Öğrencilere matematikte farklı seçenekler sunulacak

Öğrencilere matematikte farklı seçenekler sunulacak
Milli Eğitim Bakanlığı’nca güncellen öğretim programlarıyla 11’inci ve 12’inci sınıf öğrencilerine matematik dersinde temel ve ileri olmak üzere iki farklı düzeyde eğitim alma imkanı getiriliyor

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretim programlarının güncellenerek sadeleştirildiğini ve seyrekleştirildiğini hatırlatarak, bazı derslerin öğrencilere temel ve ileri düzey adı altında iki şekilde öğretileceğini söyledi.

Temel seviye ile öğrencilerin günlük hayatta ihtiyacı olacak temel fen bilimleri ve temel matematik bilgilerinin kastedildiğini, bunları herkesin alacağını belirten Karip, öğrencilere, liseden sonra yüksek öğrenime devam etse de etmese de 12 yıllık zorunlu eğitimde temel bilgi ve becerileri daha üst düzeyde kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Karip, öğrencilere çok yoğun bir akademik içerikten ziyade daha çok günlük hayatta işinden ve mesleğinden bağımsız olarak ihtiyaç duyacağı bilgi ve becerilerin kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Bir otomobil kullanmanın fizikle temizlik yapmanın besinlerin sağlanmasının ise kimya ile ilişkili olduğunu anlatan Karip, ‘’Bugün içinde yaşadığımız toplumda, dünyada öncelikle yer alması gereken her bir bireyin bilmesi gereken bilgi ve beceriler bunları herkes kazanacak’’ dedi.

Karip, öğrencilerin, fen, matematik veya sağlık bilimleri alanında üniversiteye devam etmek istemesi halinde, daha fazla fen bilimleri ve matematik becerilerine ihtiyacı olacağından, istemeleri halinde ileri düzeyi seçebileceklerini dile getirdi.

Matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinde 9 ve 10. sınıfların temel düzey, 11 ve 12. sınıfların ileri düzey olarak düzenlendiğini vurgulayan Karip, matematik dersinde 11 ve 12. sınıfta hem temel hem de ileri düzey olarak iki farklı seçeneğin sunulduğunu bildirdi.

Karip, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Burada tek fark matematik dersinde. Matematikte 11 ve 12’de iki farklı müfredat, öğretim programı var. Bunlardan birisi temel matematik 11 ve 12, diğeri ileri düzey matematik 11 ve 12. İleri düzey matematikte daha çok limit, türev, integral gibi konuların işlendiği matematikte daha ileri konuların işlendiği bir içerik var. Temel matematikte ise 11 ve 12’de daha çok günlük yaşamda kullanılacak bilgi ve beceriler var. Burada bütün öğrencilerin lise eğitimi aldığı düşünürseniz sanırım bütün öğrenciler limit, türev, integral gibi matematikte oldukça ileri düzey kabul edilen birtakım konuları öğrenemeyebilir, ilgileri potansiyelleri buna uygun olmayabilir, istemeyebilir, potansiyeli olsa da o zaman o öğrencileri ileri düzey matematik öğrenmek zorunda bırakma bütün öğrencilerin önüne aynı içeriği sunmak yerine orada biz öğrencilere bir seçenek sunuyoruz. Bir hukukçununda ya da farklı alanda çalışan sosyal bilimler sözel alanlar bir yüksek öğretim ya da iş tercihi yapacak kişinin de temel matematiğe ihtiyacı olabilir. Onlar 11. ve 12. sınıfta bu temel matematiğe devam edebilir. Bir okulda, örneğin 6 şube olsun, bu şubelerden 3’ünü oluşturacak kadar öğrenci temel matematiği, diğer öğrenciler de ileri matematiği tercih edebilir. Okul içinde öğrencilerin ilgilerine ve potansiyellerine bağlı olarak matematikte bir farklılaştırma sunuyoruz.’’

Karip, öğrencilerin tercihleri doğrultusunda on kişi bulunması halinde grupların açılacağını belirtti.

-Günlük düzeyde ihtiyaç duyulan matematik-

11 ve 12. sınıflardaki temel matematik müfredatına bakıldığında bir marangoz veya fayans ustasını da günlük hayatta ihtiyaç duyacağı matematiğin bulunduğunu ifade eden Karip, öğrencilere temel ve ileri düzey olarak seçenekler sunulmasının bir ikili eğitim olmadığına dikkati çekti.

Karip ‘’Bu öğrenecekleri bilgi ve beceriler itibarıyla öğrencilerin ilgileri, tercihleri, ihtiyaçları ve potansiyelleri gözönünde bulundurarak öğrencilere bir seçenek sunmak’’ dedi.

-Üniversite sınavlarına girecekleri etkilemeyecek-

Üniversiteye giriş sınavlarına dair her yıl ÖSYM ile toplantı düzenlediklerini ve öğretim programlarında varsa bir değişiklik bunları değerlendirdiklerini anlatan Karip, ‘’Müfredatın içeriğinde bir değişik olduğu zaman doğal olarak sınavın içeriğindeki soruların da ona uygun olması gerekir. En az 4-5 yıl sonrasından söz ediyoruz. Elbette 9. sınıfa yeni müfredatla başlayacak öğrenciler, son sınıfa geldiğinde onların gördüğü müfredata uygun soruların olması gerekir’’ diye konuştu.

Bu yeni müfredatların 2013-2014 eğitim öğretim yılında kademeli olarak 9. sınıftan itibaren uygulanmaya konulacağını hatırlatan Karip, şunları kaydetti:

‘’Bu halihazırda üniversiteye girecek öğrencileri hiçbir şekilde etkilemeyecek. Çünkü kademeli uygulanacak. Fizik, kimya, biyoloji ve matematik lise için 9. sınıfta başlayacak. 9. sınıftaki öğrenciler 10. sınıfa geçtiğinde bu yenilenen müfredatla devam edecekler. Ama şu anda 9. sınıfta okuyan öğrenciler mevcut müfredatla devam edecek. Onları etkilemeyecek. Fen bilimleri dersi 3. sınıftan başlıyor. Fen bilimleri dersi 3. sınıftan başlayacak, 3. sınıftaki öğrenciler bu öğretim yılında değil bir öğretim yılında alacaklar. Ama 5. sınıftakiler, yenilenmiş fen bilimleri müfredatıyla öğrenim görmeye başlayacak. Orta matematik müfredatı değişti. Orta okulda da 5. sınıftaki öğrenciler 2013-2014 yılında yeni müfredatla başlayacaklar. İngilizce müfredatı değişti. 2 ve 5. sınıftaki öğrenciler yeni müfredatla eğitim görmeye başlayacaklar.

-’’En ciddi değişikliklerden birisi İngilizce müfredatında’’-

En ciddi değişiklerden birisinin İngilizce müfredatında olduğu bilgisini veren Karip, şu anki İngilizce müfredatının çok yoğun olduğunu ifade etti. Karip, ‘’Yeni müfredat daha çok iletişim temelli. Dinleme, konuşma ve günlük iletişimle başlıyor, 6 ve 7. sınıfta çok sınırlı yazma etkinlikleri var. Çünkü dil öğreteceksek eğer, dil öğreniminin daha çok dinleme ve konuşmayla iletişim temelli olarak başlaması gerekiyor’’ dedi.

İngilizce derslerinin konuşma ağırlıklı olacağını dile getiren Karip, o yaşta bir öğrencinin bir derste öğrenebileceği sözcük sayısının sınırlı olduğunu, çok fazla sözcük ya da yabancı dil içeriği öğretmeye çalışmanın hiç öğrenmemeye sebep olabildiğini söyledi.

Karip, yabancı dil öğretimin 4. sınıfta başlatıldığını hatırlatarak, dil kazanımının daha erken yaşlarda kolay elde edildiği için bunun ikinci sınıfa çekildiğini söyledi.

-Biyolojide çevre bilinci kazandırılacak-

Biyoloji dersindeki değişikliklerin ise daha çok sağlık ve çevreye ilişkin olduğunun altını çizen Karip, derste çevrenin korunması, sürdürülebilir bir çevrenin oluşturulması ve çevre bilincinin kazandırılması için temel bilgilerin verileceğini aktardı.

Karip, matematik ve fen bilimlerinde içeriğin seyreltilmesinin önemine dikkati çekerek, ‘’Çok fazla bilgi yüklemeye çalışırken bu bilgi yoğunluğu, öğretmeye çalıştığımız bilgi ve becerilerin soyut kalmasına sebep oluyor ve öğrencilere daha fazla öğretmeye çalışırken o süre içerisinde öğretebileceğimizini çok daha azının kazandırmakla sonuçlanıyor’’ diye konuştu.

-Öğretim programlarıyla ilgili zenginleştirilmiş kitaplar hazırlanıyor-

Yeni öğretim programları hazırlanırken programları eğitim teknolojileriyle bütünleştirilip entegre bir şekilde kullanılabilinecek biçimde tasarladıklarını ifade eden Karip, öğretim programları güncellenen dersler için bir taraftan ders kitabı hazırlanırken bir taraftan da zenginleştirilmiş kitapların (z kitap) hazırlanacağını anlattı.

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, z kitapların elektronik ortamda, öğrencilerin rahatlıkla okuyabileceği, üzerinde işaretlemeler yapabileceği, notlar alabileceği özelliklere sahip olacağını bildirerek, metinle birlikte çeşitli videolar, animasyonlar ve görsellerin de kitapla birlikte hazırlanacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.