Mıcırlı yollara dikkat

Mıcırlı yollara dikkat

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Erdoğan Duransoy, özellikle tam oturmamış mıcır kaplı yollarda lastik izinden gidilmemesinin büyük tehlikeler oluşturacağını söyledi

Araç sürücüsünün tecrübeli olmasının yanı sıra yolların da sağlıklı olması gerektiğini belirten Duransoy, "Yol yüzeyinin durumu, araç sürüşünü ciddi anlamda etkiler. Gevşek malzemeli yolda, araç kullanırken bazı reskler vardır. Bu riskler göz önüne alındığında mıcırlı yolda araçların nasıl kullanılması gerektiği ortaya çıkacaktır. Yolda lastik izinde oturma durumu varsa aracınızı buradan sürmelisiniz. Özellikle tam oturmamış mıcır kaplı yollarda lastik izinden gitmememiz büyük tehlikeler yaratabilir. Oturma izi dışındaki yüzeyde mıcır gevşek olacağından, tekerleklerin dönmesi engellenecek ve patinaj nedeniyle kayma ve yol dışına çıkma olabilecektir. Ancak buralarda yağmurlu havada su birikmektedir. Yolun yüzeyi ile lastik arasına giren su, yastıklama görevi yapacaktır. Bu durumda lastikler, altına alacağı suyun fazla olması nedeniyle yol yüzeyine ulaşamayacak ve yol tutuşu olamayacaktır. Unutmayalım, tekerlekler sıkıştırılmış yüzeylerde yolu daha iyi kavramaktadır. Bu nedenle gevşek malzeme işaretini görünce, lastik oturma izi doğrultusunda aracımızı unutmamalıyız" ifadelerini kullandı.

KARAYOLLARINDAKİ TEHLİKENİN FARKINA VARIN

Bazı sürücülerin karayollarındaki tehlikelerden habersiz araç kullandığını ifade eden Duransoy, “Ülkemizde karayolu kenarında bulunan banketlerin birçoğu, mısır kaplamadır. Herhangi bir zorunluluk nedeniyle sürme şeridinizden ayrılarak, gevşek malzemeli bankete inmeniz gerekebilir. Bankete inmeden önce frenlerinize hafifçe iki kez basın ve 4'lü acil uyarı ışıklarınızı yakarak, niyetinizi arkadan gelene duyurun. Sürme şeridi üzerinde yavaşlayın, hızınızı 30 kilometre/saate düşmesine yakın mıcır kaplı bankete inin ve çok yavaş frenleyin. Motor freni yapmayın. Ayrıca gece bankete inmek, inilecek yerin mıcır veya asfalt, banket yüksekliği, genişliği ve buradaki olası tehlikelerin neler olduğu her zaman risklidir. Bu durum da unutulmamalıdır. Gevşek zeminli yüzeye sahip karayolundaki tehlikelerden habersiz birçok sürücü, trafikte araç kullanmaktadır. Gevşek zeminli çift yönlü bir yolda, sollamanın kolaylıkla yapılamaması nedeniyle, arkadan gelen trafiği kısmen kontrol altında tutabilirsiniz. Ancak, karşıdan hızla gelen sürücülerle, virajda karşılaşmak son derece tehlikelidir. Yolu tam kavrayamayan lastikler, kayarak aracı sizin şeridinize istem dışı yönlendirebilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için virajlarda hızınızı azaltıp, karşıdan gelen sürücüyü selektör yaparak ikaz edin. Mümkün olduğunca yavaşlayın, Aynısını tepe üstlerine yaklaşırken de kullanın. Toprak, Stalibze ve mıcır kaplı yollarda yavaş frenleme yapılmalıdır. Ayrıca gevşek malzemeli yollarda durmak için daha uzun mesafeye gereksiniminiz olduğunu unutmayın. Hatta bu gibi yollarda ABS fren sistemi durma mesafesini bilinenin tersine daha da uzatmaktadır. Bu nedenle takip mesafenizi artırın” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.