Öğretmenlerin hakkı verilmeli
ÖĞRETMENLERİN ÜZERİNDEKİ BASKI KALKMALI
Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, öğretmenlerin birçok sorun ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Öğretmenliğin liyakat ve sadakatla yapılabileceğini dile getiren Karlıer, “Öğretmen atamaları, mülakatla pek sağlıklı olmaz. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'den alınan puanlar ile atama yapılmalı. Öğretmenlerin büyük sıkıntıları var” dedi. Eş mazereti olan öğretmenlerin var olduğunu ifade eden Karlıer, “Aile bütünlüğü her şeyden önemli. 1 yıl boyunca ailesi ile görüşmeyen öğretmenler var, bu mağduriyetler giderilmeli. Öğretmenlerin yüzde 54'ünü kadınlar oluşturuyor. Öğretmenler, görev için gittikleri ilçelerde kalacak yer bulamayabiliyorlar. Bazı yerlerde öğrenci sayısının 27, öğretmen sayısının ise 9 olduğu yerler var. Bu okullar, merkezle birleştirilmeli. Alınan ücretler, öğretmenler için mağduriyet oluşturuyor. İyileştirme yapılmalı. Emekli olan öğretmenlerin maaşı düşüyor. Ek ders yapan ve emekli olduktan sonra bu haktan yararlanamayan öğretmenlerin hakkı verilmiyor. Öğretmen kadar amiri olan başka memur tanımıyoruz. Okul aile birlikleri, veliler; öğretmenlere amir konumunda yaklaşıyor. Öğretmenler, zora sokuluyor. Bir ara öğretmenlere yönelik performans çalışmaları yapıldı. Öğrenciler, öğretmenlerini performans yönünden değerlendirsin denildi. Bu ne kadar sağlıklı bir yöntem sorulması gerekiyor. Öğretmenlerin üzerinde baskı var, bu baskının kaldırılması ve öğretmenlerin çalışması için özgün ortamlar oluşturulmalı” diye konuştu.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞİ KABUL ETMİYORUZ
“Sözleşmeli öğretmen çok, kadrolu öğretmen çok çalışır” sözünü doğru bulmadıklarını söyleyen Karlıer, bu mantığın geçersiz olduğunu vurguladı. Kanuna göre hareket etmenin en doğru ve etkili yol olduğunu belirten Karlıer, şunları kaydetti: “Bir memur; işini iyi yapıyorsa ödüllendirilmeli, yapmıyorsa cezalandırılmalıdır. Önemli olan konulan kanun değil, onun uygulanabilmesidir. Eğitimin kalitesinin artmasında bu kanun büyük önem taşıyor. Atanamayan öğretmenler var. Devletin belli bir kadrosu var. Bu sayı ve ihtiyacın dışına çıkamaz. Yüksek puan alandan başlatılır, alımlar. Listenin dışında kalanlar olur. İşsizlik zor. Atanamayan öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıyı hepimiz biliyoruz.”
ÖĞRETMENLERİN ÜZERİNDE BASKI VAR
Türk Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata da öğretmenlerin sıkıntılarının bitmeyeceğini söyledi. Öğretmenlerin üzerinde baskı olduğunu belirten Ata, “Yaptığımız okul ziyaretlerinden öğretmenlerin gergin ve sıkıntılı olduğunu gördük. Bu haldeyken öğretmenler öğrencilere nasıl verim sağlayabilir” şeklinde konuştu. “15 Temmuz'dan sonra sıkıntılar arttı” diyen Ata, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'da bin 77 öğretmen açığa alındı. 3-4 bin aralığında açığa alınan var. Hain FETÖ ile irtibat halinde olan ve destek sağlayanlar bunu haketti. Bir de suçsuz olduğu halde açığa alınan öğretmenler var. Bunların hakkı geri verilmeli. Suçsuzlara yönelik hakedilmeyen uygulamalar oldu.”
ÖZÜR GRUBUNDA BÜYÜK HATALAR VAR
Bazı branşlarda kadro olmadığı için atamalar yapılmadığını dile getiren Ata, “Bazı öğretmenler uzmanlık alanı olmayan derslere giriyorlar. Özür grubunda büyük hatalar yaşanıyor. Bakanlık iller arasında, eş durumundan dolayı atama yaparken, aynı il içinde farklı ilçelerde bulunan öğretmenler eşleri ile biraraya gelemiyor. Aile kurumu çok önemli. Yapılan toplu sözleşmelerle özlük hakları belirleniyor. Bu dönem yüzde 7'lik bir artış olacak. Öğretmenler bu konuda da istediğini alamıyor. Öğretmen kılavuz kitapları bazı branşlarda hala yok. Ders kitapları da geç dağıtıldı 15 Temmuz'dan sonra. Yıllardır kadrolu öğretmenlikten bahsediyoruz. Sözleşmeli öğretmenliğe karşıyoz. Bu uygulama yandaş kayırmadan başka birşey değil. Hükümet kaldırdığı sistemi bir daha geri getirdi. Mülakatla öğretmen alımı yerine, KPSS ile alınmalı. Sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasında ayrışmalar yaşanacak. Rotasyonlardan da verim beklemiyoruz” dedi.
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.