Miryokefalon Bağırsak Boğazı’nda anılacak

Miryokefalon Bağırsak Boğazı’nda anılacak

Akademisyenlerin pek çok tarihi kaynakta yer alan bilgileri titizlikle incelenmesi ve coğrafi tetkikler ile Miryokefalon Zaferi’nin Beyşehir Bağırsak Boğazı’nda gerçekleştiği tespit edildi. Bu kapsamda Konya’da anma programları gerçekleştirilecek

Miryokefalon Zaferi’nin 840. yıl dönümü Beyşehir Bağırsak Boğazı’nda ve Konya’nın çeşitli yerlerinde düzenlenecek programlarla kutlanacak. Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı (KOTEV) ve Konya Kültür ve Turizm Derneği paydaşlığında düzenlenecek programların tanıtımı için Evliya Çelebi Parkı Kafem’de bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, kamu kurumlarının il müdürleri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

DEĞERLERİMİZİ DÜNYAYA SUNABİLMELİYİZ

Programda söz alan Vali Yakup Canbolat, “Milletlerin toplumların hafızasını tarih oluştur. Toplumların tarihini iyi biliyor olması geleceğini doğru tayin etmesi ve geleceği adına doğru karlar alması adına önemlidir. Konya’ya geldiğimden beri vurguluyorum Selçuklu’nun başkenti Konyamız Selçuklu’ya sahip çıkmalı, tanıtmalıyız. Bu medeniyet ile övünmeliyiz. Değerleri ön plana çıkarabilmeliyiz. Türk İslam coğrafyasının Anadolu’da ilk tohumlarının atıldığı yer Konya’dır” dedi. “Bilim adamlarının araştırmaları ile Miryokefalon zaferinin Konya sınırları içersinde gerçekleştiği tespiti şu an elimizde” diyen Canbolat, şöyle konuştu: “Belediyemizin de büyük katkıları ile 840. yıldönümünden başlayarak bu zaferi kutlamayı arzu ediyoruz. Bu Konyamızın Selçuklu medeniyetine sahip çıkması, tarihine sahip çıkmazıdır. Gençliğe ve geleceğe tarih şuurunu aşılamak adına önemli. Konya kendi değerlerini ön palana çıkarmayı, anlatmayı ve dünyaya sunmayı bilebilmeli. Bu konuda herkese görev düşüyor. ”

img_0686-001.jpg 

BİLGE ŞEHİRE KATKI SAĞLAYACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de yaptığı konuşmada Konya’nın ciddi bir iletim şehri olduğunu belirterek, “Konya bir tarım toplumudur ayrıca bir medeniyet toplumdur. Tarihimizden kaybettiğimiz değerler var. Biz Anadolu’da bir defa İstiklal savaşı yaptık zannediyoruz. Miryokefalon Anadolu’nun kurtuluş savaşlarından biridir. Bu zafer Konya’da gerçekleştirilmiştir. Bu zafer ile İslam’ın silinmesini amaçlayan Haçlılar bozguna uğratılmıştır. 17 Eylül 1176'daki bu zafer ile Anadolu’nun tapusu tescillenmiştir” şeklinde konuştu. Araştırmacılar M.Akif Ceylan, Ahmet Çaycı ve Adnan Eskikurt’a teşekkür eden Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Miryokefalon araştırmaları sonucunda önemli bulgular yapıldı. Bu yıl 840. yıl dönüm nedeni ile anma programlarını başlatıyoruz. Bu zaferleri, Selçuklu Sultanlarını anmak bizim, Konya halkının bir borcu. Anadolu medeniyetlerin bur kuşak noktasıdır. Konya bilge şehir olarak anılması gereken bir şehir. Bu program şehrin bilge şehir yapısına hizmet vermektedir. Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da tarihimize sahip çıkmamız gerektiğini belirterek, “Gençliğimize tarih bilincini aşılamamız gerekiyor. Değerlerimizi dünyaya anlatmayı becerebilmeliyiz. Bu etkinlik inşallah Konya’nın değerlerinin tanıtılmasına vesile olur” şeklinde konuştu.  

img_0678-001.jpg

ETKİNLİK PROGRAMI

Konuşmaların ardından Miryokefalon Zaferi’nin 840. yıl dönümü etkinlikleri programı açıklandı. Program şu şekilde gerçekleştirilecek: “16 Eylül 2016; Cuma namazı hutbesinde Miryokefalon zaferine Konya genelinde vurgu yapılacak. Cuma namazı sonrası, Alaaddin Sultan türbeleri alanında Miryokefalon zaferinin 840. yıl dönümü olması münasebetiyle İl Müftülüğü tarafından okutulan 840 hatmi şerif için Müftü Prof. Dr. Ali Akpınar tarafından hatim duası. 2. Kılıçarslan meydanı açılış töreni; Saat 14.00. Miryokefalon zafer sempozyumu; saat 17.30. Yer, Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu Bağırsak boğazına hareket; Saat 19.00. Cuma Mescidi ve Kızılören Han ziyareti; Saat 19.45. Zafer alanına varış ve konaklama; saat 21.00. Zafer ruhuna uygun gece programları. 17 eylül 2016 Zafer konuşmaları, zafer duası, zafer yürüyüşü. Yer, Bağırsak Boğazı program alanı - Bal Kalesi önü.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum