Motosikletli gençlere hız ve kask uyarısı!

Motosikletli gençlere hız ve kask uyarısı!

Havaların ısınmasıyla birlikte motosiklet ve bisiklet kazalarında artış yaşanmaya başladı. Motosikletleriyle trafiğe kasksız bir şekilde çıkan gençler, hız sınırlarını da aşarak, hem kendi canlarını hem başkalarının hayatını tehlikeye atıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte motosiklet ve bisiklet sürücüleri de yavaş yavaş trafiğe çıkmaya başladı. Araçların arasından kıvrılan, hız sınırı tanımayan, şerit değiştirirken sinyal vermeyen, trafikte kask takmayan ve motosikleti ile değişik hareketler yapan sürücüler, ölüme davetiye çıkararak, trafikte insanların hayatlarını tehlikeye sokuyor.  Konya'da her yıl onlarca ölümlü ve yaralamalı motosiklet kazaları yaşanıyor. Kazaların yüzde 50'sinden fazlasına ise alkollü motosiklet kullanmak sebep oluyor. Araba kazalarında yaralanma oranı yüzde 20 iken motosiklet kazalarında bu oran yüzde 80’in üzerine çıkıyor. Yetkililer de motosiklet sürücülerine uyarılarda bulunarak, sürücülerin trafiğe kasksız çıkmamasını ve trafik kurallarına uymasını öneriyor. 

SURİYELİLER 3-4 KİŞİ BİNİYOR

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamirciler Odası Başkanı Ahmet Çal, trafikte bütün sürücülerin kanunlara uyması gerektiğini belirtti. 2 kişilik motosiklete genellikle Suriyeliler'in daha çok kişi bindiğini kaydeden Çal, “Motosiklet, 2 kişiliktir. Ben anlayamıyorum. İnsanlar ne diye 3-4 kişi biner. Ereğli'de 8 kişinin bile 2 kişilik motora bindiğini duyduk. Yazık günah. İnsan canı ucuz değil. Kaza halinde bu canların hepsi gidecek. Derhal önlem alınmalı” dedi.

EĞİTİMSİZ SÜRÜCÜ ÇOK 

Yaşanan kazaların en önemli sebebini eğitimsizliğe bağlayan Çal, önemli bir iddiada bulundu. Çal, “18 yaşından küçükler bile trafikte motor kullanıyor. Ehliyetsiz, trafiğe çıkılır mı?” şeklinde konuştu. Ahmet Çal, daha sonra şunları kaydetti: “Anne ve babalar çocuklarına iyilik etmiyor. Motosikletin ruhsatını kendi üzerine alan ve hiçbir önlem almadan trafiğe çıkan çocuklarının başına bir iş gelirse nasıl bir vicdan azabı duyacaklarını bilmiyorlar mı? Kask yok, gençliklerinin vermiş olduğu bir heyecanları var. Kural tanımıyorlar. Kazalar kaçınılmaz oluyor.”

ŞEHİR İÇİNDE YARIŞ YAPIYORLAR

Motosiklet tutkunlarının özellikle Ankara ve Ereğli karayolunu yarış pisti olarak kullandıklarını dile getiren Çal, gençlere tavsiyelerde bulundu. “Şehir içinde yarış yapmak doğru bir yaklaşım değil” diyen Çal, “Gençler, bize gelsin ve böyle bir taleplerinin olduğunu söylesin. Eğer tüm önlemler alınırsa ve sürücüler kurallara uyarsa biz kendilerine yardımcı oluruz. Gerekirse Saracoğlu pistini yarış için açarız” açıklamalarında bulundu.

ÇAL'DAN SÜRÜCÜLERE SAĞDUYU ÇAĞRISI

Otomobil sürücülerinin de motosiklet sürücülerine trafikte saygılı davranması gerektiğinin altını çizen Çal, “Özel dizlik, kask, mont, pantolon, dirseklikler, eldivenlerden oluşan tam teşekküllü giyinmek çok önemli. Kasksız asla yola çıkılmamalı” diye konuştu. Çal konuşmasını şu cümleler ile tamamladı: “Özellikle otomobil kullanıcıları motosikleti araç popülasyonu içine dahil edip, onlara saygı duymalı, geçiş üstünlüğü sağlamalı. Bu önemli bir güvenlik unsuru bizler için. Aşırı hız yapılmamalı. Amaca uygun motosiklet tercih edilmeli.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.