Milli Eğitmin’in 01 Kültür Sanat Ve Edebiyat Festivali Başladı
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 26-30 Mayıs tarihlerinde düzenledi ‘01 Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali’ başladı.
Yüreğir Ramazanoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyonun açılışında konuşan Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Adana’nın çok güzel bir sanat şölenine ev sahipliği yapacağını söyledi. Etkinlik boyunca salonların boş bırakılmamasını isteyen Horozoğlu, “Yazarlarımız boş koltuklara seslenmesinler. Onlara Adana’nın sanatseverliğini ispatlayalım.” dedi.
‘01’in’ hem Adana’yı hem de festivalin ilk olduğunu simgelediğini belirten Horozoğlu, ilklerin daima zor ve emek istediğini kaydetti. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’in "İbadetlerin en faziletlisi, az da olsa devamlı olanıdır.” hadis-i şerefini hatırlatan Horozoğlu, atılan bu adımın sürekli olabilmesi için kurumsallaşması gerektiğini vurguladı.
Bunun için mutlaka ‘kültür-sanat-edebiyat’ festivaline ilişkin yasal mevzuatın hazırlanması gündeme getiren Horozoğlu, “Ülkelerin gücü sadece ekonomik değildir. Bugün artık milletlerin gücü ekonominin ötesinde kültürde, sanatta bir yumuşak güç olarak algılanmaya başlamıştır. Dünyada artan gücümüzü daha da kuvvetli hale getirebilmek için edebiyat ve sanat dünyamızın güçlenmesi konusunda daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor. Adana’nın da bu manada Türkiye’nin önemli bir yumuşak güç ve kültür, sanat merkezi olma yolunda geliştiğini görmekteyiz. Kültür milletlerin ruhudur. O ruhu dinç tutmak ve devamlı geliştirmek zorundayız.” diye konuştu.
Milli Eğitim Müdür Vekili Muharrem Gelen ise 01 Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali Projesi ile okuma alışkanlığını yaşam tarzı haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Okuma kültürüne sahip düşünen ve duyarlı bireylerin yetişmesine katkı sağlamak; yaşam boyu öğrenme felsefesinin yerleşmesine katkı sağlamak için okuma etkinliklerinin yapılacağını duyuran Gelen, şöyle devam etti: “Yazar ve şairler davet edilerek imza, söyleşi saatleri yapılacaktır. İlk kez görsel, edebi, üretici bir şölen yaşanacaktır. Öğrencilerin üst düzey zihinsel, sosyal ve dilsel beceriler kazanmaları için zengin içeriğe sahip edebi ürünlere başvurulduğunda ortam onlar için ilginç kılınmış olacaktır. Edebiyat hayatı keşfe yardım eder. Öğrenciler hayatı ve yaşama yollarını öğrenmek için edebi eserlere muhtaçtır. Bunun için ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri arasında şiir dinletisi, tiyatro oyunları sahnelenecektir.”
Proje Koordinatörü Meryem Abdurrahim Gizer Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Gurbet Duymuş ise etkinlik ile edebiyatın öğrenciler arasında benimsemeni hedeflediklerini anlattı. Mevcut eğitime ayrı bir zenginlik katmak, gittikçe yozlaşan, değişen, çözülen Türk dilinin durumuna dikkat çekmek; kitabı, okumayı, yazmayı, sanatı sevdirmek istediklerine işaret eden Duymuş, “Goethe bir sözünde, ‘Edebiyatın çöküşü bir milletin çöküşünü gösterir’ der. Bir toplumun devamlılığını sağlayabilmesi için edebiyat yönünün de sağlam temeller üzerine kurulması gerekir.” şeklinde konuştu.
Yüreğir Kaymakamı Turgut Subaşı, Seyhan Kaymakamı Ahmet Okur, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Şair Nurullah Genç’in yanışı okul müdürü ve çok sayıda öğrencinin hazır bulunduğu programda konuşmalardan sonra “Adana cadde ve sokaklarındaki dil yanlışlarına dokunalım” adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.
Sergi, şiir dinletisi, söyleşi, tiyatro gösterisi, öykü, karikatür, kısa film yarışması, müzik dinletisi gibi çok sayıda aktivitenin yer aldığı festivale Yazar Ahmet Maraşlı, Gazeteci-Yazar Fatih Bayhan, Doç.Dr. Refiye Şenesen, Prof.Dr. Çetin Derdiyok, Yönetmen-Senarist Sefa Önal, Yazar Mine Sota, İLESAM Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Yazar Metin Özdamarlar, Yazar Oktay Tiryakioğlu ile Adanalı yazar ve şairler katılacak. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.