Ödemesi bitmeden kablolar çalınıyor!

Ödemesi bitmeden kablolar çalınıyor!

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Tarımsal sulama kabloları, hırsızlar tarafından çalınıyor. Ödemesi bitmeden kablolar çalınıyor, el insaf” dedi

Özellikle taşradaki çiftçileri bıktırtan elektrik trafolarındaki bakır tel hırsızlığına her gün bir yenisi ekleniyor. Hırsızlar, köylünün tarlasını suladığı motorların, trafoların bakır kablolarını çalıyor. Bir hırsızlık haberi de Altınekin Dedeler Mahallesi'nden geldi. Dedeler Mahallesi'nde kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tarımsal sulama trafo kabloları çalındı. Mahsullerin sulanmaya başladığı bir dönemde bu tarz hırsızlık olaylarının artış göstermesi yine en çok çiftçiyi zorladı. Ağır girdi maliyeti altında ezilen çiftçi, ödemesi bitmeden kablolarını çaldırdığı için ekstra bir yük altına girdi. Bu hırsızlık olayı Altınekin'de ilk de olmadı. Geçtiğimiz yıllarda da ilçede kablo hırsızlığı ile ilgili çokça olay yaşandı. 

ALLAH'TAN KORKUN!

Çiftçinin mağdur olduğunu ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Yeter artık, bu çiftçi hırsızlık olaylarından bıktı” dedi. Girdi maliyeti sürekli yükselen çiftçilerin, elektrik trafolarındaki bakır tellerin çalınması ile birlikte ekstra bir masrafın altına girmek istemediğini kaydeden Kağnıcıoğlu, yeni kablo alımının külfetli bir iş olduğunu da aktardı. “Hırsızların çaldığı kablonun maliyetinin 200 TL civarında olacağını aktaran Kağnıcıoğlu, “200 TL'lik bu vurgun çiftçiye 15-20 bin liraya mâl oluyor. Allah'tan korkun. Üreticinin hırsızlarla başı dertte. Bu çiftçiye ihanet etmeyin” şeklinde konuştu.

CAYDIRICI CEZA GEREKLİ

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kendi ilçelerinde de bu tarz hırsızlık olaylarının çok yaşandığını üzülerek dile getirdi. Kağnıcıoğlu, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiftçi büyük üretebilmek adına büyük umutla borç altına girerek gidip kablo alıyor. Bir sabah uyanıp bakıyor ki, kablo yok. Çiftçinin borcu bitmeden, kablo ortadan kayboluyor. Çiftçi, bir daha neden ekstra bir masraf altına girsin? Sulama için kurulan bir trafo, bir çiftçiye yaklaşık 18-20 bin liraya mâl oluyor. Trafonun masrafı, voltajına göre değişiyor. Tedbir amaçlı ne yapılabilir bilmiyoruz. Kablonun çalınması demek, kuyudaki dalgıcın da sıkıntıya girmesi demek. Sadece kabloyu da çalmıyorlar. Çiftçinin komple trafosunu da yok eden hırsızlar var. Hırsızlardan yakalananlar var ama önü kesilmiyor. Bu tarz hırsızlığın da yeteri oranda caydırıcı cezası yok. Çiftçi, zaten ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Bu dönemde cepten çıkacak ekstra 100 lira bile çiftçiyi çok zorlar” dedi. 

HIRSIZLAR ÇİFTÇİYİ CANINDAN BEZDİRDİ

Dedeler Mahallesi Muhtarı Erdoğan Şen de trafo ve kablo hırsızlarının çiftçiyi canından bezdirdiğini belirterek, şunları söyledi: "Çiftçilerimiz bir yandan elektrik borçları ile uğraşırken diğer taraftan da kablo hırsızlarının verdiği zararı karşılamakla meşgul. Bu hırsızları jandarma yakalıyor ama savcılık serbest bırakıyor. Bir de son düzenleme ile serbest kalan bazı şahıslar kablo çalarak, satıyor. Çiftçiye 3-4 bin TL masrafı oluyor."

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum