MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Türkiye istişare toplantısı

MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Türkiye istişare toplantısı

Prof. Dr. Serin: ''Et meselesi ot meselesidir. Hayvancılıkta maliyetin yüzde 70'i yemdir. Ot meselesini çözmeden et meselesini çözemeyiz''

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Serin, hayvancılıkta maliyetin yüzde 70'ini yemin oluşturduğunu, ot meselesini çözmeden et meselesinin çözülemeyeceğini belirtti.
     MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu tarafından organize edilen ''Yeni Kodeks ve Yönetmeliklerle, Gıda ve Tarım Sektörü'nün Geleceği'' konulu Türkiye istişare toplantısı, Aksaray'da Grand Eras Otel'de gerçekleştirildi.
     Toplantıya AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ve çok sayıda işadamı katıldı.
     Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Aksaray Şube Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karatay, günümüzde dünya nüfusundaki hızlı artış, üretim ve satış pazarlama ağının küreselleşmesi gibi farklı nedenlerden dolayı gıda güvenliğinin öneminin arttığını söyledi.
     Türk tarımının son 5 yılda hızla büyüdüğünü, bölgenin tarımsal üretim merkezi haline geldiğini belirten Karatay, ''2002 yılında 23,7 milyar dolar olan tarımsal üretimimiz, 2010 yılı itibariyle 62 milyar dolara ulaşmıştır'' dedi.
     Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Serin ise Aksaray'ın yonca pazarlamada bir marka haline geldiğini bildirdi.
     Aksaray'dan 2009 yılında Dubai'ye 3 bin ton yonca satıldığını dile getiren Serin, dekardan elde edilen verimin bin 100 kilogram olduğunu, bu rakamın düşük olduğunu bildirdi.
     ''Et meselesinin ot meselesidir. Hayvancılıkta maliyetin yüzde 70'i yemdir. Ot meselesini çözmeden et meselesini çözemeyiz'' diyen Serin, ''Yonca yetiştiriciliğinde yanlış uygulamalar var. Çözüm yollarını harekete geçirmeliyiz. Fazla tohum ekimi var. Fazla kullandığımız tohumu azaltırsak ve zamanında hasat edersek maliyetler ciddi oranda düşecektir. Yonca ekiminde bir başka çözüm yoncayı arpa, yulaf ve buğdayla birlikte ektiğimizde verim ciddi oranda artış gösterirken, yabancı otlarda da azalma yaşanmaktadır'' dedi.
     Toplantıda, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Prof. Dr. İrfan Erol, 5996 sayılı kanun, yeni düzenlemeler ve denetim konularında sunum yaptı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı KODEKS Daire Başkanı Selman Ayaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil de katılımcıların sorularını cevaplandırdı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.