Mülteci Çocuklarının Eğitimi Özel Destek İstiyor

Mülteci Çocuklarının Eğitimi Özel Destek İstiyor

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletine gelen 40 bin kadar mültecinin kamplara yerleştirilmeleri ile uğraşılırken gözlerden kaçan yeni bir problem ortaya çıktı. Memleketlerinde her şeylerini bırakıp aileleriyle gelen mültecilerin çocuklarından...

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletine gelen 40 bin kadar mültecinin kamplara yerleştirilmeleri ile uğraşılırken gözlerden kaçan yeni bir problem ortaya çıktı. Memleketlerinde her şeylerini bırakıp aileleriyle gelen mültecilerin çocuklarından 6 yaşını dolduranların okula gitme zamanı geldi.

Bu kalabalık çocuk gurubunun okullara yerleştirilmeleri ile birlikte bu konuya hazırlıksız yakalanan okullarda idari ve personel sıkıntıları hat safhaya çıktı. Okullarda oluşturulan mülteci çocuklarına özel ‘hazırlık’ sınıflarındaki öğrenci sayıları arttıkça okullardaki rahatsızlıklarda artıyor. Sadece Duisburg’da 410 adet öğrenci hazırlık sınıflarına giderken eyaletteki diğer illerde de buna yakın sayıda öğrencilerin aynı durumda oldukları ifade edildi.

Bu öğrencilerin yaş seviyeleri çok farklılık arz ettiği gibi eğitim durumlarınında birbirinden çok farklı olması eğitimlerinde bir orta yol bulunmasının önündeki engeller arasında. Bazı çocukların eğitimlerinin iyi sayılabileceği, bazılarının okuma yazmasının dahi olmadığı belirtildi. Bunun yanı sıra öğrenci sayısının sürekli arttığı vurgulandı.

HALA TRAVMA GEÇİRİYORLAR, PSİKOLOGLARA İHTİYAÇ VAR

Diğer taraftan okullarda durumdan memnun olmadıklarını belirterek yardım istiyorlar. Okullar, mülteci çocukları ile ilgilenirken daha harf çeşitlerinde sorunun başladığına dikkat çekiyorlar. Bir taraftan kiril alfabesi diğer taraftan Arap alfabesi ve hiçbir alfabe bilmeyenlerle ilgilenmenin zorluğunu vurgulanıyor. Buna ek olarak tercümanlık yapabilecek personel eksikliğinin işi daha da zorlaştırdığı vurgulanıyor. Çocukların çoğunun yaşadıklarının etkisinden kurtulamadığı ve derin travmalar geçirdikleri dillendiriyor.

Bu çocuklarla ilgilenecek, kendi ana dillerini de bilen personele ve psikologlara ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. Öğretmenler Sendikası (VBE) Müdürü Peter Silbernagel tüm mültecilerin çocuklarının okula gitmesini istediklerini belirterek mültecilerin eğitime aç bir gurup olduğunun altını çizdi. Silbernagel, hazırlık sınıflarının iki yılı aşmamasına dikkat edilmesinin önemine dikkat çekti. Bu zamana kadar eyaletten bu konu için ek bir destek olmadığını da vurgulayan Silbernagel hükumetin okulları bu konuda desteksiz bırakmamasını istedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.