Öğretmenler atama bekliyor

Öğretmenler atama bekliyor
Son 15 yılda 63'ten 92'ye, öğrenci sayısı da 14 binden 228 bine çıkarılan Eğitim Fakülteleri'nden mezun olan gençler, atama bekliyor.

Üniversite mezunu işsiz sayısı, ülkemizdeki 55 ilin nüfusunun toplamından daha fazla oldu. Üniversitelerin her ilde yaygınlaştırılmasına rağmen, istihdam sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamadı. Gençler, son yıllarda işsizliğe ve umutsuzluğa mahkum edildi. Türkiye'deki işsizlik problemi her geçen gün derinleşiyor. Özellikle öğretmen adayları, diplomalı işsizler arasında ikinci sırayı oluşturuyor. Türkiye'deki Eğitim Fakültesi oranı, son 15 yılda 3 katı arttı. Eğitim ve eğitim bilimleri fakültelerinde okuyanların sayısı 230 bine dayandı. Tüm bunlara rağmen atanamayan öğretmen adaylarının sorunlarının önüne geçilemiyor. Ataması yapılmayan 3 öğretmen adayından biri intiharı düşünüyor. 2007'den bu yana intihar eden atanamayan öğretmen adayı sayısı 50'yi geçti. Ayrıca atanma potansiyeli bulunan öğretmen adaylarının sayısı da her yıl sürekli artıyor. Güncel sayının 438 bini aştığı öğrenilirken, sadece 25 bin öğretmen adayının atamasının gerçekleştirileceği haberi de  bu acı gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor. Eğitim Fakülteleri'nden mezun olanların sayısı, atanamayan öğretmen adaylarının sayısına eklenince büyük bir işsizlik yığını oluşuyor. Sayı, giderek katlanıyor. 2022 yılında 1 milyon işsiz öğretmenin devlet kapısında iş bekleyeceği öngörülüyor.

ÖNLEM ALINMAZSA İŞSİZ SAYISI ARTAR

Atanamayan öğretmen adayları ile ilgili konuşan Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, eğitimin işsizlik problemi çözülünce daha anlamlı olduğuna dikkat çekti. Eğitim Fakülteleri'nin yaygınlaşmasının bir zararının olmadığını ifade eden Selvi, "Tek sorun istihdamda. Atanmayı bekleyen adayların sayısı ile her yıl fakültelerden mezun olanların sayısı birleşince sıkıntı büyüyor" dedi. Fakültelerden mezun olduktan sonra işe yerleşemeyenlerin hayata ve geleceğe karamsar baktığını da aktaran Selvi, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yeni planlamaya ihtiyaç var. İstihdam politikaları daha güçlü olmalı. Atama bekleyenlerin sayısı her yıl katlanıyor. Bir de her yıl üniversitelerden mezun olanlar var. Geçtiğimiz yıllarda atama bekleyen adayların sayısı 250-300 binken, bugün bu sayı 400 binlere ulaştı. Gerekli önlemler alınmazsa sayı önümüzdeki yıllarda hayli artacak. Yıllarca atama bekleyenler arasında ataması gerçekleştirilenler oldukça yeni yetişenlere iş alanları da daralıyor. Bu çok ciddi bir konu.  İstihdam birincil derecede değerlendirme alanı olmalı. Üniversite, sanayi işbirlikleri artmalı."

ATAMA BEKLEYENLERİN SAYISI 1 MİLYONU AŞTI

Eğitim-İş Genel Eğitim Sekreteri Suat Özkolay, eğitim sisteminin her geçen gün artan sorunlarla tam bir çürüme içine girdiğini söyledi. AK Parti iktidarı döneminde ortaya çıkan ataması yapılmayan öğretmenler sorununun eğitimin öncelikli ve acil çözüm beklenen sorunlarından birisi haline geldiğini kaydeden Özkolay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın atama bekleyen öğretmen adayı sayısının 438 bin 134 olarak açıkladığını da hatırlattı. "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Strateji Belgesi’ndeki verilere göre, eğitim fakültelerinde okuyanların sayısı 228 bin 279. Fen fakülteleri, edebiyat fakülteleri, fen edebiyat fakülteleri, insan ve toplum bilimleri fakülteleri ve ilahiyat fakültelerinde okuyan öğrenciler de dâhil edildiğinde öğretmen olmayı bekleyen 653 bin 899 lisans öğrencisi olduğu görülüyor" diyen Özkolay, daha sonra şunları kaydetti: "1 milyona yakın gencimizin üniversite mezunu işsizler ordusuna katılmalarının utancı ve sorumluluğu ülkeyi yöneten iktidar aittir. Milli Eğitim Bakanını ve iktidarı bu sorunu çözmeye ve bu ayıbı ortadan kaldırmaya çağırıyoruz. Öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil eden diğer programlar ve pedagojik formasyon kurslarına devam eden mezun öğrenciler de dikkate alındığında öğretmen olarak atanmayı amaçlayanların sayısı bir milyonu aşıyor. MEB Strateji Belgesi’nde Eğitim fakültesi sayısının son 15 yılda 63’ten 92’ye, öğrenci sayısının ise yaklaşık olarak 14 binden 228 bine çıktığı belirtildi. Bakanlığı uyarıyoruz, eğitim fakültelerinin kontenjanlarını doğru planlayın."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.