Öğrencilere çıraklık istihdamı sağlanacak
Ustaların elinden mesleki eğitim yolu ile kaliteli çıraklık amaçlanan programda ortaokulu bitiren öğrenciler için istihdam olanağı sağlanacak. Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı tarafından finanse edilen İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP), işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla ev sahibi toplulukların ve Suriyelilerin mesleki becerilerini destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Fon kaynağı Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı olarak belirtilen proje ise; Konya, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli ve Mersin olmak üzere toplam 12 ilde uygulanacak. İMEP projesi faaliyetler ayrıca bu illerdeki Millî Eğitim Bakanlığı’nın ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’na bağlı kuruluşların iş birliğinde yürütülecek.
5 BİN SURİYELİYE TÜRKÇE EĞİTİMİ VERİLECEK
İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı Modül Lideri ve Genel Koordinatörü İzzet Çevik, projenin özelliklerini şu şekilde sıraladı: “14 Bin 400 yeni çırak öğrenciye ulaşılarak 4 yıl boyunca toplam 28 Bin 800 çırak öğrenciye destek verilecek. 8 Bin yetişkine ulaşılarak meslek ve beceri kursu sunulacak. 5 Bin çırak öğrenciye mesleki danışmanlık hizmeti sağlanacak. Çırak öğrencilerin işyerindeki eğitimini sağlayan 5 Bin işveren, usta öğretici ve yöneticiye yönelik işletmede çıraklık eğitimi konusunda kapasite geliştirme çalışmaları yürütülecek. Mesleki eğitim alanında aktif rolü olan yerel mekanizmalarda görevli 570 temsilciye yönelik eğitim çalışmaları sunulacaktır. 5 Bin Suriyeli genç ve yetişkine Türkçe konuşma ve dil eğitimi desteği verilecektir. Çırak öğrencilere yönelik 3 mesleki beceri yarışması ve 1 iş kurma fikri yarışması düzenlenecek.”
ÖĞRENCİLER ZORUNU EĞİTİMİ TAMAMLAMIŞ OLACAK
Dört yıllık çırak eğitiminin ardından bu eğitimi tamamlayan öğrenciler ise 12 yıllık zorunlu eğitimi de tamamlamış olacak. Bu süre içerisinde çırak öğrenciler haftada bir veya iki gün mesleki eğitim mesleklerinde teorik teorik eğitim, haftada dört veya beş gün işyerlerinde uygulamalı eğitim gören öğrenciler, başarılı olmaları sonunda kalfalık belgesi dördüncü yılın sonunda ustalık belgesi alacak.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.