Obruk tedirginliği

Obruk tedirginliği

Karapınar’da ardı ardına oluşan obruklar vatandaşları tedirgin ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Karapınar ilçesi Küçük Karakuyu mevkiinde 5 günde oluşan obruktan sonra, aynı tarlada ikinci bir obruk daha oluştu. Yeni obruk 80 metre çapında ve derinliği ise 4 ile 15 metre arasında değişiyor. Obruk kenarlarında derin çatlaklar oluşurken çökmenin devam edebileceği belirtiliyor. İlçede yüzün üzerinde irili ufaklı obruk bulunuyor. Son yıllarda obrukların sıkça oluşması, bölgede yaşayanları tedirgin ediyor. Bölgede obrukların oluşması vatandaşların uykularını kaçırıyor. Çiftçiler ekinlerinin arasında gezerken artık tedirgin oluyor.

OBRUK OLUŞUMUNU HIZLANDIRIYORUZ

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, obruk haberlerindeki artışın obrukların artık daha düşük kotlarda oluşmasından dolayı olduğunu belirterek, “Eskiden de çok obruk oluşuyordu fakat yüksek kesimlerde oluştuğu için kimsenin ilgisini çekmiyordu. Şimdi düşük kotlarda ekim yapılan yerlerde oluştuğu için gündeme yansıyor. Obrukları insuyu formasyonuna bağlı olarak oluşuyor. Bu seviyesi çekildi. MTA’nın 2009 yılında bitmesi beklenen risk haritası çalışması var fakat bu raporun sonucu beklenmeden de yapacağımız şeyler var” şeklinde konuştu.

Yer altı su kullanımının arttığına işaret eden Arık, konuşmasına şöyle devam etti: “Yer altı suyunun çekilmesinin en büyük sebebi kuraklık. Bölge memleketimizin en az yağış alan yeri. Bunun dışında yer altı suyu kullanımı da artmış durumda. Tarımsal faaliyetlerde çok su kullanımın gerektirecek üretimden kaçınmalıyız. Mısır ve pancar üretimi çok su istiyor. Alternatif ürünlerin üretimi teşvik edilmeli. Kuru tarıma, buğdaya, hububata teşvik gelmeli. Bölgeye özel önlem alınması lazım.Büyükbaşa yönelme var. Tekrar küçükbaş hayvana yönelim sağlanmalı. Obruğu oluşturan nedenler doğal fakat biz hızlandırıyoruz.”

 RİSK HARİTASI BİRAN ÖNCE ÇIKMALI

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, oluşan obrukların üreticinin su kullanımından kaynaklı gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek, “Buradaki obrukların tarihi çok eskiye dayanıyor. Milattan önce 2000 yılında oluşmuş obruklar var. Yeni bir şey değil yani. Geçtiğimiz yılın yağış ortalaması 170 mililitre idi. Karapınar zor şartlar altında tarım yapıyor. Buna rağmen yüksek verimle üretim yapıyoruz. Tsunami, depreme nasıl alışılıyorsa üreticimiz, vatandaşımız burada obruklarla yaşamaya alıştı” dedi. Obruklarla değil ürettikleri katma değerle anılmak istediklerini ifade eden Üner, şöyle konuştu: “Bu obrukların oluşumunu engelleyemezsiniz. Yer altı su akıntısından kaynaklı doğal bir olay. Devlet Su İşleri, Jeoloji Mühendisleri Odası, yetkili kurumlar risk haritasının çıkarılması noktasında daha hızlı olmalılar. Harita çıkarıldıktan sonra riskli bölgelerden vatandaş uzaklaştırılmalıdır. Yeni yerleşim yerleri bu haritaya göre oluşturulmalıdır.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.