Mşü Rektörü Nihat İnanç: Tehdit Edenler Asla Bu Kampusa Giremeyecek

Mşü Rektörü Nihat İnanç: Tehdit Edenler Asla Bu Kampusa Giremeyecek

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, çarşı ihalesiyle ilgili bazı dedikodular duyduklarını belirterek, vatandaşları tehdit edenleri asla kampusa almayacaklarını söyledi.Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof....

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, çarşı ihalesiyle ilgili bazı dedikodular duyduklarını belirterek, vatandaşları tehdit edenleri asla kampusa almayacaklarını söyledi.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, 19 Ağustos 2014 tarihinde yaptığı çarşı ihalesiyle ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Kampus alanında çarşı yaptıklarında yanlış anlaşıldıklarını belirten Rektör İnanç, Muş esnafını düşünerek bu çarşıyı yaptıklarını söyledi. İnanç, “Hatırlarsanız çarşıyı ilk yaptığımızda Muş'ta belki yanlış anlatıldı ya da yanlış anladılar veya öyle anlamak istediler. Sonuçta 'rektör kampusa çarşı yapıyor, biz ne yapacağız' dendi. Oysa buradaki çarşıya uzaydan insanlar gelip satış yapmayacak. O zaman da Muş tüccarına, Muş esnafına açacağız dedik. Nitekim ihale şartnamesinde de görüldüğü gibi, çarşıda seyyar satıcılık yapan birisinin bile girebileceği bir ihale şartnamesi hazırladık. 2 şart vardı, birincisi mükellef olmak, ikincisi ise minimum kiralar. 2 bin lira kiralarla başlayan muhammen bedeller verdik ve bununla ihaleye çıktık. Hiç kimse 'rektör bey bizim önümüzü kapattı, şartları zorlaştırdı, biz giremedik, belli kesimlerin girmesini temin etti' demesin diye bunu yaptık. 'Bir kişi sadece bir yerin ihalesine girebilir' şartını koştuk." dedi.

“TİCARETİN BİR MANTIĞI VARDIR”

Ticaretle uğraşan her kesime eşit seviyede davranıldığını ifade eden Rektör İnanç, şunları söyledi: "Bazı dedikoduları ben de duyuyorum. Üniversiteyi halen bu arkadaşlar anlamamışlar. Ticaretin bir mantığı vardır. 5 lira eden bir yere 10 lira verilmez. 6 veya 7 lira verilebilir, belki fark amorti edilebilir ama yüzde 100 fazla verilmez. Kendilerine göre hesap kitap yaptılar ve ihaleye girdiler. Örneğin merkezi kafeteryamıza 250 bin lira yıllık verdiler. Bizim açımızdan hiç sorun yok. O günkü ihale şartnamesinde teklif edilen fiyatlarla çarşımızın maliyetini 2 yılda çıkarıyoruz. Ticari mantıkla baktığımızda bir dükkanın kendisini amorti etmesi için 10 yıl makul bir süredir ama biz 2 yılda bu rakamı çıkarıyoruz. Rakamlar verildi ve bazı rakamlar uçuk. Ben kendi kurumumun menfaatlerini korumak, kendi gelirlerimi artırmak zorundayım. Çarşıdan elde edeceğim parayla başka bina yapmak zorundayım. Çarşının kişisel olarak bana kuruşluk bir faydası yok ve olamaz da. Ama onunla kampusta başka işler yapacağım. Ben devletin, sizin paranızla burada dükkanlar yapıp birilerine peşkeş çekmem. Oradan elbette ki makul bir geliri alır, onunla başka hizmet yapacağım ki kampus büyüsün. Artık burası hasat mevsiminin yaşandığı bir yer oldu. Orada beklediğimiz makul ticari mantıklar içerisinde, esnafımızın da makul düzeyde kâr edebileceği hesap kitap içerisine girmesiydi. Yani esnafın batmasını istemiyoruz. Birkaç tanesi rakamların yüksek olduğunu iddia edip vazgeçmiş. İyi de biz kimseyi silah zoruyla ihaleye sokmadık. Biz rakamların uçuk olmaması için birkaç artırımdan sonra kapalı zarf sistemine geçtik. Onu yapmasak, 250 bin lira verilen 1 milyona çıkacak. Bunun önünü kestik."

“VAZGEÇEN HİÇ KİMSE BU KAMPUSA BİR DAHA GİREMEYECEK”

Muş’ta yapılan ihaleyle ilgili bazı tehditler olduğunu ve bunun tespitli olduğunu ifade eden İnanç, şöyle devam etti: “Vazgeçen hiç kimse bu kampusa bir daha giremeyecek. Bizim ihalemizi hiç kimsenin gelip provoke etme şansı yok. İhalede bazı tatsızlıklar duyduk, birilerinin tehdit edildiğini duyduk. Tehdit edenler asla bu kampusa giremeyecek. Bunlar hepsi bizde tespitlidir. Bunlar halen üniversiteyi tanımamışlar. Biz burada herkese yüreğimizi açtık. Kim bizim yüreğimize hançer saplarsa onun hesabını sorarız. Herkesin girebileceği, herkesin katılabileceği bir ihale şartnamesi hazırladık. 2 bin liralık yer 81 bin liraya kadar çıktı. Onun da hesabını o verecek. Bazıları sözleşmelerini imzalamış. Sözleşme imzalanmayan yerler için açık ihale yapmayacağız. Burası çocuk oyuncağı değil. Sözleşme imzalamayan hiç kimse ikinci şahıs üzerinden bile ihaleye giremez. Yasal süre bittikten sonra teklif usulüyle biz çağrı yapacağız. Hiç kimse bizim ne yakınımızdır, ne uzağımızdır. Bizim açımızdan tüccar müşteri ilişkisidir. Herkese sözleşmelerini imzalamalarını tavsiye ediyorum. Bunun yanında o gün tehdit edenler, ihaleyi kazansın veya kazanmasın bir daha bu kapıdan içeri giremeyecektir. Biz seçtiğimiz esnafı çağıracağız ve teklif usulü onlara vereceğiz. Biz burayı öldürmeyiz, burayı hiç kimsenin egemen olduğu bir nokta haline getirmeyiz. Biz burayı Muş halkına açmışız. Maalesef herkesin bildiği küçük bir çete grubu var. Bu çete grubu, bu kurumla boş yere uğraşmasın. Onların buraya girme şansı yok.”

Çarşıya harcadıkları parayı amorti etmek zorunda olduklarını hatırlatan İnanç, "Ben menkulümün yüksek fiyatla satılmasını veya kiralanmasını isterim ama orada muhatabımı da gözetirim. Esnafın kar etmesini istiyoruz ama kurum olarak biz de kâr etmeliyiz. Türkiye'deki hiçbir kampusta çarşı yokken biz burada çarşı yaptık. Bu çarşıya harcadığım parayı amorti etmek zorundayım.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.