Neslinin tükenmesi önleniyor

Neslinin tükenmesi önleniyor
Anadolu'nun endemik hayvanlarından olan ve nesli tükenme tehlikesi yaşayan yaban koyunları Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda korunarak çoğalmaları sağlanıyor.

505 yaban koyununun bulunduğu sahada, koyunların çoğaltılarak eski yaşam alanlarına salınıyor

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, Selçuklu, Karatay ve Altınekin ilçeleri sınırları içerisinde bulunan ve 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınan Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nı ziyaret ederek saha hakkında bilgi verdi. Bölgedeki köy muhtarlarının da katıldığı ziyarette konuşan Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, Anadolu Yaban Koyunu'nun neslinin tükenmemesi ve gelecek kuşaklara bu değerin aktarılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Geçen hafta itibariyle yaban koyunlarının sayım envanterlerinin tamamlandığını bildiren Duran, Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda toplan 505 yaban koyununun bulunduğunu, tüm koyunların sağlık kontrolünden geçirilerek gözetim altında tutulduğunu vurguladı.

3 BİN 500 HEKTARLIK ALANDA 505 YABAN KOYUNU KORUMA ALTINDA

Ahmet Duran, 2005 yılında Bakanlar Kurulu 60 bin hektarlık alanı koruma altına alarak 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' olarak ilan ettiğini aktararak, "Şehrimizde de bu alanda içinde yer alan 3 bin 500 hektarlık saha tellerle çevrilerek koruma altına alındı. Burada Yaban Koyunları'nın av ve vahşi hayvanlara karşı korunmasını ve çoğalmasını sağlıyoruz. Bu yıl itibariyle 3 bin 500 hektarlık alan içinde 190 koç, 269 dişi ve 46 kuzu yaşamaktadır. Koruma altında olmayan yani açık alan olarak tabir edilen Hodul ve Armağan dağlarında 100 adet, Kervan ve Kızılcakuyu köyleri kuzeyindeki Loras Dağı’nda ise 28 yaban koyunu yaşamaktadır" dedi. Geçmiş yıllarda yaban koyunlarına yönelik avcılık yapılması nedeniyle yaban koyunlarının Bozdağ bölgesine sığındığını belirten Ahmet Duran, "Bölgemizde bulunan yaban koyunları için burası koruma altına alındı. Yaban koyunları dış etkenler tarafından baskı yapılmazsa bulundukları yeri terk etmezler. Sahamız çevresinde bulunan köylülerimizde bu konuda çok duyarlılar. Bölgemizde yaban koyunlarına yönelik avlanma gibi bir tehlike bulunmuyor. Koyunlarımız bekçilerimiz tarafından sürekli kontrol altında tutularak yabani hayvanlara av olmaları da engelleniyor" diye konuştu.

YABAN KOYUNLARI ÇOĞALTILARAK ESKİ YAŞAM ALANLARINA NAKLEDİLİYOR

Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda üretimi yapılarak sayıları çoğaltılan yaban koyunlarının eski yaşam ortamlarına naklinin yapıldığını dile getiren Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Duran, "Mevcut kafes tel ile çevrili alanda bulunan yaban koyunlarının herhangi bir bulaşıcı hastalık tehlikesine karşı sürünün geleceğini garanti altına almak ve genetik çeşitliliği artırmak amacıyla eski yaşam alanlarına gönderiyoruz. Bu nedenle Ankara Nallıhan'a 173, Karaman Karadağ'a 61, Malatya Hekimhana 20 ve Bozdağlar Loras Dağına ise 28 yaban koyunu doğaya bırakıldı. Toplamda 282 yaban koyunu eski yaşam ortamlarına gönderildi. Böyle bir merkezin bulunması Anadolu'nun en önemli ve simgelerinden olan yaban koyununu koruma altına almış oluyoruz. Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda çalışmalar sorunsuz devam ediyor. Sahamızda 3 vardiya olarak 12 memur ve işçi, mühendis, veteriner ve bir şube müdürümüz bulunuyor. Sahamız kış hazırlıklarını da tamamlamış durumda. Anadolu Yaban Koyunları’nın kışın yem bulamama durumuna karşın 40 ton yonca, 20 ton palet yem ve 18 ton kırma buğday depolarda bulunduruluyor. Yaz aylarında da su ve tuz ihtiyaçları da giderilmektedir" ifadelerini kullandı.

ÖLMEYE YAKLAŞAN YABAN KOYUNLARI AVLATILARAK GELİR ELDE EDİLİYOR

"Anadolu Yaban Koyunu'nun 14 yaşından sonra hastalanarak hayatını kaybediyor. Bu koyunların kendi başlarına ölmelerini önlemek ve bundan kâr etmek için 'av turizmi' yapılıyor" diyen Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, sözlerini şöyle tamamladı: "2008 yılında av turizmi kapsamında hastalanan ve yaşı gelmiş olan yaban koyunlarının avlatılmasına izin veriliyor. Günümüze kadar 16 yaban koyunu avlatıldı ve bu avlardan 800 bin TL civarında gelir elde edildi. Bu gelirin yüzde 20'si bölge köy ve kasabalara aktarılıyor. Diğer gelirler ise burada ve diğer alanlarda yaban koyunlarının üretilmesinde kullanılıyor. Yaban koyunlarının tanıtılmaya ihtiyacı var. Ayrıca koruma alanımızın ağaçlandırılarak hem yaban koyunlarına gölge hem de şehrimizin ağaçlandırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor."

MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.