Mevsim geçişlerinde beslenmeye dikkat

Mevsim geçişlerinde beslenmeye dikkat
Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin düştüğünü ve hastalıklara zemin hazırladığını belirten Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Betül Güney, hastalıklardan korunmak ve kiloları dengede tutmak için önerdilerde bulundu

Hava değişiminin keskin olduğu sonbahar aylarında bu sene daha da ani soğumasının etkisiyle grip nezle gibi salgın hastalıkları başladığını belirten Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Betül Güney, “Her mevsimin güzelliği ayrı, sonbahar ise çok romantik bir mevsim. Ama bu romantikliği zinde ve fit geçirmek bizim elimizde. Hava değişiminin keskin olduğu bu aylarda bu sene daha da ani soğumasının etkisiyle grip nezle gibi salgın hastalıklar başladı. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemi düşer ve hastalıklara zemin hazırlar" dedi.

GÜNLÜK DIYETLERDEDE UFAK DEĞIŞIKLIKLERIN IYI GELECEK

Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesi, havaların erken kararması, iş yoğunluğu ve yeme isteğinin artmasıyla kiloların arttığını belirten Güney, alınan bu kilolardan günnlük diyetlerle kurturulabileceğini dile getirdi. Güney, günlük diyetlerdede ufak değişikliklerin iyi hissettireceğini belirterek, “Ancak bu değişiklikleri bir anda yapmak hem beklenemez ve pek mümkün değil. İlk olarak yapabileceğiniz bir maddeyi hayatınıza işleyerek bir bir ilerlemekte yarar var. Bu şekilde olması hem sizi yormaz hem de kalıcı olur.“ ifadelerinin kullandı. Günlük 4 farklı renkte meyve ve sebze yemeğe gayret edilmesi gerektiğini aktaran Güney, mevsim geçişleri metabolizma hızının düşmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğunu belirterek, “Bu dönemde vücut direncini arttırmak için aynı zamanda antioksidan olarak görev yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin bunun yanı sıra omega 3 ve omega 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir“ şeklinde konuştu.

SIGARA IÇENLER C VITAMINI IKI KATINA ÇIKARMALI

Sigara içen kişilerin içmeyenlere göre 2 kat daha fazla C vitamini tüketmeleri gerektiğini  kaydeden Güney, şunları söyledi:  “Sürekli açlık hissi var ise bol bol lifli besinler tüketilmeli ki uzun süre tok kalmamızı sağlayarak iştahın önüne geçebilmelidir.  Lif tüketimini dengeleyebilmek için kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, sebze ve taze/kuru meyveler tüketilmelidir. Besinlerin pişirilme yöntemlerine dikkat edilmeli ve ızgara, buğulama, fırın gibi yöntemler kullanılmalı ve yemeklerde yağ miktarı azaltılmalıdır. Eğer kilo probleminiz varsa ve kilo vermeniz gerekiyorsa çok doymadan sofradan kalkabilir veya daha önce yediğiniz miktarın üçte ikisi tüketilebilir. Haftada 2-3 kez fiziksel aktivite yaparak hem ilerleyen yaşlarda  kalp krizi riskini azaltırız hem de forma girebiliriz.“

SU YEMEKTEN EN AZ YARIM SAAT SONRA TÜKETILMELI

Su, çay, kahve veya sodayı yemekten en az yarım saat sonra tüketilmesi gerektiğinin altını çizen, Güney, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hem vitamin- mineral kaybına uğramayalım, bağışıklığımızı güçlü tutalım hem de mide kapasitesini küçülterek formumuzu koruyalım, daha az acıkalım. Yazdan kalan kilolardan kurtulmak uğruna sağlıksız programlardan uzak durun. Size emanet olan bedeninize sağlıksız program ve kilo ile işkence etmeden yavaş yavaş doğru olanlardan uzaklaşmadan kalıcı olarak kurtulun. Metabolizmanızda kalıcı bir hasar, ömür boyu kilo problemi yaşamanıza sebep olabilir.“

HAMDİ BUĞUR                 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.