Önce plaket verdiler sonra satacaklar mı?
Erbakan’ın Fabrikası olarak bilinen Ilgın Şeker Fabrikasının satılmasını uygun bulmadıklarını belirten Yazır, konuşmasında şunları kaydetti: “10 Ekim 1977 yılında cennet mekan Erbakan hoca tarafından temeli atılan ve o günden bugüne ülkemize hizmet eden bir şeker fabrikasıdır. Ülkemizdeki 25 fabrika içerisinde Ilgın Şeker’in özel bir yeri vardır. Şeker fabrikamız diğer fabrikalar ile mukayese edilemez. Bizim fabrikamız bu sezonda 25 şeker fabrikası içerisinde maliyette birinci oldu. Geçtiğimiz günlerde Genel Müdürlük tarafından fabrikamıza birincilik plaketi verildi. Bizde bunu şöyle yorumluyoruz. Önce plaket verdiler, sonra satacaklar mı? Biz sendika ve yöre halkı olarak şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin yanlışlığını ortaya koymak istiyoruz. Siyasi otoritenin bu özelleştirmeyi tekrar gözden geçirmesini talep ediyoruz. Ayrıca 15 ay kadar önce şeker fabrikaları strateji raporu ihale edildi. Bu raporun özelleştirme idaresine teslim edildiği bilgisine ulaşıyoruz. Bu raporun kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz” dedi.
10 İLÇE 250 KÖY GEÇİNİYOR
Ilgın şeker Fabrikası bölgesi içerisinde yaklaşık 10 ilçe 250 köy ve mahallede yer aldığını ve 200 bin nüfusun yaşadığını hatırlatan Yazır, şöyle devam etti: “İki yüz bin nüfusun yüzde 90’ı tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamakta. Fabrika şeker üretiminin yanında melas ve posa ile hayvancılık yapan vatandaşlarımıza da hizmet veriyor. Şeker fabrikası özelleştirilerek kırsaldaki vatandaşımızın yoksul bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. 1990 yıllardan bu güne kadar tarıma dayalı kuruluşların özelleştirilmesi yanlış olmuştur. İşte Türkiye et üretiminde, et ihtiyacını karşılamada sorun yaşıyorsa et balık kurumlarının ve bu tür kuruluşların özelleştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Mesela liberallik ise neden Amerika Birleşik Devletlerinde bir tek özel şeker fabrikası yok. Tamamı kooperatiflerin, Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde şeker üretimini özel şirketlerin yapmadığını görüyoruz . Ilgın Şeker Fabrikası hiçbir dönem zarar etmedi. Ben Ilgın Şeker’in 1983 yılından bu tarafa çalışanıyım. Ilgın Şeker Fabrikası her zaman kar eden bir kuruluştur. İnşallah yeniden bir değerlendirme ile bu yanlıştan vaz geçilir diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
EKSİK VE YANLIŞ BİLGİ VERİLİYOR
“Bürokrasi, üst düzey siyaset kurumunu Şeker Fabrikaları, pancarı ve tarımı ile ilgili yanlış bilgilendirdiğini düşünüyorum. NBŞ lobisi bu özelleştirmenin bürokrasiyi aşağıdan hazırlayarak dizayn etmeye çalıştığın, siyaseti de yanlış yönlendirdiğini ifade etmek istiyorum.” S.S. Ilgın Akşehir Pancar Kooperatifi başkanı olduğunu da hatırlatan Başkan Yazır, “biz öncelikle yanlıştan dönülmesini arzu ediyoruz. Ama farklı bir durum karşısında Panko Birlik ve Ilgın Akşehir Pancar Kooperatifi olarak A-B-C planlaması yapısı içerisindeyiz. Böyle bir çalışmamızda var.”
Yazır’a CHP Ilgın İlçe Başkanı Mustafa Kozan, İyi Parti İlçe Başkanı Behçet Özoğul, Esnaf Sanatkarlar odası Başkanı Selehattin Can, Maden İş Sendikası Konya ve Havalesi Şube Başkanı Yıldırım Beyazıt Çetin, Şoförler Odası Başkanı Yüksel Eskici, Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Sefer Yalçınkaya’ya eşlik etti.
MUHARREM DURSUN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.