Mısır çiftçisine gümrük vergisi şoku
Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile birlikte mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürüldü. Gümrük vergisinde yüzde 125’lik düşüş hem üreticinin hem de tüccarın elini kolunu bağladı. Bu kararname ile birlikte çiftçinin mısırdan para kazanma ihtimali de düştü. Tüccarlar mısır hasadının başladığı günde bu yana 9 bin 500 TL’den mısır alımı yapmıştı. Gümrük vergisinin yüzde 5’e düşürülmesiyle birlikte şu an mısır fiyatı ise 8 bin 700 TL’ye kadar düştü. Buğday ve arpada istediği taban fiyatını alamayan Türk çiftçisinin umudu mısır üretiminde idi
1 MİLYON TON MISIR İTHAL EDİLECEK
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl alım fiyatı açıklamadığı ve çiftçinin para kazandığı tek ürün olan mısırda 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı. 31 Aralık 2024’e kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisi yüzde 5’e düşürüldü. Eylül ayı sonunda başlayan mısır hasadı ile birlikte ürünlerini serbest piyasada satmaya başlayan çiftçiler, TMO’nun fiyat açıklamamasına fiyatlardan memnundu. Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile birlikte çiftçilerin hayalleri de suya düştü.
ÇİFTÇİNİN UMUTLARI MISIRA KALMIŞTI
Üretici birlikleri ve ziraat odaları ise karara tepki gösterdi. Çiftçiler 2024 yılı içerisinde girdi maliyetlerinin artması, kuraklık ve hububat taban fiyatına düşük fiyat verilmesi yüzünden tarımsal üretimde zarar etmişti. Hububatta zarar eden çiftçinin umutları pancar ve mısıra kalmıştı. Pancar taban fiyatında da hayal kırıklığı yaşayan Türk çiftçisi için tek umut mısırdan elde edilecek gelirdi. Mısır alım fiyatlarının serbest piyasada beklentinin üzerinde olması çiftçiyi umutlandırmış ve TMO’nun fiyat açıklamasını dahi istemişlerdi.
ÇİFTÇİLER YİNE BÜYÜK BİR HÜSRAN YAŞADI
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Tarım Ürünleri ve Pancar Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, hükümetin son aldığı ithalat kararıyla çiftçilerinin yine büyük bir hüsran yaşadığını söyledi. Bu kararın çiftçinin aleyhine olduğunu kaydeden Bestil, “Çiftçimiz bu yıl çok zor bir yıl geçirdi. Gübre ve elektrik fiyatları sürekli arttı. Bir de üzerine kuraklık yaşadık. Hububat verimi çok düştü. Açıklanan taban fiyatı da üreticimizin moralini daha da bozdu. Bu şartlarda tarımsal üretimi sürdürmek için elimizden geleni yaptık. Çiftçilerimiz mısır ve pancardan umutluydu. Şu ana kadar mısır fiyatları serbest piyasada çiftçimizin istediği fiyattı. TMO’nun fiyatları açıklamaması çiftçimizin işine geliyordu. Şu an büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi.
HEM ÇİFTÇİ HEM TÜCCAR BÜYÜK ZARARDA
Kocaerkek Tarım A.Ş. Sahibi Mustafa Kocaerkek, ithalattaki gümrük vergisinin yüzde 5’e düşürülmesiyle birlikte piyasada büyük bir sıkıntı yaşadığını söyledi. Mısır hasadının başladığı günlerde yüksek fiyata mısır alımı yaptıklarını aktaran Kocaerkek, “Gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürüldü. 9 bin 500’e kadar mısır alımı yapmıştık. Şu an 8 bin 700’e mısır alımı yapıyoruz. Bu fiyat 8 bin 500’e kadar düşebilir. Bugüne kadar böyle bir şey görülmemişti. Bu karar hem tüccara hem çiftçiye zarar verecek. Herkesin morali çok düşük. Türkiye’de üretilen mısır yetmediği için ithalat yapılıyor. Yumurta üreticilerinin baskısı sonucu bu karar alındı. Mısır yeterli olmayınca kırmızı et, beyaz et ve yumurta fiyatları artıyor. Hükümet çözüm olarak gümrük vergisini düşürme kararı aldı. Bu karar hem çiftçiye hem de tüccarlara ciddi anlamda zarar verdi” diye konuştu.
Kaynak:İbrahim Büyükeken
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.