Mevsimsel depresyona dikkat

Mevsimsel depresyona dikkat
Mutlu Psikoloji Merkezi Uzmanlarından Uzm. Klnk. Psk. Mence Nur Mutlu ve Psk. Nujin Uçar mevsimlerin ruh haline etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Sonbahar ve kış aylarında görülen bu depresif duygudurum ve ek semptomlarına ‘Mevsimsel Depresyon’ denildiğini söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Mence Nur Mutlu şöyle devam etti: “Mevsimsel depresyon dediğimiz şey mevsimlere bağlı olarak gelişen depreyon türüdür. Yılın belli dönemlerinde başlar ve belli dönemlerinde son bulur. Mevsimsel depresyon geçiren pek çok insanda depresyon semptomları genellikle sonbahar aylarında başlayıp, kış mevsimi süresinde devam edebilmektedir. İlkbahar ve yaz aylarının güneşli günlerinde ise son bulabilmekte. Az kişide rastlanmakla birlikte ilkbahar ve yaz aylarında da başlayabildiği olabilmektedir.”

adsiz-002.jpg

“HALSİZ VE YORGUN HİSSEDEBİLİRSİNİZ”

Herhangi bir tetikleyicisi olmayan halsizlik ve bitkinliğin mevsimsel olabileceğini söyleyen Mutlu, “Bu dönemde kişi kendini yorgun, halsiz ve keyifsiz hissedebilmekte. Önceden severek yaptığı aktivilere karşı isteksiz ve ilgisizdir. Günün büyük kısmında depresif bir duygudurum hakimdir. Uyku problemleri yaşar ve İştahta değişiklikler görülür. Odaklanmakta problemler yaşar” şeklinde konuştu.

Mevsimlerin ruh halimizi belirlemede önemli bir etken olduğunu vurgulayan Psk. Nujin Uçar, “Genellikle kış ve sonbaharın hüznü;  ilkbahar ve yazın ise neşeyi, canlanmayı nitelendirdiği görülür. Bilimsel verilerin de gösterdiği üzere güneş ısınlarının ruh hali üzerinde olumlu etkisi vardır. Dolayısıyla sonbahar ve kış aylarında gündüzlerin kısalması ve havanın genellikle kapalı olması gibi durumlar insanların ruh halini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca buna bağlı olarak insanların biyolojik saatinin değişmesi de insanların bu dönemde depresif özellikler göstermesine sebep olabiliyor” dedi.

“SPOR VE SOSYAL YAŞAMDAN KOPMAYALIM”

Spor ve sosyal yaşamdan uzaklaşmak bizlere depresif duyguları getireceğinin dikkatini çeken Psk. Nujin Uçar şöyle devam etti; “Kış ve sonbahar aylarında yazın neşesi, eğlencesi sonlanmış ve sosyal çevremizle iletişimlerimiz, aktivitelerimiz özellikle kış aylarında çoğu zaman kısıtlanmış, azalmıştır. Bu durum ise insanların depresif bir ruh haline bürünmesine sebebiyet veren bir etkendir. Evlerimize veya odamıza kapanmak yerine sonbahar ve kışın güzelliklerini yaşayalım. Arkadaşlarımız ve çevremizle sosyal bağlarımızı koparmayalım” dedi.

Mevsimsel Depresyon için bazı aktiviteler yapabileceğimizi söyleyen Uçar, şu aktiviteleri önerdi;

  • Yaşanılan yeri güneşlendirilip ve havalandırmak. Güneş ışığının evinize girmesini sağlamak. Olabildiğince ışıklı ve aydınlık ortamlarda bulunmaya özen gösterilebilir.

  • Açık havada yürüyüş yapmak, oturmak, güneşlenmek. Bulutlu günlerde de yapmaya özen gösterilmeli. 

  • Egzersiz ve spor faaliyetleri yapmak. Bu faaliyetler stresin azalmasını sağlar. 

  • Uyku düzenine önem vermek. 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.