Öğretmenlik Mesleği  Kanunu’na eleştiriler

Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na eleştiriler

TBMM'de yasalaşan Öğretmenlik Mesleği Kanununa ilişkin konuşan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, kanunun öğretmenlerin sorunlarını çözmeye yönelik düzenlemeleri yeterince kapsamadığını belirtti

Ekici, 20 yıl öncesine kadar en çok tercih edilen mesleklerin başında gelen öğretmenliğin ilerleyen yıllarda artık tercih edilmeme riski ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’yla ilgili Gelecek-Saadet Grubu adına söz aldı. Kanunun geneline bakıldığında eğitim camiasının ve özellikle öğretmenlerin sorunlarını çözmeye yönelik düzenlemelerin hem kapsam hem de içerik olarak eksik olduğunu ifade eden Ekici, 39 maddeden oluşan meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarına cevap verecek nicelik ve nitelikte olmadığını kaydetti. Teklifte yer alan okul yöneticiliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekici, şunları söyledi: "Teklifte okul yöneticiliği ikinci bir görev olarak tanımlanmıştır. Okul yöneticiliği, eğitim sürecini yönlendiren ve şekillendiren önemli bir görevdir. Okul yöneticiliğinin bir uzmanlık mesleği olarak tanımlanması gerektiği birçok eğitim platformunda tartışılan bir konu olmasına rağmen kanunda yer almaması önemli bir eksikliktir. Diğer yandan bu görevlerin kazanılmış hak olmaması sebebiyle tayin ve yer değiştirme süreçlerinde yöneticilerin mağduriyet yaşamasına sebep olmaktadır."

EĞİTİM POLİTİKLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Kanun teklifinde en çok tepki çeken maddelerden biri olan Milli Eğitim Akademisi’ne ilişkin de eleştirilerini sıralayan Hasan Ekici, şöyle konuştu: “Son yıllarda öğretmen adayı profillerinin zayıf olduğu iddiası tek başına üniversite eğitiminin niteliğine bağlanamaz. Bu konu fakültelerin iyi eğitim verip vermemesinden ziyade, üniversiteye yerleşen öğrenci profiliyle de ilgilidir. Zira ülkemizde sayıları her geçen gün artan üniversiteler ve dolayısıyla eğitim fakülteleri sebebiyle öğretmenlik bölümlerinin kontenjanı çok artmıştır. Bu da daha düşük puanlı öğrencilerin fakültelere yerleşmesi anlamına gelmektedir."

MESLEK ARTIK TERCİH EDİLMEME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Ekici, 20 yıl öncesine kadar en çok tercih edilen mesleklerin başında gelen öğretmenliğin ilerleyen yıllarda artık tercih edilmeme riski ile karşı karşıya kaldığını da ifade etti. "Akademi, okullarımıza daha nitelikli öğretmenler kazandırmayı amaçlasa da realiteden uzak uygulama detaylarını gören gençlerimiz meslek olarak öğretmenlikten uzaklaşacaklardır" diyen Milletvekili Ekici, "Çünkü öğretmen olmak ve bir an önce iş hayatına atılmak isteyen bir gencimiz, en az 1 yıl sınav hazırlığı, ardından eğer iyi bir sıralama yapar ve akademiye kabul edilirse 2 yıl hazırlık eğitimi, eğer hazırlık eğitimi sonunda akademiden atılmaz ise 3 yıl sözleşmeli öğretmenlik yaparak ancak 6 yılın sonunda kendini güvenceye alabilecektir. Bu sürecin sonunda 30’lu yaşlarına da gelmiş olacaktır. Gençlerimiz hayata bu kadar geç atılacağını bile bile öğretmenlik mesleğini seçerler mi? sorusu sorulmalı ve derinlemesine irdelenmelidir. Ayrıca akademi boyunca adaylara verilmesi planlanan 22 bin TL ücret de günümüzün ekonomik koşullarında gerçekçi değildir" ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.