Nureddin Topçu ahlâk adamıydı

Nureddin Topçu ahlâk adamıydı

HİSDER’de Nurettin Topçu’yu anlatan Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Ahmet Poçanoğlu, “Topçu ideal bir öğretmen, güzel bir mümin ve örnek bir ahlâk adamıydı” dedi.

Hikmet, İlim ve Sanat Derneği’nin (HİSDER) bu haftaki Cuma Sohbetleri’nde, eğitimci, mütefekkir ve münevver “Nureddin Topçu” anlatıldı. Konuşmacı Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Ahmet Poçanoğlu, eğitimci Nureddin Topçu’nun 1909 tarihinde İstanbul’da doğduğunu ve çok çalışkan bir talebe olduğundan dolayı bütün okulları birincilikle bitirdiğini söyledi. Edebiyat hocası Nafiz Bey’in, kendisini bir Mehmet Âkif hayranı olarak yetiştirdiğini ve ölünceye kadar Âkif’i sevdiğini ifade eden Ahmet Poçanoğlu, “Nurettin Topçu ile idealler güçlenmiştir ve onunla imanlar kuvvetlenmiştir. Topçu zamana son derece değer veren bir insan, ideal bir öğretmen, güzel bir mü’min ve örnek bir ahlâk adamıydı” dedi. Gazezler Kültür Konağı’nda gerçekleştirilen sohbette, 1928’de kazandığı bir burs ile Fransa’ya giden ve orada yüksek tahsiline devam eden Nureddin Topçu’nun, Sorbon Üniversitesi’ne “İsyan Ahlâkı” başlığı altında felsefe doktorasını veren ilk Türk öğrencisi olduğunu ve kendisine verilen gezi mükafatı yerine, Sorbon’un kulelerinde Türk bayrağının dalgalandırılmasını yeğlediğini kaydeden Poçanoğlu, “Nureddin Topçu düşünce dünyamızın yıldızlarından, milletimizin 20. Yüzyılda yetiştirdiği fikir ve hareket adamı ve Cumhuriyet döneminin önemli, bereketli, fikirleri itibarıyla nâdir mütefekkirlerimizdendir. Nurettin Topçu’yla bu ülke ne kazanmıştır dersek; Müslümanların Batı karşısındaki ezikliği karşısında milletimizi kurtarma gayreti içerisine girmiştir.” diye konuştu.

Kısaca Nurettin Topçu’nun hayatından da bahseden Poçanoğlu, 10 Temmuz 1975 tarihinde vefat eden Topçu’nun Edirnekapı Mezarlığına defnedildiğini belirterek onun ahlâkıyla ilgili şunları ifade etti: “Her şeyden önce dakik bir insan. O bir öğretmen, mümin, mütevazı, düşünce ve davranışlarında Âkif’i hatırlatan örnek bir insan. Örnek bir ahlâk adamı ve bir Anadolu dervişi. Yardımsever, alçak gönüllü, cömert bir insan. Bütün davranışlarının kaynağı temel kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’den alan güzel bir insan.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.