Milli Gazete'den AKP'ye: Biçare bekleyiş!

Milli Gazete'den AKP'ye: Biçare bekleyiş!
Musul'daki Türk Konsolosluğu'nun basılması ve personelin aileleri ile birlikte kaçırılmasının üzerinden geçen 5. günde Milli Gazete, "Biçare Bekleyiş" manşetiyle çıktı.

Ankara, Musul Başkonosolosluğu'nun basılıp, görevli personelin kaçırılmasının ardından bekleyişini sürdürüyor. Devletin zirvesinden basına yansıtılan toplantı fotoğraflarında hararetle çalışılıyor imajı verilse de, yapılan toplantı üstüne toplantılar ve değerlendirme üstüne değerlendirmeler de artık tükendi. Tüm Türkiye, bir an önce kırılan milli onurunun düzeltilmesini ve rehinelerin kurtarılmasını beklerken, devletin zirvesi attığı pasif adımlarla bekleyişi çoktan kabul etmiş durumda. Dışişleri Bakanlığı, adeta "bekleyiş süreci"nin bile rutine gireceğini işaret edercesine her gün belli bir saatte açıklama yapılacağını bildirdi. Olan biteni "zirveden izleyen" Ankara, artık biçare bir halde sadece bekliyor.

Musul’da IŞİD tarafından kaçırılan 49 vatandaşımızın akıbeti belirsizliğini korurken, IŞİD bölgede konumunu daha da güçlendiriyor. Musul’da Irak ordusunda görev yapmış asker ve polisler için “Tevbe noktaları” kuran IŞİD, Irak ordusunda görev yapmış asker ve polislerin tevbe etmesi için şehrin doğusunda, batısında ve 30 kilometre güneyde bulunan Hamam el-Alil kasabasında birer nokta belirledi. Kaynaklar, IŞİD’in tevbe edenleri affettiğini ve böylece kendi safında savaşa çekmeye çalıştığını öne sürüyor.

Türkmenler Tedirgin

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı peşmergelerin Kerkük merkezine kadar girerek kontrolü ele geçirmesi, Türkmenleri tedirgin ediyor. Irak Türkmen Cephesi  Başkanı Erşed Salihi, Irak ordusunun Kerkük’ten ayrılmasına tepkili olduklarını belirtti. Peşmergelerin Kerkük’e girerek kontrolü ele geçirdiğini anımsatan Salihi, bu durumu onaylamadıklarını söyledi. Salihi, peşmergenin kentin dışında bulunması gerektiğini ifade ederek, “Türkmenler olarak Kerkük’ün merkezindeki peşmerge güçlerinin varlığından rahatsızız. Bu durumu tasvip etmiyoruz. Kerkük’ün güvenliğinin sadece peşmerge tarafından sağlanmasından yana değiliz” dedi.

Irak’ta Gönüllüler Askere Alınıyor

Irak ordusu Fırat Operasyonları komutanı Korgeneral Osman el-Ganimi, “Irak ordusuna katılmak isteyen gönüllüler belirli standartlara göre silah altına alınacak” dedi. Ganimi, “Öncelikle gönüllüler, Irak ordusuna alternatif değil sadece manevi olarak destek niteliğinde olacaktır. Buna rağmen silah altına alınacak gönüllüler rastgele değil, belirli standartlara göre, ruh hali ve önceden askeri tecrübesi olup olmamasına göre dikkatle seçilecektir” diye konuştu.

“Sorumlu maliki”

Irak’ta Saddam Hüseyin’in devrilmesi ile birlikte 2003 yılında Amerika’nın Irak’ı işgal etmesini yakından takip eden Filistin asıllı savaş muhabiri Wael Essam, “Musul’da yaşananların Maliki yönetiminin son yıllarda ülkede Sünnilere karşı uyguladığı politikanın bir sonucu” olduğunu söyledi. Son 10 yıldır Irak’ta çatışmaları ve çeşitli grupları yakından takip eden Essam, “Irak’ta aşırı grupların oluşmasının temel sebebi Maliki’nin yönetimidir. Kendilerini sürekli baskı altında tutan, katleden ve siyasi olarak yaşam hakkı tanımayan yönetim karşısında Irak’taki Sünni halk, çareyi aşırı gruplara sığınmakta buldu” dedi.

Işid saldırıları sonrası Kerkük’ü terkeden Irak Ordusu’nun boşluğunu Peşmerge güçleri dolduruyor. Kerkük’te bulunan Kuzey Gaz Rafinerisinin kontrolünü ve güvenliğini sağlayan peşmerge güçleri bazı bölgelerde Işid ile çatışıyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşed Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusunun Kerkük’ten ayrılmasına tepkili olduklarını belirtti. Ordu birliklerinin gitmesinin ardından peşmergelerin Kerkük’e girerek kontrolü ele geçirdiğini anımsatan Salihi, bu durumu onaylamadıklarını söyledi. Salihi, peşmergenin kentin dışında bulunması gerektiğini ifade ederek, “Türkmenler olarak Kerkük’ün merkezindeki peşmerge güçlerinin varlığından rahatsızız. Bu durumu tasvip etmiyoruz. Kerkük’ün güvenliğinin sadece peşmerge tarafından sağlanmasından yana değiliz” dedi. Merkezi ordu birliklerinin bir kısmı kaçarken, bir kısmının da peşmerge tarafından çekilmeye zorladığını iddia eden Salihi, şunları kaydetti: “Peşmerge, bu zor günde orduya destek vermesi gerekirken karargahlarına girerek onları silahsızlandırdı. Daha sonra, askeri birimleri yağmaladı. 12. Tümen Komutanlığı’nın içini tamamen boşalttılar. Kerkük ve Tuzhurmatu ilçesi oldu bittiye getirildi. Bu tür yaklaşımlar, anlaşmazlıkları daha da derinleştirecektir. Herhangi bir mezhep ya da etnik temele dayalı bir güvenlik gücü oluşturulmasını sakıncalı buluyoruz. Bu tür bir oluşum, Irak ordusunun yaşadığı hezimetle yüzyüze gelecektir.”

“Telafer’de durum kritik”

Kerkük yakınında bir askeri üssün kurulması talebini dile getiren Salihi, bu üste görev yapacak askerlerin Türkmen, Kürt ve Araplar’dan oluşması gerektiğini kaydetti. Salihi, Irak’ın en büyük ilçelerinden Telafer’de de durum kritik olduğunu bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Telafer yakınına kadar gelen peşmerge güçleri, ilçenin kontorlünü ele almak istiyor ve Telafer’in güvenliğini korumak için silahlarını teslim etmeleri gerektiğini belirtiyor. Bu tutum da güvenilir değil. Bu, Kürt bölgesi haritasını genişletme planının bir parçasıdır. Tamamı Türkmenler’den oluşan Telafer’in, Telaferliler tarafından korunmasına çalışıyoruz.”Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKYB) bağlı peşmergelerin Kerkük merkezine kadar girerek kontrolü ele geçirmesi, Türkmenler’i tedirgin ediyor.

musulzirvesi.jpg

milligazete-003.jpg

Milli Gazete

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.