Okul alışverişi başladı

Okul alışverişi başladı

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Çarşıda ve AVM'lerde okul alışveriş heyecanı şimdiden başladı. Kırtasiye malzeme ve okul kıyafet satışları arttı

Okullarda ilk ders zilinin çalmasına az bir zaman kaldı. Okullar 19 Eylül Pazartesi günü açılacak. Alışveriş arttı. Bu yıl bayram alışverişi ile okul alışverişi aynı döneme denk geldi. Velilerin masrafı arttı. Öğrenciler, okul üniformasını ve kırtasiye malzemelerini almak için velileriyle birlikte çarşıya akın ediyor. Üniforma satan giyim mağazalarında, kırtasiyelerde ve çantacılarda büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Öğrenciler, en çok renkli malzemeleri tercih etti. Alacaklarını son güne bırakmak istemeyen veliler, özellikle kırtasiye malzeme fiyatlarını ise yüksek buldu. Uzmanlar ise sağlığı tehdit etmeyen ürünlerinlerin tercih edilmesini istiyor.

KONYA'DA SİVİL OKUL KALMADI

Dağlıkocalar Giyim'in sahibi Nuri Dağlıkoca, okul üniformalarının çocukları olumlu yönde motive edecek renklerden oluştuğunu dile getirdi. Meram Fen Lisesi ve Konya Sosyal Bilimler Lisesi'nin üniformalarının yenilendiğini söyleyen Dağlıkoca, “Sivil kıyafet yönetmeliği geride kaldı. Şimdi herkes tekrar okul üniformasıyla okula gidecek. Konya'da sivil okul kalmadı. Yeni öğretim yılında veli ve okul aile birliğinin ortaklaşa tercih ettiği okul üniformaları satışa sunuldu. Satışlarımızda büyük bir artış yaşandı. Bu yoğunluğun okulların açıldığı ilk haftaya kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Öğrenci 60 ile 100 TL arasındaki bir tutarla okul üniformasını alabilir. Beden ölçüsü olmayan öğrencilere özel üretim yapıyoruz. Önümüzde Kurban Bayramı var. Okul alışverişi son günlere bırakılmamalı. Dar zamanda yapılan alışverişte bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Veliler, bu konuda aceleci davranmalı” dedi. Alışveriş yapmaya gelen Mustafa Aksoy isimli bir müşteri de “Her okulun eskisi gibi üniformaya dönmesi güzel oldu. Kimin ne yaptığı nerede okuduğu belli olmuyordu. Çocuklar arasında bir rekabet oluşuyordu. Maddi durumu iyi olanlar kadar iyi olmayanlar da var. Üniforma en iyisi, fiyatından memnunuz” şeklinde konuştu.

TEHDİT SAÇAN ÇANTALARA DİKKAT

Çanta satıcısı Mustafa Meral da, okul çantası satışlarının arttığını belirtti. 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin genelde kabartmalı ve şekilli çantaları tercih ettiğini ifade eden Meral, şöyle konuştu: “Kız çocukları pembe, erkek çocukları mavi çanta almayı istiyor. Renklerin canlı olması küçük öğrencileri okula teşvik ediyor. Siyah çanta renk olarak biraz boğucu olduğu için en az tercih edilen çanta türü arasında yer alıyor. Öğrencisine çanta alan velileri uyarıyoruz. Çantalar büyük bir tehlike saçıyor. Yıkanabilen çanta almak en doğrusu. Boyasız çanta alınmalı. Geriye kalanların büyük çoğunluğu öğrencilerin sağlığını tehlikeye atmaktan başka işe yaramıyor. Kız çocuklarının kullandığı sahte bebek baskılı çantaların yanı sıra erkek öğrencilerin tercih ettiği futbol temalı ve yarış otomobili baskılı ürünlerde kanser yapıcı bileşenler var. Çok dikkat edilmeli.  Okul alışverişi yapan veliler; mutlaka markası olan ve sağlık testinden geçmiş garanti belgesi olan ürünleri tercih etmeli.”

KIRTASİYE MALZEMELERİ PAHALI

Her geçen yıl çeşitlenen kırtasiye malzemelerinin fiyatları da artıyor. Kırtasiye alışverişi yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu dile getiren Model Kırtasiye'nin sahibi Abdülcelil Demirci ise şunları kaydetti: “Canlı renkler tercih ediliyor. Yaş yaşa ve sınıfa göre kırtasiye malzemesi satıyoruz. İlkokul çocukları genellikle boyama grubu malzemelerini alıyor. Alınan ürünlerin garantisinin olup olmadığına dikkat edilmeli. Hiçbir kırtasiye malzemesi ucuz diye gidip marketlerden alınmamalı. Defterler başta olmak üzere birçok kırtasiye ürünü çocukların tenine temas ediyor. Standartlara dikkat etmek gerekiyor. Mesela defter konusunda veli, uygun olduğunu düşünerek kilo ile defter alıyor. Çocuk sayfayı her çevirdiğinde parmağını diline sürüyor ve defterin yaprağını çeviriyor. Öğrenci bu defteri yıl boyu kullanıyor. Bu kağıdın üretiminde kullanılan kimyasallar, boyalar gerçekten çok  önemli. Çocukların sağlığını ilgilendiren bu gibi konularda ürünün ucuzunu satalım diye bir endişeye girmiyoruz.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.