Mülteci dramı kısa filmde

Mülteci dramı kısa filmde

Üniversite öğrencisi Mehmet Arda Yalçın, ülkemizde yaşayan mültecilerin sorunlarını anlatan bir kısa film çekti. Yalçın, filmle amaçlarının ülkelerini terk eden mültecilerin sorunlarına dikkat çekmek olduğunu söyledi

Özellikle Konyalıların İslam dünyasında yaşanan zulümlere olan hassasiyetinden dolayı kısa filmini Konya'da çekme kararı alan Üniversite öğrencisi Mehmet Arda Yalçın, "İnegöl'de doğup büyüdüm. İnegöl bir sanayi bölgesi ve çok sayıda Suriyeli, Iraklı, Filistinli çocuk işçiler çalıştırılıyor. Konya'da da aynı manzaranın olduğunu gördüm. İnegöl'de bir Filistinli çocuk işçi ile tanıştım. Bana anlattıkları, Filistin'de yaşadıkları beni derinden etkiledi. Mesela babasını bilerek gözünün önünde vurmuşlar. Devlet büyüklerimizin de bu savaşlar hakkındaki tavrı da beni etkiledi. Kısa metrajlı filmlerde üç konuya birden değinen bir film yok. Bu filmi yaparken ne bir popülerlik ne de bir kar elde etme amacı gütmüyorum. Sadece bunun Türk üniversitelerinde, Türk öğrenciler tarafından yapılabilirliğini göstermek istiyorum. Filmde aslında bir çok kişinin emeği var ancak temel olarak iki kişi çalışıyoruz. Kurgu kısmını Fevzi Akar yapıyor. Kendisinin profesyonel olarak bir tecrübesi yok. Ben de ilk defa kısa film alanında çalışıyorum. Yani ikimiz de tamamen teknik olarak tecrübesiziz. Okuduğumuz bölümlerde yaptığımız iş arasında da uçurum var" diye konuştu.

SİVİL HALKI TERÖRİST BİLİYORLAR

Çekilen kısa filmin diğer öğrencilere bir örnek teşkil edeceğini belirten Yalçın, "Bazı şeyleri gördüğünüz zaman içinizde bir sorumluluk hissediyorsunuz. Bende de o sanayide veya Konya'da yaşayan mültecileri gördüğüm zaman böyle bir sorumluluk hissi uyandı. Elbette ki maddi imkanlarımız yeterli değil. Kameramızı rica olarak bir arkadaşımızdan temin ettik. Aslında video çekme özelliği olan bir fotoğraf makinesinden filmi çekiyoruz. Beyşehir'de de çekim yaptık. Orada bir tank var bilindiği üzere. Bir Suriyeli çocuğun tankı görünce korktuğuna ve ağladığına şahit olduk. Yurt dışında öyle bir algı var ki, öldürülen sivil halkı terörist zannediyorlar. Çünkü onların televizyon kanalları halkına böyle anlatıyor. Bizlerin de bu tür filmlerde algıyı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ben inanıyorum ki bizim amatörce çektiğimiz bu kısa film bir öncü olacaktır ve bizden sonra da bu konularla ilgili daha güzel filmler ortaya çıkacaktır. Şu anda filmimizin yüzde 60'ı bitti. Eylül ayında tamamını bitirmeyi planlıyoruz. Herhangi bir yarışmaya katılma gibi bir amacımız da yok. Tek amacımız böyle bir filmin yapılabileceğini göstermek" ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.