Milyonlarca müşterisi olan şirket iflas etti! 1,6 milyar lira borcunu ödeyememiş
Türk ekonomisi son yılların en büyük kriziyle karşı karşıya. Söz konusu kriz süreci pandemi döneminde şiddetlendi ve etkileri görülmeye devam ediyor. Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren binlerce firma bu zor dönemde sıkıntılar yaşadı.
Bazı Türk firmaları çaresiz kalınca işçi sayısını azalttı, bazısı da tüm ekonomik tedbirlere rağmen krizi atlatamayıp iflasını duyurdu. Türkiye'de büyük çaplı bir şirketin iflası ise bu süreçte görülmedi.
Çünkü Türkiye pandemiyle ihracat ivmesini daha da yükselterek dünya pazarında yeni müşteriler edindi. Türk sanayisinde işçilik ucuz olduğu için işletmelerin büyük bir avantajı elinde bulundurduğunu söyleyebiliriz.
Peki Türkiye'deki gibi dünyada da krizin etkileri bu şekilde mi görüldü? Hayır. Dünyada pandemiyle birlikte binlerce işletme iflas etti. Bu işletmelerden bazıları küresel çapta faaliyet gösteren dev kuruluşlar olarak dikkatimizi çekti.
Özellikle Avrupa kıtasında kriz dahada derinleşiyor. Almanya'da son aylarda iflas eden şirketleri göz önünde bulunduracak olursak işin ciddiyetini anlamış oluruz.
Son olarak geçtiğimiz haftalarda Alman zımpara fabrikası iflasını duyurmuştu. Ekonomi uzmanları ise bu iflası şaşkınlıkla karşılamıştı.Bugün ise iflas haberi başka bir ülkeden geldi.
Yaklaşık 1 ay önce Silicon Valley Bank (SVB) iflasıyla gündemi sarsmıştı. Bankanın iflası başka iflasları da tetikledi. Bugün gelen iflas haberinin ülkesi ise Meksika oldu. Yılda 15 milyon kişiye hizmet veren Meksikalı havayolu şirketi Interjet’in Pazartesi günü resmen iflası ilan edildi.
Şirketin ekonomik krizden dolayı çalışanlarına ciddi miktarda borcu söz konusu. Bu yüzden havayolu şirketine ait uçaklar dahil her şeyin satılmasına karar verildi. Bu satışlardan elde edilen parayla çalışanlara olan borçların ödeneceği öğrenildi.
15 milyon müşteriye sahip bir şirketin daha iflas etmesi piyasayı sarstı. Ekonomistler buna benzer büyük iflasların ilerleyen günlerde de görülebileceğini belirtiyor. Interjet’in toplam borcu ise 1.4 milyar Meksika pesosu yani bugünkü kurla yaklaşık 80 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 80 milyon dolar ise 1,6 milyar liraya denk geliyor.