Muş Alparslan Üniversitesi’ne Kayıtlar Başladı

Muş Alparslan Üniversitesi’ne Kayıtlar Başladı

Muş Alparslan Üniversitesi’ne kayıt hakkı kazanan 2 bin 953 öğrencinin kayıt işlemleri başladı. Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, öğrencilerin kayıt işlemlerini kolaylaştırmak için 40 kişilik ekibin hizmet verdiğini belirtti, öğrenci...

Muş Alparslan Üniversitesi’ne kayıt hakkı kazanan 2 bin 953 öğrencinin kayıt işlemleri başladı. Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, öğrencilerin kayıt işlemlerini kolaylaştırmak için 40 kişilik ekibin hizmet verdiğini belirtti, öğrenci velileriyle sohbet etti.

Muş Alparslan Üniversitesi’nin; 6 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 1 sağlık yüksekokulu ve 2 enstitüde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden Rektör İnanç, toplam 11 akademik birimin aktif olduğunu söyledi. 70'den fazla bölümde öğrenci olduğunun altını çizen İnanç, “Şu anda aktif olmayan bazı bölümlerde ise yaklaşık 200 araştırma görevlimiz, yüksek lisans ve doktora eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Bunların geri dönüşümleri büyük oranda 2015 ve 2016 yılında gerçekleşecek. Bu arkadaşlarımız da akademik kadroya öğretim üyesi olarak katıldıklarında artık Muş Alparslan Üniversitesi'nde bir anda öğrenci patlaması yaşanacak. Çünkü çok sayıda bölüme eş zamanlı olarak öğrenci almak durumunda kalacağız. O anda belki 2016'da şu an için 70-75 civarında olan bölüm sayısı bir anda 100-150 bandına çıkacak ki o zaman öğrenci sayımız bir anda patlamış olacak.” dedi.

Rektör İnanç, 20 yıllık gelişim planının hep önünde gittiklerini belirterek, “Bu yılki hedeflerimize baktığımızda, Ağustos 2009'da Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onaylanan 20 yıllık gelişim planımız vardı. Bu gelişim planı, üniversitenin fiziksel mekanlarından, akademik personelden, bölüm yapılanmalarından, öğrenci sayılarına kadar her şeyi içeriyor. Biz bugüne kadar geride bıraktığımız 6 yılda 20 yıllık gelişim planında vaat ettiklerimizin hep önünde gittik. Öğrenci sayımız, personel sayımız, fiziksel mekanlarımız, bölümlerimiz, fakültelerimiz, hepsinde öndeyiz. Bunu yeterli görmüyoruz. Çünkü zaman çok hızlı ilerliyor. Muş gibi acil çözümleri bekleyen bir ilde hepimizin daha fazla çalışması, daha fazla katkı sunması gerekiyor." diye konuştu.

Muş Alparslan Üniversitesi’nin, 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilk kez yabancı öğrenci kabulünü de gerçekleştirdiğine dikkat çeken Rektör İnanç, şunları ifade etti: “Burada şehirdeki diğer paydaşlarımızın kendi ilgi alanlarında hazırlıklı olmaları gerekiyor. Bildiğiniz gibi, Siyonist İsrail rejiminin Filistin'de gerçekleştirmiş olduğu katliamlara 128 üniversite rektörü olarak tepki koymuştuk ve onu biz sadece kağıt üstünde bırakmadık. Somut çözüm önerileri sunmuştuk. Bunlardan bir tanesi de Filistinli öğrencileri, üniversitelerimizde kayıtsız şartsız kabul edeceğimiz noktasındaydı. Muş Alparslan Üniversitesi olarak 20 kontenjan ayırmıştık ve Filistin'den bize 15 öğrenci geldi. Yemen'e 10 kontenjan ayırdık 11 öğrenci geldi, Azerbaycan, Suudi Arabistan gibi değişik ülkelerden öğrenci gelecek. Muş halkı eylül ayından itibaren burada yabancı öğrenciler görmeye başlayacak. Bu, bizim açımızdan son derece önemli. Çünkü Türkiye'deki üniversitelerin temel hedefi, uluslararasılaşmak. Artık biz sadece öğrenci gönderen üniversiteler değil, aynı zamanda dünyadaki yabancı öğrencilerden bir pay almak durumundayız. O öğrenciler de bize gelmek zorunda. Şimdi bütün hesabımızı bunun üzerine yapıyoruz. Bu bağlamda çeşitli ülkelerden öğrencilerimiz eylül ayında üniversitemizde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış olacaktır.”

“ÜLKELERLE ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ÜYESİ DEĞİŞİM PROGRAMLARINA GİRİYORUZ”

Mevlana Değişim Programı'yla Erasmus Programı kapsamı dışında kalan ülkelerle öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarına girdiklerini kaydeden Rektör İnanç, “Öğrenci gönderdiğimiz gibi, şimdi de o ülkelerden de buraya öğrenci gelecek. Yani Eylül 2014'te burada çeşitli ülkelerden öğrencilerin dolduğu, Türkiye'den 81 ilden öğrencilerin olduğu bir üniversite göreceğiz. Bununla yetinmedik, bir taraftan da mezun olan öğrencilerimize, özellikle öğretmen adaylarına katkı sağlamak için Muş Alparslan Üniversitesi, herhangi bir üniversitenin kontenjanını kullanarak değil, direkt kendi kontenjanını oluşturarak, yaz tatilinde birincisini başlatmış olduğumuz pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına 400 öğrenci kabul ettik. Çevremizdeki birçok üniversite eski üniversiteler üzerinden ödünç öğrenci kontenjanı aldılar. Ama Muş Alparslan Üniversitesi kendi kontenjanlarını oluşturdu. Eylül 2014 için de bin öğrenci talebinde bulunduk, inşallah bu da kabul edildiğinde, gerek mezun durumunda olan, özellikle fen edebiyat, iktisadi idari bilimler, sağlık yüksekokulu öğrencilerimiz başta olmak üzere, gerekse mezun olan öğrencilerimiz ve diğer üniversitelerden öğrencilere böyle bir imkan sağlayacağız. Şu anda Türkiye'deki YÖK'ün de tespiti bu şekilde oldu. Pedagojik eğitimi sertifika programının en ciddi yürütüldüğü üniversitelerden bir tanesi Muş Alparslan Üniversitesi.” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTEMİZ BİLİNÇLİ OLARAK TERCİH EDİLİYOR”

Muş Alparslan Üniversitesi’nin 81 ilden kayıt aldığını vurgulayan Rektör İnanç, şöyle devam etti: “Yozgat'tan, Tokat'tan tutun da Edirne'den Diyarbakır'a, Şırnak'a kadar ülkenin her tarafından ailelerin öğrencilerini büyük bir güven içinde getirip kaydettiği bir kurum kimliğine kavuştu. Üniversitemiz bilinçli olarak tercih ediliyor. Gerek güvenlik noktasında, gerekse yönetim anlayışında ve en önemlisi eğitim-öğretim alanında hazırlamış olduğu imkanlarla öğrencilerimize ve ailelerine güven kaynağı oluşturdu. Böyle olunca, üniversitemizi kazanan öğrencilerin büyük kısmı ilk 5 tercihte, ilk 10 tercihte üniversitemize yerleşmiş oldu. İnşallah üniversitemiz Muş'ta, Muş'un kalkınmasına ve Muşlu ailelere büyük bir katkı sağlayacak. Ama burada tüm paydaşların aynı hızla gitmesi gerekir. Çünkü sorunlar bir tek üniversitenin atacağı adımlarla çözülmüyor. Bizi direkt ilgilendiren hususlar var ama bizim bağlı faktörlerimiz vardır. Öğrencilerimiz yurt, ulaşım diyor. Bunlar rektörün uhdesinde olan bir husus değil. 2008 Eylülünde Muş halkına çağrıda bulunduk. Yurt, ev, sosyal mekanlar, ulaşım gibi alanlara yatırım yaparsanız kazanırsınız dedik. Çünkü büyüme oranlarını biz belirliyoruz. Bu büyüme oranlarında devletin ne kadarını karşıladığını biz biliyoruz. Şu anda 10 bin öğrencisi olan Muş'ta 6 bin dolayında yabancı öğrenci var. Devletin yurt kapasitesi 2 bin civarında. Geriye 4 bin dolayında öğrenci nerede kalacak. Muş halkının buna çözüm üretmesi lazım. Bizim fonksiyonumuz buraya öğrenci getirmek, burada öğrenciyi tutmak ise çarşının işi. Çarşıdan o konuda biraz muzdaribiz. Paydaşlarımızla aynı hızda gidemiyoruz. Bizi biraz geriye çekmek arzusu var.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.