Nakit sıkıntısı ve soğuk pazarcıyı da vurdu

Nakit sıkıntısı ve soğuk pazarcıyı da vurdu

Ekonomik kriz ve piyasadaki nakit sıkıntısı etkisini pazarcı esnafı üzerinde de gösterdi.

Son üç aylık süre içerisinde işlerinin olağan üstü düzeyde durakladığını belirten pazarcı esnafı, işlerindeki duraklamayı piyasadaki nakit sıkıntısına ve havaların soğuk olmasına bağlıyor. Her geçen günün bir sonraki günü arattığını kaydeden pazarcı esnafı Mehmet Culfa, “Havaların soğuk olması nedeniyle pazar yerleri daha sakin ve durgun oluyor. Soğuk hava nedeniyle dışarı çıkmaya bile çekinen vatandaşlar bu tür havalarda daha çok büyük alışveriş merkezlerini tercih ediyor. Büyük marketlerin avantajlı bir yönü de nakit sıkıntısını kol gezdiği günümüzde nakit parası olmayan vatandaşların bu marketlerde kredi kartı ile alışveriş yapabilme imkanına sahip olması. Biz pazarcı esnaflarının ise sürekli yer değiştirdiğimiz için böyle bir avantajımız yok” diye konuştu.

Havanın soğuk olması nedeniyle bir çok vatandaşın pazarda satılan sebze ve meyvelerin donmuş olduğunu tahmin ettiğini, ancak ellerindeki sebze ve meyveleri dondurmamak için büyük çaba harcadıklarını kaydeden Culfa, “Biz bu meyve ve sebzeleri alırken para veriyoruz. Dondurduğumuz zaman ise hiçbir şeye yaramaz. Belki bilmeyen müşterilere donmuş ürünleri satabiliriz. Ama önemli olan sürekliliktir. Biliyoruz ki donmuş ürünleri sattığımız zaman bir sonraki sefere müşterilerimiz başka birini tercih edecek. Bunun yanında işin ahlaki boyutu da var. Donmuş sebze ve meyveleri don değil diye satarsak, yaptığımız ticaretten bir kazancımızın olmayacağını biliyoruz. Bu nedenle de ürünlerimizi dondurmamak için özenle çalışıyoruz” dedi.
Kış mevsiminin en çok tüketilen meyveleri olan mandalina, portakal, elma, greyfurt gibi narenciye ürünlerini satan Mehmet Culfa, vatandaşlara kış mevsiminde bol bol meyve tüketmeleri tavsiyesinde bulundu. Vitamin açısından oldukça zengin olan bu meyvelerin meyve suyu ve gazlı içecekler yerine tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Culfa, “Aileler, çocuklarına hazır meyve suları alıyorlar. Meyvenin nereden geldiği, nerelerde üretildiği, hangi meyvelerin ve hangi katkı maddelerinin kullanıldığı belli olmayan bu meyve suları yerine taze meyve alınıp suyu sıkıldıktan sonra çocuğa verilse daha iyi olur” ifadelerini kullandı. Meyve fiyatları konusunda da bilgi veren Culfa mandalina, portakal, greyfurt gibi narenciye ürünlerinin fiyatlarının 50-75 kuruş, elma fiyatının ise 0,60-1 lira arasında değiştiğini bildirdi.
SEBZELERİ DONDURMAMAK İÇİN
PAZAR YERİNE SOBA KURUYORUZ
Pazar yerine getirdikleri sebzeleri dondurmamak için sebzelere özenle baktıklarını dile getiren pazarcı esnafı Ahmet İbiş de, “Satmak için pazara getirdiğimiz sebzeler, pazar yerinde bile soğuktan donabiliyor. Biz de sebzelerin donmaması için özel önlemler alıyoruz. Pazar yerine çadır kurup, içine soba kuruyoruz. Bu sayede pazara satmak için getirdiğimiz ürünlerin donmasına engel oluyoruz” diye konuştu. Kışlık sebze fiyatları hakkında da bilgi veren Ahmet İbiş, fiyatları şu şekilde açıkladı: “Ispanak, pırasa, marul, yeşil soğan, havuç, turp 1 lira, lahana, karnabahar 1-1,5 lira, maydanoz, tere ve roka 50 kuruş.”
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.