Odatv davası Mütalaa İçin Savcıya Gönderildi
Odatv Davasında gazeteci sanık Barış Pehlivan’ın harddiskinde yapılan bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmasının ardından dosya mütalaa için savcıya gönderildi. Raporda, Pehlivan’ın bilgisayarındaki 115 dosyaya uzaktan kontrol edilebilen zararlı yazılım bulaştığı ve bu yazılımların bilgisayar her açıldığında çalıştığı kaydedildi.
Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 13 sanıklı Odatv davası mütalaa için savcıya gönderildi.
İstanbul 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuksuz sanıklar Barış Pehlivan, İklim Ayfer Kaleli ve Hanefi Avcı ile sanık avukatları hazır bulundu. Sanıklardan Yalçın Küçük, avukatı aracılığıyla sağlık raporu göndererek duruşmaya katılmadı.
RAPOR DURUŞMADAN 10 DAKİKA ÖNCE MAHKEMEYE ULAŞTI
Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme heyeti, sanık Barış Pehlivan’dan ele geçirilen ve açılmadığı için bilirkişiye gönderilen harddiske ilişkin incelemenin tamamlandığını açıkladı. Boğaziçi Üniversitesinden profesör doktorlar Tuna Tuğcu ve Pınar Yolum ile yardımcısı doçent doktor Albert Ali Salah’tan oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı ek raporun, duruşmadan 10 dakika önce teslim edildiğini bu nedenle raporu henüz inceleyemediklerini kaydeden mahkeme heyeti, sanık avukatlara talepleri olup olmadığını sordu.
AVUKATLAR RAPORUN OKUNMASINI İSTEDİ
Bunun üzerine sanık Nedim Şener’in avukatı Nurcan Bayraktar, raporun sonuç bölümünün duruşma sırasında okunmasını talep etti. Mahkeme heyeti, diğer sanık avukatlarının da aynı hususu talep etmesi üzerine bilirkişi ek raporunun sonuç kısmını okudu.
İNCELEME HARDDİSK İMAJI ÜZERİNDE YAPILDI
Raporda, mahkeme heyetinin talebi üzerine “Seagate marka sabit disk, Müyesser Yıldız Uğur ve Barış Pehlivan” etiketli 3 ayrı sabit disk üzerinde inceleme yaparak daha önce rapor hazırlandığı hatırlatıldı. Bu 3 sabit diskten, Barış Pehlivan etiketli olan disk içindeki imaj bozuk olduğundan, 1 Nisan 2016 tarihinde incelenmek üzere taraflarına orijinal sabit disk ve bu diskten alınmış yeni bir imaj iletildiği ifade edildi.
ZARARLI YAZILIMLAR KLAVYEDE YAZILANLARI KAYDEDİP UZAKTAKİ BİLGİSAYARA GÖNDERİYOR
İncelemenin orijinal diskte değil imaj üzerinde yapıldığı belirtilen raporda, imajın orijinal sabit diskten farklı olduğu ve bu nedenle delil olarak kabul edilmesinin doğru olmadığı kaydedildi. Raporda, imaj üzerinde virüs ve zararlı yazılım taraması yapıldığı belirtilerek, “Bunun sonucunda, izlenen imaj üzerinde 375 Bin 935 dosya incelenmiş ve bunlardan 115 tanesine zararlı yazılım bulaştığı tespit edilmiştir. Bu zararlı yazılımların bazıları, bilgisayar her açıldığında çalışmak üzere sisteme yüklenmiştir. Bazı zararlı yazılımların, klavyeden yazılan yazıları kaydetme, uzaktaki bilgisayarlara gönderebilme, uzaktan başka bilgisayara bağlanma gibi özellikleri vardır” denildi.
BU İŞLEMİ SIRADAN BİR BİLGİSAYAR KULLANICISININ YAPMASI SON DERECE ZOR
“Tarafımıza incelenmesi için bildirilen dosya isimlerinden, bu sabit disk üzerinde olan dosyaların hepsi, oluşturulduktan hemen sonra silinmiştir. Fakat, normal şartlar altında, silindikten hemen sonra bile izlerinin Ana Dosya Tablosu üzerinde kalması gerekir. Bu izlerin görünmüyor olmasının bir sebebi, MFT’nin temizlenerek izlerinin silinmesi olabilir. Bu işlemin sıradan bir bilgisayar kullanıcısı tarafından yapılması son derece zordur.”
DOSYALAR 8-13 ŞUBAT 2011 TARİHLERİNDE KAYDEDİLİP SİLİNMİŞ
“Windows işletim sistemi üzerindeki hareketlerin izini tutan kütük dosyası üzerinde sözü geçen dosyaların oluşturma ve silinme hareketleri gözlenebilmektedir. Bu dosyalar Windows işletim sisteminde peş peşe yaratılmış ve silinmişlerdir. Windows kütük dosyası, her işlem için bir kayıt tarihi tutmadığından, dosyanın oluşturulma tarihleri net söylenememekte, ancak kayıt tarihi tutulmuş işlemlere göre bir zaman aralığı belirtilebilmektedir. Tarihi kayıt edilmiş sistem işlemlerine bakarak, dosyaların 8 Şubat 2011 20.05 ile 13 Şubat 2011 03.44 zamanları arasında kaydedilip silindiği söylenebilir.”
SON DEĞİŞİKLİK VE SON ERİŞİM ZAMANLARI GERÇEK İŞLEM TARİHLERİNİ YANSITMIYOR
“Dosyalar 8-13 Şubat 2011 zaman aralığında kopyalanıp silinmiş olmalarına rağmen, dosyaların oluşturulma, son değişiklik ve son erişim tarihleri Temmuz- Eylül 2010 aralığında görünecek şekilde değiştirilmiştir. Dolayısıyla sözü geçen dosyaların bu sabit diskte görünen oluşturma, son değişiklik ve son erişim zamanları gerçek işlem tarihlerini yansıtmamaktadır.”
DOSYANIN MÜTALAAYA GİTMESİNİ İSTEDİ
Raporun sonuç bölümünün okunmasının ardından bir kısım sanıkların avukatı Hüseyin Ersöz söz alarak, sunulan raporun savunmalarını doğruladığını kaydetti. Ersöz, dosyanın bu haliyle mütalaa için Cumhuriyet Savcısına gönderilmesini talep etti.
BAŞSAVCILIK, DAVANIN SONUCUNU BEKLİYOR
Mahkeme başkanı, Odatv soruşturmasında kumpas yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, davanın karara bağlanıp bağlanmadığını sorarak, alınan bilirkişi raporunun bir örneğini istediklerini belirtti.
MAHKEME, BAŞSAVCILIĞIN YÜRÜTTÜĞÜ SORUŞTURMANIN AKIBETİNİ SORDU
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Odatv Kumpas soruşturmasının geldiği aşamanın acil olarak sorulmasını kararlaştırdı. İletişim şirketleri ve ABD yetkili makamlarına daha önce yazıkları müzekkerelere cevap gelmediği için, dosyanın geldiği aşamayı dikkate alan mahkeme, bu ara karadan vazgeçilmesine hükmetti.
DOSYA MÜTALAAYA GİTTİ
Odatv Kumpas soruşturması için İstanbul Adalet Komisyonu ve HSYK müfettişlerine gönderilen dosyanın, mütalaanın hazırlanması için geri istenmesine karar verdi. Dosyanın mütalaa için duruşma savcısına gönderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 21 Eylül 2016 tarihinde erteledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.