Mezarlıklar temizlensin

Mezarlıklar temizlensin

Konya'nın tarihi mezarlıkları bakımsızlık içerisinde kaldı. 1 metrenin üzerine çıkan kuru otlar yangın tehlikesini de beraberinde getiriyor. Vatandaş ise mezarlıkların bir an önce temizlenmesini talep ediyor

Konya'daki mezarlıklar bakımsız görüntüsü ile vatandaşın tepkisini topluyor. Üçler ve Musalla Mezarlığı gibi Konya'nın en büyük mezarlıkları yabani otlar ile dolup taştı. Yer yer 1 metrenin üzerine çıkan otlar, vatandaşın da büyük tepkisini topluyor. Geçen yıla kadar Konya'daki mezarlıklar bakımı eksiksiz yapılıyordu. Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe ve beldelerdeki mezarlıkların  bakımı Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesinin ardından hizmet kalitesi oldukça düştü. Konya genelinde 160 üzerinde mezarlığın bulunması Büyükşehir Belediyesi'nin elini kolunu bağladı.

RAMAZAN'DA TEMİZLENSİN

Konya'nın en büyük mezarlıklarından biri olan Musalla Mezarlığı'nde büyüyen otların kurumasıyla birlikte ortaya görülmek istenmeyen manzara çıktı. Vatandaş, mezarları kaplayan otlar yüzünden zaman zaman aradığı mezarlığı bulamıyor. Bu sene yağışların bol olmasından dolayı otlara önlem alınamadığını belirten Ali Demir adlı bir vatandaş, “Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaş manevi iklimle doluyor. Bu da mezarlık ziyaretlerini artırıyor. Ramazan ayı içerisinde mezarlıkların temizlenmesini talep ediyoruz. Bayrama kadar temizlenirse en azından Ramazan Bayramı'nda ziyaretleri gerçekleştirebiliriz. Büyüyen ve kuruyan otlar, yangın tehlikesi de beraberinde getiriyor. Dikenli otlar mezarların üstünü kaplamış durumda. Konya'nın merkezindeki mezarlıklar bu şekilde ise ilçelerdeki manzara çok daha kötüdür diye düşünüyorum” dedi.

BÜTÜN SUÇ BÜYÜKŞEHİR'DE DEĞİL

Kuruyan otlardan dolayı mezarlıklardaki düzenin bozulduğuna dikkat çeken Demir, “Büyükşehir Belediyesi bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte temizlik çalışmalarına başlardı. Bu yıl da mezarlıkların temizlendi ama yağışlardan dolayı otlar tekrar yeşerdi. Havaların da ısınmasıyla birlikte yeşeren otlar kurudu. Tekrar kapsamlı bir bakım çalışmasının yapılmasını talep ediyoruz. Birçok ilce ve mahalledeki mezarlıklar temizlendi ama yeterli olmadı. Sahipsiz mezarlar ve şehir dışında yaşayan bir vatandaş Konya'ya sık sık gelemediği için yakının kabri ile ilgilenemiyor. Bu da mezarlıklar da otların çoğalmasına neden oluyor. Tamamen suçu belediyeye atmak da doğru olmaz” diye konuştu.

ÇOCUK MEZARLARINI OT KAPLADI

Ahmet Arbaz isimli bir vatandaş ise, “Ben Meram'da oturuyorum. Kurtuluş Mezarlığı da bakımsızlık içerisinde kalmıştı. Metrelerce uzayan otlar nedeniyle kendi çocuğumun mezarını bulamadım. Çocuk mezarlıkları boyum uzunluğunda yabani otlar arasında kaldı. Mezarlıklar Müdürlüğü'ne aradım ama geri dönüş alamadım. Otlar büyümeden önlem alınabilirdi ama bunu da yapmadılar. Konya'nın merkez ilçelerdeki mezarlıkların bu şekilde olması Konya'ya yakışmıyor” diye konuştu.

Konya'nın en eski mezarlıklarından biri olan Hacı Fettah Mezarlığı da doldu. Konya'nın en büyük diğer iki mezarlığı Musalla ve Üçler Mezarlığı'nın da yaklaşık 10 yıl sonra dolması bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri geçen yıl Üçler Mezarlığı'nın dolmasını engellemek için genişletme çalışmaları yapmıştı. Musalla Mezarlığı'nın ise şehrin ortasında kalması ve doğal sınırlarına ulaşmasından dolayı genişletme çalışmaları yapılamıyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum