Motorin zamları ve diğer maliyetler çiftçiyi bitiriyor

Motorin zamları ve diğer maliyetler çiftçiyi bitiriyor

Konya’daki çiftçi temsilcileri, yeni zamlarla devletin verdiği mazot desteğinin eridiğini belirterek, ürünlerdeki fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu dile getirdiler

Petrol ve uluslararası ürün fiyatları ile dolar kurundaki artış akaryakıtta yeniden zam yağmurunu beraberinde getirdi.

Sektör kaynaklarının aktardığına göre, 10 Ekim Pazartesi gecesi motorinin litre fiyatına 1 lira 39 kuruş zam gelecek.

Motorine önceki gece 1 lira 53 kuruş, iki gün önce 1 lira 38 kuruş, üç gün önce 1 lira 10 kuruş zam gelmişti. Böylece motorine bir haftada litrede 5 lira 40 kuruş zam gelmiş olacak.

Benzinde ise fiyat değişimi olmayacak.

ÜRETİCİ BU UDURUMUN ALTINDAN KALKAMAZ

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, mazot zamlarından sonra çiftçiye daha fazla yardım yapılması gerektiğini açıkladı. Çiftçiye her sezonun başlangıcında destek verildiğini belirten, Rıfat Kavuneker şunları söyledi: “Türkiye'de yaşayan insanların mazota, benzine, doğalgaza, normal gaza ihtiyacı var. Tabi ama bizim en önemli hammaddelerimizden, çiftçinin en büyük ihtiyaçlarından mazot, gübre, elektrik. Onun için bu bizleri fazlasıyla etkiliyor. Ama biz hükümetimizden şunu bekliyoruz. Mazot ve gübre desteği vereceğinde bu destekleri biraz daha mazota ve gübreye göre ayarlanması lazım. Yani bir defa değil de bunu birkaç defa desteklemesi lazım. Aradaki açığı kapatması lazım. Eğer aradaki açık kapatılmazsa maliyet artışından dolayı çiftçiler sorun yaşayacak. Çiftçinin mazot ve gübreyi de ihtiyacı olduğu aylarda desteklenmesi lazım. Yani kullanmadığı aylarda desteklemeye gerek yok zaten. Çiftçinin ekip biçtiği zamanlarda yılda üç kere, dört kere bu yardımların yapılması gerekiyor. Bu girdi maliyetleri, mazottur, gübredir, ilaçtır, elektriktir. Bunlar yükseliyorsa desteklemenin de o aylarda olması gerekir. Yani üretime bir katkıda bulunmalarını istiyorlarsa açıkladığım hususları dikkate almalarını rica ediyorum.” Kavuneker şu görüşleri savundu: “Çiftçi öteki türlü bu işin altından kalkamaz. Çiftçinin mazot tüketimi, gübre tüketimi zamanı, özellikle eylül ve ekim aylarında bir de Nisan, Mayıs aylarında bu desteklemelerin artması gerekir. Çünkü çiftçinin en fazla mazot kullandığı dönem o dönemler. Hasatta vesairede kullanılmıyor ama en fazla kullanılan ekin ve toprak hazırlama zamanı. Bu aylardaki gelen zamları vesaireleri hükümet nazarını dikkate alması lazım. Çiftçiye ek destek olarak tekrardan verilmesi gerekir. Çiftçinin ayakta kalabilmesi için destek verilmesi lazım. Yani biliyorsunuz enflasyonu gıdaya bağladılar. Gıda ürünleri, gıda tamamıyla devletin elinde. Bizler ekiyoruz, hazırlıyoruz. Ama bunun tohumunu devlet belirliyor. Gübreyi, mazotu, elektriği, bütün girdilerinizi devlet tarafından belirleniyor. Yani çiftçinin elinden gelen bir şey maalesef yok. Çiftçilerimiz elinden geleni yapmaya çalışıyor.”

MALİYETLER YÜKSELDİ, DESTEK GÖSTERMEKİ OLDU

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan sonra Konya Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner açıklamalarda bulundu. Durmuş Üner, Tarım bakanlığının vermiş olduğu mazot yardımının göstermelik olduğunu söyledi. Üner, ”Yüksek yakıt maliyeti, aynı zamanda girdi maliyetlerin yükselmesine sebebiyet veriyor. Üretim maliyetleri yüksek olduğu zaman mecburen yükselecek. Özellikle maalesef bakanlığımızın vermiş olduğu mazot desteği de göstermelik oluyor. Bu bağlamda tabii ki olumsuz etkileyecek. Sadece üreticiyi değil, üretiyor olgusu etkileniyor. Girdi maliyetleri maalesef tüketiciye yansıyacak. Hükümetimizle sürekli görüşüyoruz. Sadece ben değil, benim gibi tarım alanında çalışmalar yapanlar ile çoğunlukla ortak paydada buluşuyoruz, tartışıyoruz, konuşuyoruz ama maalesef çoğu noktada karşılık bulmuyorum. Çiftçinin enflasyona yenilmemesi için devletimizden tarım noktasında da seçim yaklaştığı için biraz olumlu adımlar atmasını bekliyorum. Maliyetlerinin hem elektrik, olarak hem mazot olarak, hem tohum olarak, hem gübre olarak üreticiyi desteklemeniz hem üreticinin de kalmasını sağlayacak. Artan enflasyonun önüne geçeceksiniz. Yani şöyle söyleyeyim biz aslında bu yaşanan mazot zammından sonra üretim maliyetini yükselecek ve enflasyon aslında tarlada ürettiği tüm tarım ürünlere kayacaktır. Yani fiyatların, marketlerde, pazarlarda yükseleceğini söylüyorum. Umarım hayırlısı olur. Bütün üreticilerimize, çiftçilerimize hayırlı ve bereketli sezonlar dilerim” diye konuştu.

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.