Milletvekili Çıray: 27 Mayıs, Chp'yi Uzun Yıllar İktidarsızlığa Sevk Etmiştir

Milletvekili Çıray: 27 Mayıs, Chp'yi Uzun Yıllar İktidarsızlığa Sevk Etmiştir

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 27 Mayıs askerî darbesinin CHP'yi uzun yıllar iktidarsızlığa sevk ettiğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 27 Mayıs askerî darbesinin CHP'yi uzun yıllar iktidarsızlığa sevk ettiğini söyledi. "İzmir Medeniyeti Yükselirken" adlı kitabının İzmir'de Kordon Otel'deki tanıtım toplantısında konuşan Çıray, darbe dönemlerini ve daha sonra yaşananları değerlendirdi. Türkiye'nin darbeler yüzünden kesintiler yaşadığını, 27 Mayıs askerî darbesinin sadece Adnan Menderes ve partisi DP'yi değil, aynı zamanda da CHP'yi de hedef aldığını, partisinin bu yüzden iktidar olamadığını savundu.

Darbelerin partilere değil, bilakis millete karşı yapılacağının altını çizen Milletvekili Çıray, "Darbeler, bir partiye karşı da yapılmaz. Darbeler, milletin bütününe karşı yapılır. 27 Mayıs mesela, merhum Menderes ve arkadaşlarını asmıştır. Büyük bir acı yaratmıştır ama sadece Demokrat Parti'ye yapılmamıştır, CHP'ye de yapılmıştır. Yapılmasaydı, beş altı ay sonra CHP iktidara geliyordu. Kansız, kavgasız o zaman iktidar el değiştirmiş olsaydı, bugün bambaşka şeyler konuşuyor olacaktık. Fert başına düşen milli gelir 40 bin dolar olurdu. 27 Mayıs, CHP'yi uzun yıllar iktidarsızlığa sevk etmiştir. O nedenle darbelerin iyi bir tarafı olmaz." dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar ilerleyememesinin perde arkasında hep darbelerin yer aldığını belirten Aytun Çıray, "Bugün konjonktür gelmiş, müsait, herkes darbelerin aleyhine konuşuyor. Kimse darbelerin lehinde olamaz ama bir zamanlar masanın etrafında saklananlar, kahramanlık taslamasınlar. Bunu söylemeye çalışıyorum. O günler iyi günler değildi ama siyasi iktidarlara düşen sorumlulukları da gözardı etmemeliyiz. Siyasi iktidarlar, bu tür zeminleri oluşturacak bir yönetim tarzı oluşturmalı. Yanlış anlaşılmasın, niyetim darbeleri meşrulaştırmak değil, buna kesinlikle karşıyım, tartışmasız. Benim bulunduğum mevkinin tabiatı budur. Darbe varsa siyasetçi yoktur. Türkiye'nin başına ne gelmişse darbeler yüzünden gelmiştir. Eğer kesintiler olmasaydı, Türkiye'nin yetişmiş siyasi kadroları biçilmeseydi, bugün siyasetin A kadrolarıyla yol alabilirdik. Çok daha iyi yetişmiş devlet adamları olabilirdi. Bugün demokrasi havarisi kesilenler ortada yok. Sürekli demokrasi, darbe karşıtlığı ve darbeye karşı duruş sadece siyasilerce olmaz. Demokrasi sadece sivillere mi lazım? Sivillerden birini tankın üzerine çıkmış gördünüz mü? Demokrasi hepimize lazım. Böyle bir şey olduğunda da hep birlikte karşı durmamız gerekiyor." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.