Okullar açılacak mı?

Okullar açılacak mı?

Okulların açılmasına bir hafta kaldı ancak Milli Eğitim Bakanlığı'ndan henüz net bir açıklama gelmiş değil. MEB Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılmasıyla ilgili 'dört senaryo' açıklamasını yineledi.

Okulların açılmasına bir hafta kaldı ancak Milli Eğitim Bakanlığı'ndan henüz net bir açıklama gelmiş değil.  Aileler ve öğrenciler belirsizlikle baş başa bırakılırken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılmasıyla ilgili 'dört senaryo' açıklamasını yineledi.

Karar gazetesinin haberine göre, belirsizliğe tepki büyük. Okullar, koronavirüs salgını nedeniyle dört ay önce kapatılmıştı. İngiltere, ABD ve Fransa gibi ülkeler, eylül ayında eğitime başlama kararı alırken, Türkiye'de belirsizliğin sürmesi endişeleri de beraberinde getiriyor.

Selçuk, vaka sayısının arttığı kentlerde okulların valilik kararıyla kapalı kalmaya devam edebileceğini söylerken, "Yarı zamanlı eğitim, 81 ilde tamen uzaktan eğitim ya da hibrit model söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

MEB, özel okullarda 17, devlet kurumlarında ise 31 Ağustos’ta yüz yüze eğitimin başlayacağını duyurmasının ardından sınıflardaki derslere dair çeşitli formüller gündeme geldi. Ancak MEB’in takvimine göre ilk ders ziline sayılı günler kala belirsizlik giderilemedi. 18 milyon öğrenci ve ailesi konunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını bekliyor.

Bilim Kurulu toplantılarında da masaya yatırılan konuya dair farklı senaryoların bulunduğu belirtildi. Okulların açılış süreci için her ilde ayrı bir takvim belirlenebileceği kaydedildi. Özel okullardan bir heyetin bugün Milli Eğitim Bakanlığı’nda toplantıya katılacağı bildirildi. Bu kurumların durumunun bu toplantıda netlik kazanacağı ifade edildi. Okulların açılışıyla ilgili vaka artışı yüksek iller; Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Konya ve Ankara’da özel ve devlet tüm okullarının fiili olarak eğitim/ öğretime açılmaması fikrinin gündemde olduğu ileri sürüldü. Ancak İstanbul’un kapsam dışı olmasını nedeniyle sadece özel okullarda açılışın ay sonuna kadar ertelenmesinin öne çıktığı belirtildi. Okulların açılmasına dair zaman zaman Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da dile getirdiği dört senaryo ise şöyle: 

Okulların öncelikle tüm çocuklar için sosyal mesafe korunarak ortak kullanım alanları ve dersliklerde metrekare hesabıyla oturma düzenleri planlanarak sınıflarda öğrenci sayısı seyreltilerek 18 milyon öğrenci için açılması planlanılsa da yetki illerde valilerde olacak. Şartların kötü seyrettiği illerde okullar açılmayabilecek.  

Bilim Kurulu’nun pandeminin seyrine göre alacağı kararla, tüm çocuklar için açılma şansı kalmazsa açılan illerde de okullarda yarı zamanlı eğitim verilebilecek.  Okullar salgının ağır seyrettiği bazı şehirlerde açılmaz iken salgın sürecini daha hafif atlatan şehirlerde, il dışı seyahat kısıtlaması ile birlikte açılabilir. 

Okulların açılmayacağı şehirlerde de telafi eğitimleri yapılacak.  Eylül ve ekimde olası ikinci dalga salgına karşı 2020-2021 Eğitim/Öğretim yılında kısmi veya tamamen uzaktan eğitime geçişle ilgili teknolojik altyapı çalışmaları tamamlandı. Yüzde 40 yakından, yüzde 60 uzaktan eğitim formülü üzerinde durulduğu öğrenildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.