Mevlana Müzesi'nde restorasyon: Kubbe-i Hadra turkuaz olacak

Mevlana Müzesi'nde restorasyon: Kubbe-i Hadra turkuaz olacak

Mevlana Müzesi Kubbe-i Hadra Restorasyonu başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu tarafından Kubbe-i Hadra'nın turkuaz renkte olmasına karar verildi.

Mevlana Müzesi Kubbe-i Hadra Restorasyonu basın toplantısı, müzenin iç avlusunda yapıldı. Toplantıya; Konya Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar, AK Parti Konya Milletvekilleri; Gülay Samancı, Hacı Ahmet Özdemir, Orhan Erdem, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, Selçuklu ve Meram Kaymakamları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Hayırsever İşadamı Ali Akkanat, bazı kurumların temsilcileri ve Hz. Mevlana'nın torunu Esin Çelebi Bayru katıldı. İşbirliği protokolü 2020 yılının Mart ayında Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy ile Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı adına hayırsever işadamı Ali Akkanat tarafından imzalanmıştı. Restorasyon çalışmasını yaptıracak olan Hayırsever İşadamı Ali Akkanat, “Böyle bir hizmeti Allah bize nasip ettiği için çmutluyuz. İnşallah usülüne uygun bir çalışma yürütülecek” dedi. 

ÇALIŞMALAR ASLINA UYGUN YAPILACAK

Konya Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar, Hz. Mevlana Türbesi'nin 8 asırdır sadece bölge için değil, bütün dünya için bir çekim merkezi haline geldiğini ifade etti. Türbenin Anadolunun çivisi gibi, Anadolunun göbeğine kurulan bir mekân olduğunu dile getiren Bekarlar, “Bu mekân, 800 yıldır muazzam bir büyüme ve yenilenmeyle bugünlere geldi. Selçuklu, Karamanoğlu beyliği, Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine kadar ihtiyaç duyulan bütün yenilenmeler yapılarak, cazibe merkezi olma özelliği giderek zenginleşmiştir. Hz. Mevlana, insanlığı aydınlatmaya dün olduğu gibi yarın da devam edecektir. Kubbe-i Hadrada yapılacak olan restorasyon çalışması ise bilimsel ve aslına uygun bir şekilde yürütülecek” dedi. 

EN SON 60 YIL ÖNCE RESTORASYON YAPILDI

Kubbe-i Hadra'nın tarihi ile ilgili bilgiler veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Hz. Mevlana'nın vefatından hemen sonra inşa edilen ilk yapıdan 120 yıl sonra Karamanoğlu Alaeddin Bey zamanında bugünkü görüntüsüne kavuşturulan Kubbe-i Hadra, Osmanlı ecdadımız döneminde tamirat ve eklemelerle güçlendirilerek günümüze kadar ulaştırılmıştır. En son restorasyonu ise 60 yıl önce yapılmıştır” dedi. Bu bilgilerden hareketle ecdadımızın Hz. Mevlana dergahı ve Kubbe-i Hadra'ya hizmette birbirleriyle yarıştıklarını belirten Altay, “Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyma'nın bizzatihi gelerek, huzurunda divan durduğu, Sultan 2. Mahmut, Sultan 3. Selim, Sultan 2. Abdülhamid'in dergahın tamiri ve hizmetlerinden haz duyduğu, Hz. Pir'in maneviyatına ikram onu tanıyan herkesin arzusudur. İşte bugün böyle hayırlı bir hizmet için bir arada bulunuyoruz. Ecdadımızı hayırla yad ediyoruz. Hadra yeşil demek. Yeşil, inancımızın gereğidir. Barışı, huzuru ve dinginliği temsil eder. Kubbe-i Hadradaki yeşil kültürümüzü temsil eder ve turkuvazi bir yeşildir. İnancımız ile kültürümüzün harmanlaşmış halidir aslında. Türbenin görünen renginde çalışma sonrası bir değişim olacak. Daha turkuaza yakın bir renk olacak. 60 yıl önceki çiniler esas alınacak. Konya'ya yakışan bir eser olacaktır. Uzaktan bakıldığında bile tamirata ihtiyacı olan Kubbe-i Hadra'da en ince detaylar günümüz teknolojisiyle oluşturulacak. Restorasyon Ali Akkanat beyin maddi desteği ile gerçekleşiyor. Ali beyin gönlü gerçekten çok zengin. Kendisi şehrimize önemli hizmetlerde bulundu, bulunmaya da devam ediyor. Yaklaşık 5 milyonluk bir bütçe ile yapılacak bu restorasyon çalışması” şeklinde konuştu. 

TURKUAZ RENKTE ÇİNİLER ÜRETİLECEK

“Yapılan bu çalışmalar ve tüm Projeler Konya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nda değerlendirilerek kabul edilmiştir” diyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise şunları söyledi: “Yine Bakanlığımız tarafından belirlenen Bilim Kurulu çinilerin rengi konusunda da uzun tahlil ve değerlendirmeler yapmıştır. Sonucunda müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak maviye yakın turkuaz renkte çinilerin üretilmesine karar verilmiştir. Mevlana Türbesi ilk kurulduğu günden itibaren millet ve memleket sevdalısı insanların katkıları ile bugüne gelmiştir. Bu hususta Kubbe-i Hadra Restorasyonu için ilk görüşmemizden itibaren devlet ve millet hayatımıza, manevi dünyamıza büyük bir ciddiyetle hizmet etmek arzusundaki Sayın Ali Akkanat Bey’e huzurlarınızda teşekkürü borç bilirim.” 

EMRE ÖZGÜL

adsiz.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum