Nostaljik plaklar maziye karıştı

Nostaljik plaklar maziye karıştı
60-70-80’li yılların vazgeçilmezi olan plakçılık sektörü, internetin ve iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla bereber önemini yitirdi

60-70-80’li yılların vazgeçilmezi olan plakçılık sektörü, internetin ve iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla bereber önemini yitirdi. Bir zamanların vazgeçilmezleri olan plaklar artık maziye karıştı. Türkiye'de belirli döneme damgasını vurmuş sanatçıların plakları, günümüz itibari ile raflara kaldırılmış durumda. Artık kimse eskisi gibi pikaplara plakları yerleştirerek şarkı dinlemiyor. Çıkarılan kasetler, CD'ler ve flash diskler plakların yerini almış durumda. CD ve flash diskler sayesinde çoğaltılan müzikler ise plak ile dinlenen müziğin doğallığını ve tadını vermiyor. Bu dönemde yaşayan, plak ile tanışma fırsatı bulamayan çoğu genç ise nostaljiye yönelmeye başladı.

27 YILDIR SEKTÖRÜN İÇERİSİNDE YER ALIYOR

Ekol Elektroniğin Sahibi Orhan Erenler, 27 yıldır bu sektörün içinde yer alıyor. Plak piyasasına ilk olarak pikap ve gramafon tamiratı yaparak girdi. Çevresinde bulunan insanların ve kendisininde nostaljiye olan merakından dolayı plak satışlarına başladı. Yeni nesil elektronik anlayışını bıraktığını ve antikacılığa döndüklerini söyleyen Orhan Erenler, “Bizim yeni nesil elektronikçiliği bırakmamızın nedenlerinden birisi, sattığımız ürünlerin tamiratını ve bakımını yapmamızdır” dedi. 2 yıl öncesine kadar insanların plaklara bu kadar ilgisi olmadığını belirten Erenler, pandemi dönemi insanların evde farklı hobilere merak saldığını ve bu meraklardan birisinin de plaklar olduğunu belirterek şunları söyledi, “İnsanlar 2 yıl öncesine kadar plaklara ilgi göstermiyordu. Kısıtlamalar yüzünden kendilerine başka uğraşlar edinmeye başladılar. Bu uğraşlardan bir tanesi de plaklar oldu. İnsanların plaklara yönelmesi antikacılığa olan ilgiyi tekrardan arttırdı.”

adsiz-003.jpg

PANDEMİNİN İLK GÜNLERİ PLAK SATIŞLARIMIZ OLDUKÇA ARTTI

Daha önce plaklara bu kadar yoğun bir ilgi olmadığını aktaran Erenler, 2021 yılına girdikleri andan itibaren, satışların düştüğünü belirterek, “Plak satışları kısıtlamaların ilk günleri, beklemedigimiz şekilde yükselirken, 2021 yılı itibariyle tekrar düşmeye başladı” dedi. Erenler, satışların düşmesine etken olarak, piyasada sürekli gözlemlenen artışların, zamların ve hammadde eksikliğinin neden olduğunu belirtti. İnternet üzerinden satış yapmadığını belirten Orhan Erenler, plakların nadir bir parça olduğunu ifade ederek, “Plaklar çok hassas parçalardır, kargoya vermekten çekiniyorum. En ufak bir sallantıda kırılabilir ve çizilebilir, bu da müşterilerimizin bize olan güvenlerini zedeler” dedi. Plaklar hakkında bilgi sahibi olmayan insanlarında bu mesleğe girdiğini ifade eden Erenler, “Artık plak sektörüne herke giriş yapıyor. İş hakkında tecrübesi olmayan insanlar, bunu kâr amaçlı yaparak bozuk plaklar satabiliyor. Biz mesleğimizi para için değil keyif aldığımız için yapıyoruz. Kâr amacı güden kişiler yüzünden insanlar plakçılara eskiden olduğu kadar ilgili değil” diye konuştu. Plakçılık sektörünün eski yıllara göre düşüşe geçişine dikkat çeken Orhan Erenler, “İnternetin ve iletişim araçlarının sürekli gelişime uğraması, plak sektörünün önüne geçiyor. İnsanlar artık, belirli internet sitelerinden dilediği müziği rahatlıkla bulup dinleyebiliyor” ifadelerini kullandı.

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.