Mülteciler için Arapça hutbe

Mülteciler için Arapça hutbe

Suriyeliler'in yoğun olduğu bölgelerde bulunan camilerde cuma günleri İl Müftülüğü tarafından hazırlanan Arapça hutbeler, Türkçe hutbeden sonra cami görevlileri tarafından okunuyor

Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Konya’da ikamet eden Suriyeli mültecilere verilen din hizmetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Akpınar, "Suriyeli mültecilere yönelik din hizmetleri, din eğitimi ve öğretimi verilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığınca da teşvik edilerek müftülüklere gönderdiği yazılar bir genelge ile belirlenen hizmetler doğrultusunda Müftülüğümüzde bir komisyon oluşturularak 3 ana başlıkta faaliyetlerine devam etmektedir. Kur’an kurslarımızda Kur’an-ı Kerim dini eğitim öğretimi, belirlenen camilerde vaaz ve irşad hizmetleri verilmektedir. Belirlenen camilerde Arapça hutbe okunmaktadır" dedi.

Özel gün ve gecelerde, çeşitli vesilelerle konferans ve benzeri salon programlarının yapıldığını belirten Akpınar, "Karatay Müftülüğü'ne bağlı Baba Sultan Kur’an Kursu'nda 80 civarında Suriyeli öğrencinin devam ettiği bir kreş hizmeti devam etmektedir. Bu hizmet Suriyeli Eğitim Gönüllüsü Necah Sadek tarafından ve 4 adet Suriyeli hoca tarafından yürütülmektedir. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında İlçe Müftülüklerimize bağlı Kur’an kurslarımızda 615 adet öğrenci devam etmiştir.  Ayrıca 3 merkez ilçe müftülüğümüze bağlı 36 adet Kur’an kursumuzda açılan 53 sınıfta 2 bin 200 Suriyeli öğrenci bu kurslarımızda öğrenim görmüşlerdir. Bu sınıflarda üniversite veya dini yüksek okul mezunu Suriyeli hocalar herhangi bir ücret talep etmeden gönüllü olarak hizmet etmişlerdir" diye konuştu.

ARAPÇA HUTBE OKUTULUYOR

Mülteciler için bazı camilerde Arapça hutbenin okutulduğunu belirten Akpınar, şunları söyledi: "2015 yılı yaz tatilinde Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı KOMEK ve İl Müftülüğümüz işbirliği ile 5 ayrı okul ve KOMEK'te 63 sınıfta yine Suriyeli Yüksek Okul mezunu gönüllü hocalar tarafından bin 150 Suriyeli öğrenciye yaz Kur’an Kursunda Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgiler verilmiştir.

2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Suriyeliler için Kur’an Kursu açılmamış İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce 19 ayrı okulda açılan okullara Suriyeli öğrencilerin devam etmesi için görevliler tahsis edilerek destek verilmiştir. Bu husus hutbe ve vaazlarda duyurularak teşvik edilmiştir.  Azda olsa bazı cami ve Kur’an Kurslarımızda Suriyelilere Kur’an kursu hizmeti verilmektedir. Suriyelilerin yoğun olduğu bölgelerde bulunan camilerde müftülüğümüz tarafından hazırlanan Arapça hutbeler, Türkçe hutbeden sonra cami görevlilerimiz tarafından cuma günleri okunmaktadır.

Bu hizmetler talep ve ihtiyaç olması halinde cami sayısı artırılarak devam edecektir."

OYUNUN FARKINDA OLUN

Müftülüğümüz tarafından yürütülen tüm faaliyetlere ilgi ve katılımın çok yoğun olduğunu da dile getiren Akpınar, "Genel olarak tüm mültecilerin Müslüman olması ve buluşma noktalarımızın da cami olması hasebiyle faaliyetlerimizde katılım oranı oldukça yüksektir. Mülteci kardeşlerimizi muhacir olarak görüyoruz. Ensar-Mühacir kardeşliğini fiili olarak yaşamaktayız. Mühacir kardeşlerimizden ricamız bu kardeşlik duyguları içerisinde olmaları yalnız ve kimsesiz olmadıklarını bilmeleridir. Kendilerine sunulan hizmetleri sahiplenmeleri, bu hizmete katkı sağlayanları takdir etmeleri ve hizmet yerlerini korumaları temennimizdir" açıklamasında bulundu.

"İslam aleminin vahim durumunu özellikle Suriye’nin durumunu göz önüne alarak Ortadoğuda, oynanmak istenen oyunun farkına varmaları, kendi aralarında tefrikaya düşmemeleri, birlik beraberlik duygularını güçlendirmeleri gerekir" diyen Akpınar, sözlerini şöyle tamamladı: "Müslümanlar ortak paydalarını bırakıp tefrikaya düşerlerse güçleri zayıflar. Ortadoğuda hesapları ve planları olanların oyununa geliriz. Bu da onların işini kolaylaştırır ve bundan memnun kalırlar. Bu hususları da dikkate alarak müftülüğümüzce cami ve Kur’an kurslarımızı açarak yine kendi hemşehrileri vasıtasıyla yürütülen vaaz, irşat ve eğitim-kültür faaliyetlerine ilgi gösterip katılmaları destek vermeleri, teşvik etmeleri ve böyle programların artırılması için hassasiyet gösterip üzerlerine düşeni yapmalarını arzu ediyoruz. Ülkelerindeki savaşın bir an önce bitmesi ve bu acılarının dinmesi için dua ediyor, dualarını bekliyoruz. Gelin ensar-muhacir kardeşliğinde buluşalım. Ümmet bilinci ile bir olalım."

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.