylı sistem veya monoraylarla ulaşımın sağlanması gerekir” şeklinde konuştu.

4-1.jpg

BU PROJE KONYA'NIN TRAFİK SORUNUNU CİDDİ ŞEKİLDE ÇÖZECEK

Konya'nın coğrafi olarak banliyö hattı ve hafif raylı sistem projesine çok uygun olduğunu aktaran Akın, “Karatay'da yeraltında balçık zeminde ilerlemenin ne anlamı var” sorusunu sordu. Bugün başlansa, banliyö hattı projesinin 3 yıl içerisinde bitirileceğine işaret eden, “Konya Büyükşehir Belediyesi, bazı hatları bağlamak istiyor. Onların çalışmasına da destek olur bu proje” dedi. Konya'nın trafik probleminin son zamanlarda daha çok konuşulur olduğunu hatırlatan Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu sistem hayata geçirilirse Konya'nın metroya da ihtiyacı kalmayacak. Banliyö hattı ve hafif raylı sistem hayata geçirilirse, çok uzun müddet Konya'da trafik sorunu konuşulmaz. Bu projenin acilen hayata geçirilmesi gerekir. Çumra'dan başlayıp Sarayönü'ne kadar gitmesi ve sanayilere ulaşımın sağlanması bir öncelik. Yaklaşık 500 kilometre bir toplu ulaşım ağı oluşturulacak bu projeyle. Böylece hem şehir içindeki trafik rahatlamış olacak hem de hava kirliliği azalacak. Ayrıca bu projeyle sanayide çalışan yaklaşık 50 bin insanın konforlu seyahat etmesi sağlanacak. Çalışanlara vakitten tasarruf imkânı da doğacak. Bir diğer kolaylık da servis ile uğraşan ve üzerine büyük sorumluluk alan sanayicilerimize sağlanacak. Çalışanlar, hafif raylı sistem ile çok rahat bir şekilde işine gidip gelebilecek.”

4-2.jpg

BAŞKAN ALTAY: KONFORLU BİR TAŞIMAYA KAVUŞULMUŞ OLACAK

2020 yılında KONYARAY Banliyö Hattı’nın imza töreninde konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da şunları dile getirmişti: “Konya çok hızla gelişiyor. Proje İki etaptan oluşuyor. Birinci etap Konya Garı ve havaalanı 17.4 kilometre; ikinci etapta Yaylapınar’dan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadar olan 26 kilometrelik hatta Meram, Karatay ve Selçuklu’daki sanayilerimiz ve organize sanayilerimiz kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacak.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum