Mhp'li Günal: Bir Grubun Bankasına Kıyak, Diğeri Batırılmak İsteniyor

Mhp'li Günal: Bir Grubun Bankasına Kıyak, Diğeri Batırılmak İsteniyor

MHP Milletvekili Mehmet Günal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine Müsteşarlığı bütçe sunuş konuşmasında, bir grubun bankasına ‘kıyak’ geçirilirken, bir diğer grubun bankasının batırılmaya çalışıldığını söyledi. Güral,...

MHP Milletvekili Mehmet Günal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine Müsteşarlığı bütçe sunuş konuşmasında, bir grubun bankasına ‘kıyak’ geçirilirken, bir diğer grubun bankasının batırılmaya çalışıldığını söyledi. Güral, “Böyle bir şey olur mu? Aleni olarak bir suç varsa, eksiklik varsa gereğini yaparsınız. Varsa, onu kanunen yaparsınız. Kalkıp dorudan hedef göstermek…Mudilerin para çekmesine sebep olmak suç değil mi?" ifadelerini kullandı.

Geçen yılki bütçe görüşmelerinde sorduğu sorusuna 'Ticari sırdır, söyleyemeyiz' şeklinde bir cümle cevap verildiğini aktaran Günal,

“Hangi bankada kredi ne kadar sarkmış? Çarşaf çarşaf her yerde yayınlandı. Bunları nerden buluyorlar, soruyorum. SPK’ya sormuşum bir kısmını yazmışlar. Bana kalkmışlar, kalkınma bankasının limitinin olmadığını, istediği gibi tahvil ithal edebileceğini… Öbür sorulan Ziraat Bankası, Halk Bankası ile ilgili kısmı nerede? Bunlar ne alıyor? BDDK’ya sormuşum orası yok, öbür tarafını yazmış arkadaşlar. Biz diyoruz ki, kamu bankaları bunlara niye bu kadar kıyak geçip bu kadar tahvilini satın alıyor? 2-3 milyar birden. Aktif yatırım bankaları hisselerini kim alıyor, hangi talimatla? Arkadaşlar teknik yazı yazıyor. Bir limit yok. BDDK Başbakanımız, ‘Onların şeyi ile ilgili sınır yok’ diyor. Peki o zaman soruyorum: Ziraat Bankası’nın tutacağı şeyler. Onun karşılığı çıkarmasaydınız onun karşılığında ne kadar Halk Bankası’na, Ziraat Bankası karşılık tutmak gerekecekti, diye soruyorum?. Ama oralara cevap yok. Kredilerle ilgili net sorular sormuştum. Cevap yok. Bir tanesi evlere şenlik. Bir satır cevap var. Bunlara lütfen arkadaşlar baksınlar. Ticari şeyler ayrıdır.” diye konuştu.

Kurumların işine gelene cevap verdiğini işine gelene cevap vermediğini ifade eden Günal, şunları kaydetti:

"Burada o zaman boşluk var. Limit düzenlemesi yapılan tarihlere bakıyorum. Kim satın almıştır, diye bakıyorum. Kurtarma operasyonu gibi. Bunu burada yaptınız. Kimin bankası olduğunu herkes biliyor. Basın yazıyor. Bir gruba kıyak geçiyorsunuz, öbür grubun bankasını batırmak için her şeyi yapıyorlar. Siz söylemişsiniz, bankacılık düzenlemelerini hatırlatmışsınız. Doğru bir şekilde söylemişsiniz. Bir banka hakkında yayın yapmanın kanuna aykırı olduğunu, bu gibi söylentilerin dışarıdan birilerinin çıkardığını söylemişsiniz. Kimsenin yapmaması gerektiğini söylemişsiniz. ‘Sayın Erdoğan dahil’ diyememişsiniz. Böyle bir şey olur mu? Aleni olarak bir suç varsa, eksiklik varsa, rasyolarda eksiklik varsa gereğini yaparsınız. Varsa, onu kanunen yaparsınız. Kalkıp dorudan hedef göstermek… Mudilerin para çekmesine sebep olmak suç değil mi? A bankası B bankası? Bir taraftan onu yapacaksınız bir taraftan Çalık’ın bankasına kamu bankaları dolaylı kredi verecek. Soru soracağım siz ‘efendim sırlı bilmem ne’ Ben anlamıyorum bunu. Aleni olarak şirketin isimlerini yazmışım. Bir cevap alamıyorum. Alacağı olmasına rağmen kamu neden gidip davete icabet etmemiştir? Cevabı yok. Devletin alacağı varsa…”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.