Muğla Barosu Hizmet Binasının Temeli Atıldı

Muğla Barosu Hizmet Binasının Temeli Atıldı

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, Muğla Barosu Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri düzenlenen törenle temeli atıldı. Mige Mühendislik Hizmetleri şirketinin yükleniciliğini yaptığı hizmet binası, 4 milyon 710 bin TL'ye mal olacak. Muğla Adliyesi'nde...

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, Muğla Barosu Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri düzenlenen törenle temeli atıldı. Mige Mühendislik Hizmetleri şirketinin yükleniciliğini yaptığı hizmet binası, 4 milyon 710 bin TL'ye mal olacak. Muğla Adliyesi'nde uzun süredir hizmetlerini sürdüren Muğla Barosu, 1 yıl sonra yeni hizmet binasına kavuşacak.

Türk Telekom'un arkasındaki arsada yapılan törene, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Metin Feyzioğlu, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Adli Yargı Komisyonu Başkanı Kenan Aslanboğan, Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Isparta Barosu Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk ve avukatlar katıldı.

Muğla Barosu Başkanı Gürkan yaptığı açılış konuşmasında, tesisin kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Hukukun üstünlüğüne vurgu yapan Gürkan, "Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve adil yargılama hakkı için Muğla Barosu mücadeleye etmeye devam edecektir. Bu bizim varlık sebebimizdir. Bağımsızlığımızı, tarafsızlığımız ve adalet arayışımız bir avukatın varlık sebebidir." dedi.

TBB Başkanı Feyzioğlu ise avukatlarını kurucu unsur yapmayan, etkin ve bağımsız savunmaya yer vermeyen bir sistemde, hâkim ve savcıların iktidarın memuruna dönüşeceğini ileri sürdü. Etkin ve bağımsız bir savunmanın bulunduğu bir rejimde ise hâkimler hâkim, savcılar savcı, yargıya da gerçek anlamda yargı olabileceğini ifade etti. TBB'nin hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı savunuculuğunun yanı sıra meslektaşlarının günlük hayatına dair birçok konuda da çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Bu yıl içinde 20'ye yakın tesisin bir kısmının açılışını, bir kısmının inşaatını bitirdiklerini, bir kısmının ise ihalesini ve projesini yaptıklarını anlatan Feyzioğlu, "Az sayıda baromuzun tesis ihtiyacı kaldı. Bunun yanı sıra 70'in üzerinde hastaneyle sağlık anlaşması yaptık. Muazzam emeklilik programında 4 bine yakın meslektaşımız hali hazırda ek emeklilik maaşı almakta. Aile sağlık yardımında bugün 3 binin üzerine kişi faydalanıyor. Özellikle genç meslektaşlarımız için UYAP uyumlu icra programını 25 TL'ye emirlerine verdik. Buradan müjdesini veriyorum bir içtihat programı yazdırıyoruz çok kısa sürede yine meslektaşlarımızın hizmetine sembolik bir bedelle sunacağız. Baro kartının da kullanımını sizlerin menfaatine olacak şekilde yaygınlaştırıyoruz ve çok sayıda işletmeyle indirimli anlaşmalar yapıyoruz. Bütün bunlar siz meslektaşlarımızın daha iyi bir meslek hayatı sürmesi içindir." ifadeleri kullandı.

Feyzioğlu, tartışmasız en önemli mesleki sorunlarının başında hukukun üstünlüğü geldiğinin altını çizerek, "Hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde alın terimizin değeri olmaz. Bir davayı niye kazandığımızı niye kaybettiğimizi bilmiyorsak benzer iki dava yan yana iki mahkemeden farklı sonuçlanıyor yüksek mahkemede aynı dairede bu zıt iki kararda aynı gün onanıyorsa alın terimizin değeri kalmaz. Eğer tutukevinde müvekkilimize niye tutuklandığını ve ne zaman tahliye edileceğini anlatamıyorsak kitaba göre cevap veremiyorsak alın terimizin değeri kalmaz. Sorunlarımızın kökünde, en üstünde hukukun üstünlüğünün sağlaması vardır. Bunun için yargı bağımsızlığını, yargı tarafsızlığını, yargının adil yargılama yapabilir hale gelmesini ve adil yargılama için avukatların hâkim ve savcılarla birlikte kurucu unsur olduğunu herkesin kabul etmesini sağlamak zorundayız." şeklinde konuştu.

Avukatlarını kurucu unsur yapmayan, etkin ve bağımsız savunmaya yer vermeyen bir sistemin demokratik olmasının mümkün olamayacağını belirten Feyzioğlu, "Böyle bir sistemde hâkim ve savcılar iktidarın memurlarına dönüşür. Ancak etkin ve bağımsız bir savunmanın bulunduğu bir rejimde hâkimler hâkim, savcılar savcı olabilir. Yargıya da gerçek anlamda yargı denebilir. Türkiye'de binlerce fedakâr namuslu çalışkan vicdanlı avukat, hâkim ve savcı var. İhtiyacımız hesap verebilir adil yargılama yapabilir, keyfilikten uzak bir sistemi el birliğiyle kurmaktır. Bugün avukatların, hâkimlerin ve savcıların bağımsız, tarafsız, adil yargılama yapabilen, hesap verebilen, keyfilikten uzak bir yargıyı kurmak üzere kenetlenmesinin zamanı çoktan gelmiştir. El birliğiyle de bunu yapacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri binanın temsili temel atma töreni için butona bastı. Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'na desteklerinden dolayı el dokuma kilim hediye etti. Feyzioğlu'da, Gürkan'a plaket hediye etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.