Okyanusa açılan şehir: Porto
Coğrafi keşiflerle dünyanın dört bir yanını sömürgeleştiren Portekiz, gittiği her yere kültürünü ve dilini de götürdü. Dünyada 200 milyona yakın insan Portekizce konuşuyor. Avrupa'nın en Batısı'nda bulunan Portekiz, Lizbon, Porto ve Braga gibi şehirleriyle tarih kokan bir ülke
2 Kasım 2016 tarihinde oynanan Braga- Atiker Konyaspor maçını takip etmek için Konyaspor kafilesiyle birlikte Türk Hava Yolları'nın özel uçağıyla Portekiz'e uçtuk. 5 saatlik uçuşun ardından Porto Havalimanı'na indik, Havalimanından kapısından çıkar çıkmaz müthiş bir okyanus kokusuyla karşılaştık. Otobüslerle Porto'da gezi turu yaptık. Rehberimiz Ünal Kırmıç, Porto'da gezdiğimiz yerlerle ilgili ayrıntılı bilgiler aktardı. 10 milyon nüfusa sahip olan Portekiz, Lisbon, Fatima, Porto ve Braga gibi önemli şehirlere de sahip. Portekiz halkının neredeyse tamamı Katolik Hıristiyan.
TARİH VE DOĞANIN İÇ İÇE OLDUĞU ŞEHİR
2 günlük Portekiz seyahatinin asıl amacı Konyaspor maçını takip etmekti. Bu iki günlük gezinin ilk ayağı Porto şehrini görmek oldu. Konyalı gazeteciler ve Konyasporlu yöneticilerle birlikte hızlı bir Porto turu yaptık. Avrupa Kıtası'nın batı kıyısında Douro Nehri’nin Atlas Okyanusu’na döküldüğü deltada kurulu Porto, tarihi ve doğal güzellikleriyle insanı kendine hayran bırakıyor. Türk insanın sadece futboluyla tanıdığı Porto, geçmişte çok sayıda kaşif çıkartan bir şehir. Dünyanın en önemli kaşifleri Porto şehrinden çıkmış. Atlas Okyanusu kıyısındaki bu güzel şehir asırlardır tarihi dokusunu da korumuş. Şehirdeki çini kaplı evler koruma altını alınmış. Okyanus kıyısında insanlar spor yapıyor veya yüzüyor. Porto önemli bir turizm ve liman şehri. Porto Limanı Portekiz'in dış dünyaya açılan ihracat kapısı durumunda. Portekiz Yunanistan gibi büyük bir ekonomik kriz yaşamasına rağmen Brezilya gibi eski sömürge ülkelerinden destekle ayakta durmaya devam ediyor.
FUTBOL MİLLİYETÇİSİ BİR HALK
Portekiz'de futbol tutkusu diğer bütün sporların önüne geçmiş durumda. Portekizlilerin futbol tutkusunu her yerde görmek mümkün. Porto, Braga veya Lizbon takımları her hangi bir yabancı ülkenin takımıyla karşılaştığı zaman taraftarlar kendi ülkelerinin takımlarını destekliyor. Bu anlamda ülkede futbol anlamında müthiş bir milliyetçilik var. Tüm Portekiz gibi Porto halkında da ciddi bir futbol bilgi birikimi ve fanatizmi var. Ülkede futbol siyasetin önüne geçmiş durumda. Halkın siyasete ilgisi neredeyse yok denecek seviyede. Portekizliler Türk futbolunu da yakından takip ediyor. Beşiktaş'ta Almaida, Quaresma, Fenerbahçe'de Nani ve Meireless, Galatasaray'da Bruma, Xavier gibi Portekizli futbolcular oynadı. Portekiz Milli Takımı da son yıllarda elde ettiği başarılarla göz dolduruyor. 2016 Avrupa Şampiyonu da Portekiz olmuştu.
PORTO AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ
Porto'da çok sayıda tarihi eser buulunuyor. Kiliseler, katedraller ve sanat eseri gibi evler. 14.yüzyıldan kalma bir kilise olan Sao Francisco kilisesi Porto’nun tarihi yapılarından biri olarak tur rotamızda karşımıza çıktı. Gotik mimarinin küçük çaplı bir örneği olan yapının içi biraz haşmetli ancak dıştan baktığınızda basit, sade, küçük bir kilise. Bu kiliseyi görmek için çok sayıda turist bu meydana akın ediyor. Porto'da görme fırsatı bulduğumuz İnfrante Henrique Meydanı da gün boyunca dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlıyor. Meydanda hayat çok canlı. Müzisyenler gün boyunca mini konserler veriyor. İnfrante Henrique Meydanı Porto'nun açık hava müzesi gibi adeta.
EYFEL'İN KARDEŞİ: DOM LUİS KÖPRÜSÜ
Porto ilk bakışta devasa köprüleriyle dikkati çekiyor. Porto’da 4 tane büyük köprü var. 1. Dom Luis Köprüsü Porto'nun en önemli sembollerinden biri. 1886 tarihinde yapılan, şehrin tam ortasında, nehrin iki yakasını birbirine bağlayan meşhur köprüyü Paris şehrindeki kuleyi yapan, ünlü Eiffel tarafından tasarlanmıştır. Dom Luis Köprüsü ile Eyfel Kulesi'nin mimarı aynı kişidir. Köprünün tamamen çelik konstriksüyondan yapılmış olduğunu gördüğünüzde, Paris-Eiffel kulesini anımsattığını düşüneceksiniz. Gündüz demir yığını gibi görünen köprü, gece olup ışıklandırılınca, bambaşka bir manzaraya bürünüyor. Köprünün uzunluğu 394 metredir. Yaz aylarındaki festivaller bu köprü üzerinde yapılıyor. Köprünün üzerinden gün boyunca araçlar ve tramvaylar geçiyor. Gezimiz sırasında bu köprü üzerinde sık sık havai fişek gösterilerinin düzenlendiğini de öğrendik.
400 KİLO ALTIN KULLANILAN KİLİSE
Portekizliler Avrupa'nın en dindar halklarından birisidir. Ülkede çok sayıda olağanüstü bir kilise ve katedraller bulunmaktadır. Bunlardan biri de Sao Francisco Kilisesi'dir. 14’ncü yüzyıl Barok ve Gotik stilleri barındırmaktadır. 1718 yılında yapılan restorasyonda: barok dekorasyon ve tonoz sütunlar ve ahşap oymalar düzenlenmiştir. Geniş yivli gotik kemerlerin, 400 kilogram olduğu söyleniyor. Bunlar saf altın kaplı küçük mermerlerle süslenmiş. Manastırın bodrumunda: bayraklar altında muhafaza edilen, binlerce insan kemiği bulunuyor. Günümüzde, kilise, yalnızca klasik müzik konserleri için kullanılıyor.
PORTO’DA GEZİLECEK YERLER
Porto'nun eski şehir bölümü Unesco Dünya Mirasları listesindedir. Porto’da görülmesi gereken yerleri çok uzun bir liste olarak sıralayamak mümkün değil. Porto'da mutlaka Sao Bento Tren İstasyonu'nun görmenizi tavsiye ederim. 100 küsür yıllık tarihi seramikleri ve o seramiklerdeki sanat eseri işlemeleri ile başlı başına bir müze sayılabilecek tren istasyonu Porto’ya trenle gelinmese de ziyarete değer bir bina. Forte de Sao Francisco Xavier (Queijo) Kalesi ve aşıklar parkı: Atlas Okyanusu kıyısındaki kale ve aşıklar parkı gezilmeye değer. Porto'da kaşifleri karşılayan katedrali de görmenizi tavsiye ederim.
PORTO’YA NASIL GİDİLİR?
Türkiye’den Porto’ya direkt uçuş yok. Türk Hava Yolları Lizbon'a uçuşu direkt yapılıyor, başkentten Porto’ya geçebileceğiniz gibi THY, Portugalia Airlines ile Star Alliance kapsamında Madrid veya Lizbon üzeri aktarmalı uçuş sağlıyor. Avrupa’nın birçok şehrinden Porto’ya uçak bileti bulmak mümkün. İstanbul’dan Lizbon uçakla 5 saat kadar sürüyor. Lizbon Porto arası 1 saat ve Ryan air başta çok sayıda sefer var. Portekiz'e vizeyle ziyaret edilebilen bir ülke. Vize almak ise diğer AB ülkeleri gibi oldukça zahmetli. Konsolosluklarda psikolojik işkenceye maruz kalabilirsiniz. Siz siz olun konsolosluk görevlileriyle polemiğe girmeyin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.