Neyzen Ferit Yavuz: Ailem Ney İle Uğraşmamı İstemedi (Özel)

Neyzen Ferit Yavuz: Ailem Ney İle Uğraşmamı İstemedi (Özel)

Tasavvuf müziğinin simgesi haline gelen ney onun ellerinde hayat buluyor, onun nefesiyle nameleniyor.

Tasavvuf müziğinin simgesi haline gelen ney onun ellerinde hayat buluyor, onun nefesiyle nameleniyor. 6 yaşında neyle tanışan Neyzen Ferit Yavuz, bu kadim sazın hem üreticisi hem de üfleyicisi. Dedesinin kendisine verdiği sarı kavalla bu aşka tutulduğunu söyleyen Neyzen Ferit Yavuz, ailesinin karşı çıkmasına rağmen ney tutkusundan vazgeçemediğini söylüyor ve "Bu benim için bir aşktı. Askerden döner dönmez üflemeye devam ettim." diyor.

Neyzen Ferit Yavuz, Gaziosmanpaşa’da bulunan ney yapım atölyesinin kapılarını Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) ekibine açtı. Meslekte 40 yılını deviren Neyzen Yavuz, yıllarca TRT sanatçılarından, İbrahim Tatlıses’e kadar birçok müzisyene sahnede eşlik etmiş. Yılların çok acımasız ve hızlı geçtiğinden söyleyen Yavuz, "Yıllarca bütün TRT sanatçıları ile çalıştım. İbrahim Tatlıses ile beraber çalıştım. Eğer müzisyen olarak ortaya çıktıysanız ve sağlamsanız herkes sizi talep eder. Sizi isterler ve çağırırlar. Yeter ki siz kaliteli olduğunuza inanın ve güvenin." diyor.

'ARTIK HERKES NEY YAPIYOR'

Seneler geçtikçe ney üretiminin herkes tarafından yapıldığını söyleyen Neyzen Yavuz, üretilen neylerin kalitesinden yakınıyor. Yavuz bu duygularını, “Zamanında ben kendi neyimi üflemek için yapmaya başlamıştım. Daha sonra insanlar beğendi. Yaptığım neyler çok beğenildi. Ney yapmak kolay değil. Ben bir ney üzerinde 3 ay çalışıyorum. Çok değerli bir saz olan neyi yapmak çok hassas bir durumdur. O kadar güzel neyler oluşuyor ki bazen bana bir daire parası verseler vermem diyorum. Çok muhteşem ses çıkıyor. Neyin kalitesi çıkarabileceği sesin güzelliğini muhakkak arttırıyor. Şimdi bakıyorum da sepetçiler de ney yapımı ile uğraşıyorlar.” sözleriyle ifade ediyor.

'BU SANAT İLE 6 YAŞIMDA TANIŞTIM'

Mesleğe, dedesinin kendisine 6 yaşında verdiği sarı kavalla başladığını söyleyen Neyzen Yavuz, 1975’de ney ile tanıştığını dile getiriyor. Ailesinin ney üflemesine karşı çıktığını da söyleyen Yavuz sözlerine şöyle devam ediyor. " Bu mesleğe 6 yaşındayken başladım. Dedemin bana kaval almasıyla başladı. Ney ile tanışmam ise 1975’de oldu. İstanbul’a geldim. Ailem istemediler müzisyen olmamı. Yıllar sonra askerden geldiğimde Beyoğlu’nda dükkanda ney çalmaya başladım. Sokaktan geçenler duymuşlar. Bana teklif geldi. O zamanlar sahneye çıkmaya başladım."

'NEY YAPIMI İÇİN MATEMATİKSEL HESAPLAMALAR ŞART'

Neyzen Yavuz, ney üretimin matematiksel hesaplamalar gerektirdiğini ifade ediyor. Ney ailesinin 22 adet olduğunu ifade eden Yavuz, "Bazen matematiksel hesaplamalar yapıyoruz. Ney ailesi 22 adetten meydana geliyor. Her neyden daha farklı ahenklerde ses çıkar. Ney yapımına başlamadan önce bu işin üstadı kim olduğunu araştırdım. Niyazi Hocamızı buldum. Kendisine ney yapmaya çalıştığımı anlattım. Bana yardımcı oldu. O neye baktığı zaman pes ses mi veriyor tiz ses mi veriyor hemen anlar. Şimdi artık sepetçiler bile ney yapıyor. Ney ağaç olarak Kamıştan üretiliyor. Bunlar Allah tarafından insanlara sunulan en güzel bir armağandır. İnsan yavrusu nasıl ana rahminde 9 ay kalıyorsa. Bu kamışlarda toprakta uzun süre kalması gerekiyor. Eğer suyun içerisine koymasanız kamış çok inceliyor ve zamanla kırılıyor. Sabırla kamışı ütüleme yaparak yamukluğunu almaya çalışıyoruz. Eğer kamışları topraktan erken koparırlarsa ben burada onu düzeltemem. Düzeltmeye çalışırken kırılır." diyor.




CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.