Öğrencilere arkeoloji eğitimi veriliyor

Öğrencilere arkeoloji eğitimi veriliyor
İlköğretim öğrencilerine kazı alanlarında verilen eğitimle arkeoloji sevdiriliyor

Aksaray'ın Gülağaç ilçesinde düzenlenen ''Kültür ve Çevre Şenliği'' kapsamında kazı alanlarında çocuklara arkeoloji eğitimi veriliyor.
     Mamasun Barajı kıyısındaki Güvercinkayası kazısında görevli arkeolog Fatma Karamısır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal sorumluluk projesi olan Kültür ve Çevre Şenliği'ni bu yıl 5. kez düzenlediklerini söyledi.
     Şenliğin 3 gün sürdüğünü belirten Karamısır, ''Her yıl belirlediğimiz farklı beldelerden yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, çocuklarımıza arkeolojiyi sevdirmeye çalışıyoruz'' dedi.
     Projeyle öğrencilerde arkeoloji alanında farkındalık yaratmayı hedeflediklerini kaydeden Karamısır, şunları ifade etti:
     ''Projenin en önemli özelliği; öğrencilere çok kısa sürede okul dışında eğitim alabilecekleri bir alan oluşturmak. Bunu da yaşadıkları bölgenin kültürel ve çevresel özelliklerini vererek yapmayı hedefliyoruz. Bir de küreselleşen dünyamızda çevre kirliliğini vurgulamayı amaçlıyoruz. Şenliğimizin birinci gününde daha çok seminer tarzında öğrencilere anlatım ve sunumlar yapıyoruz. Öğrencilerle karşılıklı diyalog içinde arkeoloji eğitimi veriliyor. Çocuklara bulunduğu çevrenin kültürel özelliklerini anlatarak, yaptığımız çalışmanın önemini vurguluyoruz. İkinci günde buna paralel etkinlikler düzenliyoruz.''
     Projenin en önemli kısmının kazı alanları ve müzenin gezilmesi olduğunu vurgulayan Karamısır, üçüncü günde öğrencilere yakın çevrede bulunan 7 bin yıllık geçmişe sahip Güvercinkayası ve 10 bin 500 yıllık Aşıklıhöyük kazı alanları ile Aksaray Müzesi'nin gezdirildiğini dile getirdi.
     Güvercinkayası kazı ekibi olarak bu projeyle, genç beyinlere yaşadığı çevrenin tarihsel, kültürel özelliklerini ve geçmişini öğretmek olduğunu vurgulayan Karamısır, ''Bölgesindeki geçmiş kültürü tanıyan genç beyinler, bu kültürlere sahip çıkacaklar, koruyacak ve gelecek nesillere taşıyacaklardır'' diye konuştu.
     Karamısır, şenliğe katılımın günlere göre değiştiğini, ilk iki günde sayının 100'ü geçtiğini kaydetti.
     Öğrencilerden Derviş Yavuz da şenlik süresince eğlenceli zaman geçirdiklerini belirterek, eski insanların neler yaptığını, yaşam şekillerini, evlerin yapımını ve bölgede yaşayan hayvan türlerini öğrendiklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.