Mevlevi sancakları büyük ilgi görüyor

Mevlevi sancakları büyük ilgi görüyor

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, Osmanlı döneminden kalma 6 Mevlevi sancağının replikası Mevlana Müzesi’nde sergileniyor

Mevlana Müzesi'nin envanterine kayıtlı, Manisa, Girit, Alay, Sille, Gelibolu Mevlevi ve Bozkır sancakları ayrılan özel bir bölümde ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Osmanlı döneminden kalan bu sancaklar uzun süredir Mevlana Müzesi'nde muhafaza edilmekteydi. Osmanlı döneminde birçok tekke, fetihler için dervişlerini asker olarak gönderiyordu. Çeşitli Mevlevihaneler tarafından kullanılan sancaklar, uzun süre saklandıktan sonra reforme edilerek Mevlana müzesi içerisinde Niyaz penceresi salonunda sergilenmeye başlamıştı. Sergi salonunda 6 adet sancak bulunuyor. Sergilenen sancaklara yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Sergi salonunda bulunan sancaklar ise şunlar: “Manisa Sancağı, Alay Sancağı, Gelibolu Mevlevi Sancağı, Sille Sancağı, Bozkır Alay Sancağı,Girid Sancağı”

17-3-033.jpg

MANİSA SANCAĞI

Sancağın üzerinde “Bismillahirrahmanirrahim. Nasrun minallahi ve fethün karib ve beşşiri’il müminin.” (Yardım Allah’tandır ve fetih yakındır. Müminlere müjdele. Saff:13) “Maşallah” “Lailaheillah Muhammedün Resulullah” Orta alanda dört köşesinde “Muhammed”. “İnna fetehna leke fethan mübina” (Biz sana doğrusunu apaçık bir fetih ihsan ettik. Fetih:1) “ Nasrun minallahi fethun karib”, “Padişahım çok yaşa” yazıları ile tuğra formunda “Padişahım çok yaşa” yazısı hilal-yıldız, kılıç, el ve servi motifleri yer almaktadır. Alay 72, tabur 2, İzmir vilayet-i celilesine merbut Manisa ve Menemen taburundan 313 kur’a efradının Sancak-ı Şerifi olup Manisa sancağının Ulu Cami-i Şerifinde İshak Çelebi Hazretlerine vakfıdır. Sene 1313(1895) yazıları yer almaktadır.

17-4-024.jpg
ALAY SANCAĞI

Pamuklu kumaş üzerine celi sülüs hat ile işlenmiştir. Sancağın üst kenarında “İnna fetehna leke fethan mübina, sadakallahu’l-Azim (Biz sana doğrusu apaçık bir fetih ihsan ettik. Fetih:1) Sancağın arka yüzünün ortasında “Maşallahu kane” Üst kenarda “ve yensurukallah” alt kenarda da “Nasrun minallahi ve fethün karib”(Yardım Allah’tandır ve fetih yakındır. Saff:12) yazılıdır.

GELİBOLU MEVLEVİ SANCAĞI

1959 yılında Gelibolu’dan bir grup Mevlevi tarafından müzeye hediye edilen Sancağın bir yüzünde yeşil destarlı Mevlevi sikkesi üzerinde Ya Hazret-i Mevlana ve Mücahiddin-i Mevlevi ye yazılıdır. Sancağın diğer yüzünde ise celi sülüs hattıyla sancak direğine paralel olarak aşağıdan yukarıya doğru Bismillahirrahmanirrahim, yatay halde de “Nasrun minallahi ve fethün karib” (Yardım Allah’tandır ve fetih yakındır. Saff;13) “La ilahe illallah Muhammedün Resürullah, vecahidu fillahi hakka cihadihi”(Allah uğrunda hakkıyla cihad edin.) (Hacc:78’den bir bölüm) yazılıdır.

17-5-014.jpg

SİLLE SANCAĞI

Atlas kumaşı üzerine suzeni tekniğinde işlenmiştir. Sancağın üzerinde yer alan ay yıldız motifleri arasında Kelime-i Tevhid “La ilahe illallah Muhammeden resülallah” yazılıdır. Sancağa işlenmiş olan tuğra El Gazi unvanlı Abdülmamid Han’ın tuğrasıdır. Hilal içerisinde “el-müstenidü bi-tevfikati’r Rabbaniye melikü’d devleti’l – Osmaniyye  (Osmanlı Devletinin Padişahları, Allah Teâlâ’nın tevfikine dayanırlar.) Ayrıca sancakta “Sille taburunun 318 senesi bahr-ı sefid efrad-ı müsteb’idler şahanesinin cami-i şerefine yadigârıdır” Yazısı yer almaktadır. Sancağın kenarlarında “İnna fetehna leke fethan mübina ( Biz size apaçık bir fetih ihsan ettik) (Fetih Suresi 1. Ayetinin bir bölümü ile “Nasrun minallahi ve fethun karib” (Allah’tan nusret ve fetih yakındır.), (Saf Suresi,13. Ayetin bir bölümü yazılmıştır.

BOZKIR ALAY SANCAĞI

1896 tarihli sancak atlas kumaş üzerine sim sırma tekniği ile işlenmiştir. Sancağın üst kenarında yakın yerde, sarı simle Arapça olarak “ el Cennetu tahte zilalu’l- suyuf” (Cennet kılıçları gölgesi altındadır.) hadis-i şerifi yazılıdır. Alt kenarda ise üç sıra halinde sarı sırma ile “Taşlıca ma’mulatı” ve “Hayri Hüseyin” imzası vardır. İkinci satırda “Nizamiye yetmişinci alayın dördüncü taburu kur’ası sene 1312 rumi” yazılmıştır. Sancağın uçkurluk tarafına birinci satırda sim sırma ile “Konya Vilayeti Bozkır Kasabası”, İkinci satırda da beyaz sim sırma ile” Belviran nahiyesindeki Ak Türbeye vakıftır. “(Şimdiki Sarıoğlan Kasabasının eski adı, Belviran nahiyesi idi.) Üçüncü satırda ise sarı sırma ile ters olarak sarma tekniğinde “Nasrun min Allah ve fethan garib” (Yardım Allah’tandır ve fetih yakındır. Saff:13) Ayeti Kerimesi yazılmıştır. Sancağın uç tarafında ise, birinci sırada sarı sim ile “ İnna fetahna leke fethan mübinan sadakallahu’l-Azim” (Biz sana doğrusu apaçık bir fetih ihsan ettik.) İkinci sırada sim ile sarma tekniğinde  “Padişahım çok yaşa” yazılmıştır. Tuğrada “el-Gazi Abdülhamit bin Abdülmecid Han el-Muzaffer daima” yazılıdır.

GİRİT SANCAĞI

Sancağın üzerinde; “Bismillahirrahmanirrahim. La ilahe illallah Muhammedun Resulullah.” “İnna fetehna leke fethan mübina ve yensuruke Allahe narsan azizen” (Biz sana doğrusu apaçık bir fetih ihsan ettik. Allah sana şanlı bir zaferle yardım etsin. (Fetih:1-3) “Padişahım Çok Yaşa”, “Alay 38.Tabur 2 Girit resmi” yazmaktadır.

ÖMER PEHRİZ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.